Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán vrea să-l salveze de sancțiunile UE pe patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse


După ce a blocat mai multe săptămâni aplicarea pachetului 6 de sancțiuni împotriva Rusiei, Viktor Orbán a cerut, la două zile de la aprobarea planului de șefii UE, ca șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, să fie scutit de ultima rundă de sancțiuni.
După ce a blocat mai multe săptămâni aplicarea pachetului 6 de sancțiuni împotriva Rusiei, Viktor Orbán a cerut, la două zile de la aprobarea planului de șefii UE, ca șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, să fie scutit de ultima rundă de sancțiuni.

După ce a obținut derogare de la embargoul pus asupra exporturilor rusești de petrol, Viktor Orbán încearcă să-l salveze de sancțiunile blocului comunitar pe șeful bisericii ordodoxe ruse, Patriarhul Kirill.

Demersul premierului ungar intrigă cu atât mai mult cu cât sprijinul acordat înaltului prelat rus vine dintr-o țară majoritar catolică.

După ce a blocat aplicarea pachetului 6 de sancțiuni invocând problema aprovizionării cu petrol, Viktor Orbán a cerut, la două zile de la aprobarea planului de șefii UE, ca șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, să fie scutit de ultima rundă de sancțiuni împotriva Moscovei, scriu Politico și Bloomberg.

Ungaria a invocat diverse scutiri, unele noi, altele deja respinse, la sancțiunile stabilite de liderii UE, aparent pentru a tergiversa și mai mult eforturile de a încheia un acord, potrivit unor persoane familiare cu negocierile, citate de cele două publicații.

Orban a folosit dreptul de veto al țării sale la întâlnirea ambasadorilor UE, atunci când a venit vorba de sancționarea înaltului prelat rus.

Ambasadorii UE s-au întâlnit miercuri după-amiază pentru a examina textul juridic al celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, a cărui principală componentă este interdicția importurilor de petrol rusesc, după ce liderii țărilor au ajuns la un acord luni seară.

Acordul a inclus o concesie majoră pentru Ungaria, cu o scutire temporară pentru țițeiul furnizat prin conducte.

Fără să menționeze public vreo obiecție înainte de aceste discuții, în cadrul reuniunii de miercuri, Ungaria a obiectat față de propunerea de sancționare a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, un aliat de lungă durată al lui Putin și susținător al invadării Ucrainei.

Diplomații UE se așteptau să se ajungă la un acord asupra pachetului, care a fost anunțat de Comisia Europeană încă din data de 4 mai.

Ambasadorii UE vor continua săptămâna aceasta discuțiile privind textul juridic al sancțiunilor, dar se pare că Ungaria va avea câștig de cauză și în această privință.

Ambasadorii UE s-ar putea întâlni din nou joi, la Luxemburg, pentru a încerca să dea undă verde celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al blocului împotriva Rusiei invadatoare, care în urmă cu 99 de zile a invadat neprovocat și nedeclarat țara vecină, Ucraina.

Sancțiunile UE necesită acordul unanim al celor 27 de națiuni membre, iar premierul ungar Viktor Orbán a blocat timp de mai multe săptămâni adoptarea acestui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Liderii UE au părut să obțină un progres luni, când și-au dat binecuvântarea politică pentru sancțiuni, ceea ce i-a făcut pe mulți dintre liderii UE să creadă că până la aprobarea pachetului mai este doar un pas.

Cea mai recentă intervenție a Ungariei, la o întâlnire a ambasadorilor UE de miercuri, de la Bruxelles, încordează, însă, și mai mult relațiile sale și așa deteriorate cu blocul comunitar, ceea ce alimentează speculațiile potrivit cărora Ungaria ar merge pe urmele Marii Britanii, pe un drum care o va duce în afara Uniunii Europene.

Noile sancțiuni, cele mai dure de până acum din partea UE împotriva Rusiei, au drept scop scăderea capacității Rusiei de a finanța războiul din Ucraina.

Sancțiunile propuse vizează interzicerea importului de petrol pe mare până la sfârșitul anului, cu derogare pentru țițeiul din conductele către Ungaria și alte țări fără ieșire la mare, care se bazează pe aprovizionarea Rusiei prin conducta Drujba.

În timpul întâlnirii lor cu ușile închise de miercuri, când ambasadorii încercau să finalizeze sancțiunile, Ungaria a cerut ca patriarhul Kirill, care conduce Biserica Ortodoxă Rusă și a fost un susținător înfocat al președintelui Vladimir Putin și al invaziei comandate de acesta în Ucraina, să fie eliminat de pe lista sancțiunilor UE.

Viktor Orbán a ridicat problema pentru prima dată la începutul lunii mai, dar luni nu a avut nimic de spus la reuniunea șefilor de state sau de guvern din UE, așa că ea nu a fost discutată la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Ungaria va respecta acordul politic la care s-a ajuns la summitul UE de săptămâna aceasta, a declarat Orbán joi, citat de agenția națională de știri MTI.

El a adăugat că nimeni de la summit nu a ridicat obiecții cu privire la condiția sa anterioară ca Patriarhul Kirill să fie eliminat de pe lista de sancțiuni.

Budapesta a cerut, de asemenea, să i se acorde dreptul de a vinde petrolul rusesc pe care îl rafinează, au spus surse participante la discuții, scutind Ungaria de propunerea actuală care interzice țărilor care importă petrol din conducte să-l vândă altora odată ce interzicerea livrărilor pe mare va intra în vigoare. Această solicitare a fost respinsă când Viktor Orbán a ridicat-o la summitul liderilor UE.

Ungaria a depășit orice limită la întâlnirea ambasadorilor și starea de spirit nu a fost bună, a spus una dintre surse, citată de Bloomberg.

Poziția Ungariei la discuții a fost „scandaloasă”, a adăugat un alt oficial.

Președinția franceză a UE a declarat în cadrul întrunirii că însăși credibilitatea ambasadorilor și a Consiliului European este în joc, a spus un alt oficial.

Un purtător de cuvânt al guvernului maghiar, solicitat de Bloomberg, nu a răspuns la solicitarea de a face comentarii.

Viktor Orbán a susținut permanent că accesul în continuare la petrol rusesc mai ieftin este crucial pentru Ungaria, care a plafonat prețurile combustibililor și a menținut subvenții generoase pentru utilitățile casnice.

Costurile menținerii măsurilor au crescut pe măsură ce prețurile mărfurilor au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Premierul ungar testează limitele apartenenței țării sale la UE, după ce a capturat total puterea internă, începând din 2010, și cu o politică externă care a cultivă relații strânse cu liderii autoritari din Rusia, China și Turcia, ceea ce duce, cel mai adesea, Budapesta în situația de a bloca declarațiile și deciziile UE pro-democrație care cer unanimitate la vot.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG