Linkuri accesibilitate

Victor Costache a primit aviz negativ, Adrian Oros a trecut de comisii


Ludovic Orban va merge la votul de învestitură cu aceeași echipă de miniștri
Ludovic Orban va merge la votul de învestitură cu aceeași echipă de miniștri

Ministrul propus pentru Sănătate, Victor Costache, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate, în timp ce Adrian Oros, propus pentru Ministerul Agriculturii, a reușit să obțină voturile pentru un aviz favorabil.

Victor Costache a fost audiat aproape trei ore în comisiile reunite ale Parlamentului și a trebuit să răspundă la întrebări legate de ordonanța de urgență privind liberalizarea programelor de sănătate, demiterea medicului Mircea Beuran de la conducerea Secției de chirurgie a Spitalului Floreasca, de operațiile pe care le efectuează în week-end la un spital privat din Sibiu, dar și privind cononavirusul din China și angajații din minister.

Adrian Oros este al patrulea ministru cu aviz favorabil din echipa Orban II. Ceilalți trei sunt Nicolae Ciucă – Apărare, Virgil Popescu - Economie și Bogdan Aurescu – Externe.

Adrian Oros a fost întrebat de jurnaliști dacă se aştepta să primească aviz pozitiv în comisiile de specialitate și a spus că „PNL îşi doreşte ca acest Guvern să cadă încă o dată" pentru a putea fi organizate alegeri anticipate.

Audierile miniștrilor propuși continuă miercuri, la comisiile parlamentare fiind programați Violeta Alexandru – Ministerul Muncii, Lucian Bode -Ministerul Transporturilor și Marcel Boloș - Ministerul Fondurilor Europene.

Până acum, 9 miniștri propuși de premierul desemnat Ludovic Orban au aviz negativ:

  • Finanțe - Florin Cîțu
  • Interne - Marcel Vela
  • Sănătate – Victor Costache
  • Dezvoltare - Ion Ștefan,
  • Educație - Monica Anisie,
  • Justiție - Cătălin Predoiu,
  • Sport și Tineret - Ionuț Stroe
  • Cultură - Bogdan Gheorghiu
  • Mediu - Costel Alexe

Bogdan Gheorghiu este singurul ministru care a spus că în ziua votului pentru învestitură nu se va abține, ci va merge să voteze în favoarea guvernului Orban II.

Strategia conducerii PNL este ca liberalii să fie în sală în ziua votului pentru a asigura cvorumul, dar să nu voteze guvernul Orban II.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat luni că nu îl interesează dacă miniștrii pe care i-a propus pentru Guvernul Orban II, aceiași ca în Cabinetul Orban I, primesc aviz favorabil sau negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului și a pledat, din nou, pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Votul pentru noul Cabinet Orban este programat pentru 24 februarie, în aceeași zi în care CCR va dezbate sesizarea PSD privind desemnarea lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, pe care o consideră neconstituțională.

XS
SM
MD
LG