Linkuri accesibilitate

Victor Ciorbea - apa, gripa și pensia


ROMANIA - Drinkable water apa potabila
ROMANIA - Drinkable water apa potabila

Avocatul Poporului anunță că s-a autosesizat în două chestiuni: incidentul apei potabile din București și... epidemia de gripă. Mișcarea vine după ce, săptămâna trecută, Ciorbea a rămas fără pensia de serviciu de 80% din salariul său de 12.000 de lei.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la recentul incident legat de posibila lipsă de potabilitate a apei în anumite sectoare din Bucureşti şi solicită informaţii din partea Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (Laborator calitate apă), aflat în coordonarea Ministerului Cercetării şi Inovării, Gărzii de Mediu, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, precum şi Administraţiei Naţionale ,,Apele Române", pentru a comunica situaţia actuală a calităţii apei potabile la nivelul Municipiului Bucureşti, cauzele poluării apei, planurile avute în vedere pentru remedierea problemei semnalate, precum şi strategia de prevenire a apariţiei unor situaţii asemănătoare, pentru viitor.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 şi art. 35 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la un mediu sănătos", se afirmă într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului transmis sâmbătă agenției Agerpres.

Instituția mai comunică și o altă autosesizare, de data aceasta cu privire la "creşterea îngrijorătoare" a numărului de pacienţi afectaţi de gripă. Victor Ciorbea cere informații de la Ministerul Sănătății și de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Dacă în cazul apei potabile putem identifica cu ușurință un dezastru de comunicare, în care bucureștenii erau îndemnați la „prudență” în consumul apei, dar nu li se spunea dacă e periculos și cât e de periculos, în cazul gripei este greu de imaginat ce anume anchetează Victor Ciorbea.

Cert este că efortul depus de Avocatul Poporului în lupta cu clorul și virușii vine imediat după ce Curtea Constituțională (CCR) l-a lăsat pe Ciorbea fără pensia de serviciu în cuantum de 80% din salariul său lunar brut.

Într-o scrisoare trimisă Senatului României, Ciorbea contestă decizia CCR invocând, culmea, rapoarte ale Comisiei de la Veneția. Aceeași Comisie pe care Avocatul Poporului o ignoră complet atunci când vine vorba de opinii exprimate cu privire la legile justiției, de exemplu.

XS
SM
MD
LG