Linkuri accesibilitate

VIDEO. Șeful filialelor Daimler din România: „Avem nevoie de stabilitate”


Șeful filialelor românești ale Daimer: „Ca jucător global, avem nevoie de stabilitate”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Klaus Eichhorn, directorul general al Star Assembly și Star Transmission, a stat de vorbă cu Europa Liberă, prin intermediul Skype

Klaus Eichhorn, directorul general al subsidiarelor locale ale Daimler, a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă, care sunt, în opinia lui principalele provocări la adresa economiei românești.

Directorul general al subsidiarelor locale ale Daimler, producătorul Mercedes-Benz, a mai explicat când va atinge fabrica de la Sebeș vârful de producție cu noua cutie de viteze pe care o produc acolo, dar și cum încearcă să facă față crizei de forțe de muncă din România.

Mai ales că, prin intermediul celei mai recente investiții făcute de concernul german la Sebeș (județul Alba), grupul va mai adăuga, în timp, câteva sute de angajați, pe lângă cei 3.000 pe care îi are în prezent.

Klaus Eichhorn a fost numit în urmă cu aproape un an șef al Star Assembly și Star Transmission, care operează două fabrici la Sebeș și Cugir.

Concernul german a demarat recent o nouă investiție, care face fabrica de la Sebeș să fie singura în rândul unităților Daimler unde este produsă cutia de viteze automată cu dublu ambreiaj cu opt trepte.

În acest sens, Daimler a construit la Sebeș două noi hale de producție, cu o suprafață de aproximativ 54.000 de metri pătrați. Practic, cutiile de viteze produse aici sunt trimise, mai departe, în fabricile Daimler unde sunt asamblate automobile - printre ele și fabrica de la Kecskemet, din Ungaria. Dar valoarea exactă a investiției rămâne încă o necunoscută.

Toate acestea, în condițiile în care concernul german a anunțat că începutul de an este unul cu turbulențe, iar obiectivele sunt greu de realizat, pe fondul scăderii livrărilor de autoturisme, luându-se în calcul chiar reduceri de posturi, scria, în februarie, Bloomberg.

Europa Liberă: Ați făcut recent o nouă investiție la Sebeș, în județul Alba, ce înseamnă aceasta pentru economia locală și la cât s-a ridicat exact investiția?

Klaus Eichhorn: „Suntem unul dintre cei mai mari angajatori din zonă, suntem foarte mândri să fim aici și vrem să continuăm angajamentul pe termen lung cu Sebeș, cu județul Alba, dar și la Cugir. Am arătat de mulți ani că suntem parteneri pe termen lung ai comunității”.

Europa Liberă: Și cât ați investit acum la Sebeș? Presa economică a scris că ați investit în jur de 250 de milioane de euro în noua facilitate.

Klaus Eichhorn: „Vă rog să înțelegeți că nu vă pot da cifrele exacte acum”.

Europa Liberă: Dacă la investiția trecută, de 300 de milioane de euro, ați primit și ajutor de stat, pentru aceasta, ați primit vreun ajutor financiar de la Guvern?

Klaus Eichhorn: „Nu, nu am primit.”

Europa Liberă: Câți oameni ați angajat ca urmare a acestei noi investiții?

Klaus Eichhorn: „Abia am început producția, suntem încă în procesul de lansare, de aceea, am început doar cu un singur schimb. Practic, avem un alt proiect pe care o să îl separăm, astfel încât să punem să ne descurcăm singuri. Iar apoi, mai spre sfârșitul anului o să aducem încă un schimb, iar, anul viitor, o să mai aducem un al treilea schimb. Prin urmare, vârful producției va fi atins abia anul viitor, în 2020. Dar vom angaja câteva sute de oameni pentru acest nou proiect.”

Europa Liberă: De unde îi găsiți pe acești oameni, fiindcă piața românească trece printr-o criză a forței de muncă?

Klaus Eichhorn: „În primul rând, motivul pentru care am decis să mergem la Cugir acum 18 ani a fost disponibilitatea forței de muncă calificate și este încă cazul și acum și suntem foarte fericiți că avem atât la Cugir, cât și la Sebeș, o forță de muncă calificată și, poate, spre deosebire de alții, noi oferim un parteneriat pe termen lung pentru angajați. De aceea, noi împreună cu orașul Alba Iulia, oferim un sistem de educație duală similar cu ceea ce avem în Baden-Württenberg și sunt extrem de fericit din acest punct de vedere. Iar acești tineri au și posibilitatea de a merge la cursuri, dar și de a veni la fabrica de la Cugir sau în cea de la Sebeș și să facă practica aici.”

Europa Liberă: Câți tineri sunt în acest program?

