Linkuri accesibilitate

Ungaria vrea să înlocuiască fondurile europene blocate de Bruxelles cu investiții străine


Politicile premierului Viktor Orbán (stânga) au adus Ungaria în conflict cu instituțiile europene pe teme precum atacurile interne la adresa statului de drept și politica pro-rusă a Budapestei.

Ministrul Economiei din Ungaria, Márton Nagy, a declarat marți că guvernul său va căuta o altă sursă de finanțare, în lipsa fondurilor europene blocate de la Bruxelles. Ar fi vorba despre investițiile străine directe.

Nagy a lăudat potențialul investițiilor pentru țara sa. „În ceea ce privește impactul, investițiile străine directe sunt mai bune: piața distribuie capitalul, nu noi, deci știe ce are de făcut”, a declarat ministrul.

„Economia maghiară va trebui să facă trecerea la o existență fără fonduri europene”, a precizat Nagy, adăugând că economia țării sale se va descurca mai bine fără fondurile europene care ar fi „ușor de înlocuit”.

Comisia Europeană a hotărât, la sfârșitul anului trecut, să înghețe fonduri europene de coeziune în valoare de 22 de miliarde de euro alocate Ungariei în bugetul 2021-2027.

Executivul european a invocat încălcarea constantă a statului de drept de către guvernul de la Budapesta.

Alte 5,8 miliarde de euro în fonduri nerambursabile i-au fost reținute Ungariei din pricina lipsei de independență a sistemului judiciar.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG