Potrivit site-ului ourworldindate.org, în ultima săptămână cele mai multe infectări la milionul de locuitori s-au înregistrat în Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Grecia. O curbă ascendentă raportează și Franța și Italia, dar cifrele nu sunt încă alarmante.
- Cipru – 844,27
- UK – 410,6
- Spania – 287,24
- Portugalia – 242,22
- Grecia – 134,81
- Olanda – 134,48
- Danemarca – 84,62
- Belgia – 81,25
- Franța – 44,74
- Italia – 14,93
Comisar European: Este posibil un sezon estival intens
Cu toate acestea, sezonul estival pentru turişti în Europa nu este în pericol, spune comisarul european al Economiei, Paolo Gentiloni, într-un interviu apărut sâmbătă în ziarele grupului media Funke din Germania. În ciuda tulpinii Delta, extrem de contagioasă, este posibil „un sezon estival intens", potrivit comisarului european.
Gentiloni afirmă că „acum trebuie să ne ferim să devenim prea entuziaşti sau să exagerăm cu reacţiile" în privinţa pandemiei. Datorită vaccinării, creşterea numărului de infectări nu a dus automat la o situaţie mai periculoasă, a afirmat el.
Gentiloni a atras atenţia să nu se introducă restricţii unilaterale nejustificate în mod individual de către statele membre. „Sper foarte tare că toate ţările UE îşi vor coordona acţiunile cât mai mult posibil", a spus el.
România nu se vaccinează, dar stă liniștită
În România, în 7 zile s-au înregistrat doar 2,21 cazuri noi de COVID la un milion de locuitori. Sâmbătă au fost 36 de cazuri noi de infectare cu coronavirus şi 19 decese, dintre care 18 sunt din perioada anterioară. La ATI sunt internați 54 de pacienți, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.
Până la 1 iulie în România erau 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a avertizat că, în contextul în care varianta Delta devine dominantă în lume, și în România va crește numărul infectărilor provocate de această tulpină. El a spus că, în ciuda opririi activității a 117 de centre de vaccinare, acestea ar putea fi reactivate în contextul creșterii numărului de infectări provocate de varianta Delta.
"Noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creştere în ceea ce priveşte vaccinarea Covid-19, ca urmare a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global. De asemenea, aşa cum sunt datele estimate şi preconizate la acest moment, foarte probabil că şi în ţara noastră vom avea o creştere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta", a spus Valeriu Gheorghiță.
El a spus că în cazul persoanelor care au avut deja Covid-19 există un risc de până la 50% de reinfectare cu varianta Delta. „Există un procent de scăpare de sub protecția anticorpilor care apar după boala naturală între 20% și 50%. Practic avem un risc de 20%-50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă avem istoric de trecere prin boala”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Rata de vaccinare în România este în acest moment de 28%, a mai anunțat medicul.