Linkuri accesibilitate

Un nou dosar penal pentru fostul șef al anticorupției din Moldova


Viorel Morari, fost procuror șef anticorupție, se află în închisoare și este vizat de mai multe dosare penale, el negând acuzațiile

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat, miercuri, că dosarul în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este învinuit de „abuz de serviciu”, „fals în acte publice” și „amestec în înfăptuirea urmăririi penale” a fost trimis în judecată și că acesta este cercetat într-un nou dosar penal pentru „îmbogățire ilicită”.

Potrivit procurorului general, Viorel Morari ar fi fost deja audiat, acuzațiile care i se aduc fiind de „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu”, aceastea din urmă ar fi fost comise prin intermediul membrilor familiei și al altor persoane apropiate, înrudite.

Dosarul ar fi pornit de la investigații jurnalistice, iar procurorii estimează o că averea pe care Morari ar fi dobândit-o ilegal depășește 20 de milioane de lei.

Viorel Morari, care se află în închisoare, a negat însă acuzațiile.

„Domnul Morari a infirmat absolut învinuirile care i se aduc pe dosarul pornit pentru îmbogățire fără justă cauză și spălare de bani. (…) Domnul Morari consideră că acest dosar a fost pornit pentru a pune presiune pe rudele sale și a-l distruge ca personalitate și de a-l intimida. Dumnealui nu are nicio atribuție la acest dosar și la acțiunile și faptele care i se incriminează, la pachet cu alte persoane, care sunt rudele sale. Am aflat săptămâna trecută despre acest dosar. Credeam că nu se va ajunge până la momentul de incriminare a domnului Morari”, a declarat avocatul Vasile Foltea pentru Ziarul de Gardă.

Despre dosarul care a fost trimis judecătorilor și în care Viorel Morari este acuzat de „abuz de serviciu”, „fals în acte publice” și „amestec în înfăptuirea urmăririi penale”, procurorul general Alexandr Stoianoglo a spus că acesta a acționat pentru „a-și menține susținerea politică și protectoare” din partea lui Vlad Plahotniuc.

Oferind detalii din dosar, procurorul general a menționat că, la sfârșitul lunii decembrie 2016, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a primit, personal, de la Vlad Plahotniuc o plângere, prin care liderul PDM solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios, depus la DIICOT România.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat, în decembrie 2018, la 25 de ani de închisoare, fiind incluși și cei 18 ani de închisoare la care a fost condamnat anterior în dosarul privind „furtul miliardului”.

Plângerea lui Plahotniuc ar fi fost adusă la sediul Procuraturii Anticorupție chiar de către Viorel Morari, dar care a dispus abia în martie 2017 ca aceasta să fie examinată de un procuror din subordine. Morari i-ar fi ordonat procurorului să antedateze ancheta penală în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, să pregătească proiectul ordonanței de stabilire a competenței de urmărire penală pe acest caz Procuraturii Anticorupție, precum și proiectul ordonanței de formare a grupului de urmărire penală.

În urma acestor acțiuni, toate plângerile și declarațiile depuse anterior și ulterior de Veaceslav Platon împotriva lui Plahotniuc au fost calificate de Procuratura Anticorupție ca fiind false și calomnioase, fără a verifica faptele prezentate de acesta, mai scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Alexandr Stoianioglo susține că aceeași soartă a avut-o și dosarul pornit de DIICOT România pe baza denunțului lui Veaceslav Platon, prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc și altor persoane pentru o serie de infracțiuni. Era vorba de înșelăciune, șantaj, spălare de bani, preluarea ilegală a unor acțiuni ale unor bănci și societăți comerciale din Republica Moldova, și anume: „Victoriabank”, „Banca de Economii”, „Asito”, „Victoria Asigurări” și „Alfa Engineering”.

Procurorul general a mai spus că, deși din toamna anului 2016, Procuratura Anticorupție dispunea de informații concrete privind implicarea lui Vlad Plahotniuc și a anturajul său în „furtul miliardului”, acesta nu a fost audiat niciodată.

Viorel Morari, fostul şef al procuraturii anticorupţie, aflat în penitenciar după venirea în fruntea procuraturii generale a lui Stoianoglo, se declară victimă a unei comenzi politice a preşedintelui Igor Dodon. Morari susține că problemele sale au apărut pentru că ar fi decis reluarea anchetei privind modul în care au fost finanțați socialiștii, cu puţin timp înainte de demisie şi arestare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG