Un român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină în apele teritoriale ale Japoniei, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus), informează Ministerul Afacerilor Externe, notificat prin ambasada României de Ministerul de Externe japonez.
Cetăţeanul român a fost transferat și izolat într-un spital japonez specializat, precizează MAE.
Pe vas s-au aflat șaptesprezece români, cincisprezece sunt membri ai echipajului, iar alți doi sunt pasageri.
În ceea ce priveşte nava de croazieră MS Westerdam, arată MAE, Consulatul General al României la Hong Kong a obţinut confirmarea că la bordul navei se află 17 cetăţeni români, respectiv 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului.
Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medicală a pasagerilor şi membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecţie cu coronavirus.
MS Westerdam a rămas multă vreme blocată în larg, pentru că niciun port n-a vrut să o primească, de teama coronavirusului. Vaporul a fost respins pe rând în Thailanda, Taiwan, Guam, Filipine și Japonia.
MS Westerdam aparține companiei americane Holland America Line și a părăsit Hong Kong-ul pe 1 februarie cu 1.455 de pasageri și un echipaj de 802 persoane. Croaziera ar fi trebuit să dureze două săptămâni.
Compania a anunțat că toți pasagerii vor fi transferați, prin zboruri charter, către capitala Cambodgiei, Phnom Penh, de unde li se va plăti zborul către casă și că va returna banii pentru croaziera ratată, promițând una gratuită.
Autoritățile sanitare din China au anunțat joi că sunt 14.840 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, COVID-19, numai în provincia Hubei, epicentrul epidemiei, față de o medie de 3.000 de cazuri pe zi în această săptămână, explicația oficială fiind că a fost adoptată o altă modalitate de efectuare a testelor. Și numărul deceselor anunțate în Hubei este aproape dublu: 242 într-o zi.
În toată China, numărul de cazuri noi a fost urcat la 15.152 în ultimele 24 de ore, potrivit Associated Press.
La nivelul întregii țări, bilanţul epidemiei arată până acum aproape 60.000 de cazuri confirmate şi 1.367 de decese.
Comisia de sănătate din Hubei a început să utilizeze scanări tomografice computerizate (CT), care dezvăluie infecțiile pulmonare, pentru a confirma cazurile de virus și a le izola mai repede, a transmis Reuters.
Noile testări sunt utilizate doar în provincia Hubei, unde au apărut primele cazuri de coronavirus.
O mare parte a populației acuză de mai multe săptămâni autorităţile locale că au reacţionat cu întârziere la apariția bolii, notează AFP.
Cel mai înalt oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC) din Hubei, secretarul Jiang Chaoliang, a fost demis, joi, din funcţie. Principalul oficial comunist din orașul Wuhan, Ma Guoqiang, a fost, de asemenea, demis.
Nemulţumirea populaţiei s-a accentuat după decesul, la vârsta de 34 de ani, al lui Li Wenliang, unul dintre primii medici care au lansat un avertisment legat de apariţia epidemiei. Acuzat că răspândeşte "zvonuri", medicul chinez a fost el însuşi infectat cu noul coronavirus.
Între timp, Vietnam a plasat în carantină o comună cu 10.000 de locuitori,din apropierea capitalei Hanoi, după ce au fost confirmate cinci cazuri de coronavirus.
În Hong Kong, autoritățile au decis să nu deschidă școlile, elevii rămânând în vacanță până pe 15 martie. Autoritățile iau în calcul lansarea unui program de învăţare online în această perioadă.
În Hong Kong, unde locuiesc aproximativ 7,4 milioane de locuitori, au fost confirmate 50 de cazuri de coronavirus. O persoană a decedat.
Temerile legate de răspândirea COVID-19 i-au determinat pe organizatorii Salonului Auto de la Barcelona să anuleze evenimentul din acest an, care era programat în perioada 24-27 februarie.
A fost amânat, pe termen nedeterminat, și Marele Premiu al Chinei de Formula 1, care urma să aibă loc la Shanghai, pe 19 aprilie.