Klaus Eichhorn: „Cred că avem 50 de tineri sau poate chiar mai mult pe an, înrolați în acest program și este o plăcere să îi avem și, eventual, după ce termină școala, după ce vor deveni absolvenți, sperăm să fie noi angajați ai fabricilor noastre.”

Europa Liberă: Deci, în ceea ce îi privește pe angajați, îi aveți pe de-o parte pe angajații din județul Alba și pe de alta pe cei care termină școala duală germană, mai aveți și angajați care vin din alte zone ale țării?

Klaus Eichhorn: „Recent, avem o poveste de succes în acest sens. Tocmai a avut loc recent un proces de recrutare și câțiva tineri absolvenți de inginerie ai facultății din Cluj-Napoca au decis să profite de această oportunitate de job și să vină înapoi la Cugir și Sebeș și îi vom avea ca noi angajați.”

Europa Liberă: Ați fost numit de mai puțin de un an CEO al Star Assembly și Star Transmission, cele două subsidiare ale Daimler în România, care sunt planurile dumneavoastră pentru cele două facilități?

Klaus Eichhorn: „În primul rând, sunt încântat de această oportunitate. Eu am venit direct din Statele Unite pentru acest job (anterior a fost Director pentru Managementul Calităţii SUV în unitatea de producţie Mercedes-Benz Tuscaloosa, n.r.) și este o onoare pentru mine să lucrez într-o echipă atât de motivată și cu multe aptitudini. În ceea ce privește anul 2019, cu siguranță că întâmpinăm provocări, cea mai mare fiind legată de cererea pe piață pentru produsele noastre, dar și de lansarea acestui produs nou, fiindcă este vorba de planuri exclusive, nimeni nu mai face aceste produse pentru grup. De aceea este nevoie de multă flexibilitate, bazată pe cererea pieței, și să livrăm la calitatea cerută piețelor de pe întreg globul.”

Europa Liberă: Și în ceea ce privește cifrele, aveți o țintă anume?

Klaus Eichhorn: „Nu, așa cum am spus, nu pot să vă dau cifre. Însă sunt chiar mulțumit de flexibilitatea forțe de muncă de aici pentru că, după cum bine știți, piețele se schimbă tot timpul și sunt multe provocări politice peste tot.”

Europa Liberă: Pentru că ați apucat să vă familiarizați cu piața locală, care ar fi trei provocări ale economiei României?

Klaus Eichhorn: „În primul rând, suntem foarte bucuroși că ne aflăm aici, că avem toată susținerea administrației de la nivel local și național, deci avem o colaborare strânsă și aș vrea să multumesc pentru toată susținerea. Așa cum știți, ca jucător global, avem nevoie de stabilitate, este foarte importantă și cred că, pentru viitor, cu siguranță infrastructura este extrem de importantă, la fel ca și forța de muncă calificată, care este la fel de importantă pentru activitățile noastre viitoare.”

Europa Liberă: Acestea ar fi deci condițiile în care veți continua să investiți în România: forță de muncă calificată, instrastructură și stabilitate?

Klaus Eichhorn: „Sigur sunt importante. Dar înainte de a merge mai departe, cred că totul depinde de cererea de pe piață. Deci dacă este cerere pe piață putem vorbi și despre asta. Dar sunt câțiva factori calitativi și cantitativi. În ceea ce privește forța de muncă, cred ca am demonstrat până acum că putem să o găsim și să o dezvoltăm, acesta este un lucru bun, dar resurse precum o bucată de teren perfectă, sau energie, și altele, ar fi necesare. Dar aceasta este o activitate care ține de cererea de piață și dacă ar fi fost vreo activitate în acest sens, Daimler ar fi făcut-o publică.”

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul celor două fabrici în următorii cinci ani? Din punct de vedere al producției, al numărului de angajați?

Klaus Eichhorn: „Văd un viitor foarte bun pentru ambele fabrici (...). Și sunt convins că, dacă vom continua să lucrăm așa, vom avea și oportunități în viitor.”

Europa Liberă: Adică, o fabrică de automobile în România?

Klaus Eichhorn: „Așa cum am spus și anterior, Damiler urmărește îndeaproape cererile de piață și, dacă sunt necesități, va face o selecție pentru mai multe locuri cu potențial și dacă este cazul, o să informeze.”

Europa Liberă: Sunteți reprezentantul unei multinaționale și sunteți cetățean străin, cum vi se pare discursul public pe care îl are liderul partidului aflat la guvernare legat de multinaționale?

Klaus Eichhorn: „Ca reprezentant al Daimler, sunt aici pentru a conduce aceste două fabrici și nu voi comenta subiecte politice.”

XS
SM
MD
LG