Linkuri accesibilitate

Ungaria cere României și Ucrainei să oprească poluarea cu plastice de pe Tisa și Someș


Președintele Ungariei, János Áder, a solicitat Ucrainei și României să înceteze poluarea unui râu important care se varsa în Ungaria și a unuia din afluenții săi, după ce inundațiile recente au adus cantități imense de sticle de plastic de la vecinii săi.

În scrisorile pe care le-a adresat președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, și președintelui României, Klaus Iohannis, publicate pe site-ul oficial al președinție ungare, pe 7 iulie, János Áder spune că autoritățile maghiare nu mai pot face față tuturor deșeurilor de plastic din râurile Tisa și Someș.

„Este dezamăgitor faptul că poluarea râului Tisa cu deșeuri nu a fost redusă ... și reprezintă o amenințare de durată pentru ecosistemul fragil al râului", a spus Áder în scrisoarea către Zelenski. El i-a cerut președintelui ucrainean să ajute la rezolvarea urgentă a problemei.

„Mașinile noastre nu mai sunt capabile să gestioneze grămada de gunoi care vine în cantități de neoprit", a spus Áder.

János Áder spune că, începând cu jumătatea lunii iunie, autoritățile maghiare au eliminat 938 de metri cubi de deșeuri din râul Tisa și 846 de metri cubi de deșeuri din râul Someș.

Tisa, al doilea cel mai lung fluviu al Ungariei, pornește din Ucraina și se învecinează cu România pe o distanță scurtă înainte de a ajunge în Ungaria pentru a se alătura Dunării în Serbia. Someșul începe în România și trece granița în Ungaria, unde se varsă în Tisa.

Poluarea masivă pe cele două râuri este o problemă de ani de zile.

La începutul anului 2000, o deversare majoră de cianură a ajuns în Tisa dintr-o mină de aur din nord-estul României, care a omorât 2.000 de tone de pește, și a fost urmată de alte două deversări de nămol minier care conține zinc, plumb și cupru.

Deversările au provocat ceea ce la acea vreme a fost numit cel mai grav dezastru de mediu care a lovit Europa centrală de la accidentul nuclear de la Cernobâl.

XS
SM
MD
LG