Guvernarea PNL – PSD – UDMR nu a fost perturbată vreo secundă de controversatele declarații făcute de Viktor Orbán la Băile Tușnad, aplaudate de conducerea UDMR, printre care și vicepremierul Kelemen Hunor, susțin analiștii consultați de Europa Liberă.
„Există o lume în care popoarele europene sunt amestecate cu oameni din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Iar noi suntem noi, adică oamenii din Europa se amestecă unii cu alții: se mută, își iau locuri de muncă, se mută. Astfel, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă...Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a fost bucata din discursul premierului ungar care a fost puternic criticată de instituțiile internaționale.
De la București s-au cerut explicații UDMR, care a întârziat să le ofere. Discursul integral poate să fie consultat pe site-ul Europa Liberă.
Incidentul nu a avut însă urmări pentru scena politică din România. Scoaterea UDMR de la guvernare nu a fost discutată niciodată în mod serios, ci doar în declarații periferice ale unor lideri locali. Analiștii consultați de Europa Liberă susțin că s-a pus batista pe țambal rapid, iar UDMR rămâne un partener râvnit de PNL și PSD, dacă actuala Coaliție de guvernare se va sparge.
Europa Liberă a cerut un punct de vedere Administrației Prezidențiale despre explicațiile publice oferite de Kelemen Hunor, dar nu a primit un răspuns până la publicarea materialului. Klaus Iohannis a cerut ca vicepremierul Kelemen Hunor să ofere explicații publice, dacă a fost de acord cu discursul lui Viktor Orbán pe care l-a aplaudat. Încă de la finalul lunii iulie, președintele dădea un alt mesaj important: nimeni nu dorește să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat.
Președintele UDMR a susținut, recent, într-o declarație pentru publicația maghiară, Kronica, că o frază din discursul lui Viktor Orbán a fost ambiguă, iar criticii săi au exacerbat-o. El a adăugat că este un non-sens ca politicienii români să-i tragă la răspundere pe liderii UDMR pentru o declarație sau acțiune pe care nu au făcut-o.
„Viktor Orbán nu este rasist”, a subliniat Kelemen Hunor, care a completat că s-a dorit scoaterea UDMR de la guvernare prin discuțiile legate de evenimentul de la Băile Tușnad la care a participat premierul maghiar.
Ciucă și Ciolacu au înțeles totul în cinci minute
În toate poziționările publice după discursul de la finalul lunii iulie, nici un lider marcant al UDMR nu a spus explicit că Viktor Orbán a greșit.
Mai mult, președintele UDMR a avut o discuție cu premierul Ciucă la câteva săptămâni după incident, deoarece a avut și o perioadă de concediu, susțin surse politice. Discuția a durat cinci – șase minute, potrivit lui Kelemen Hunor, iar Marcel Ciolacu și premierul Ciucă au acceptat explicațiile oferite de liderul UDMR.
După ce a ascultat adaptarea oferită de Kelemen Hunor evenimentelor de la Băile Tușnad, premierul Ciucă a declarat că a constatat că Uniunea nu se îndepărtează de valorile și principiile democratice euroatlantice.
Legăturile UDMR cu FIDESZ și cum s-a mutat discursul de la Budapesta spre Uniune
Profesorul universitar Andrei Țăranu remarcă strânsa legătură între UDMR și guvernul maghiar, care are o istorie în spate.
„Întreaga conducere a UDMR este în consonanță cu declarațiile lui Viktor Orbán. În ultimele șase-opt luni au fost multe inițiative legislative care au venit din partea UDMR-ului copiate și traduse direct din maghiară în legislația românească vizând protecția copiilor față de informațiile legate de LGBTQ, revenirea informală la tema Coaliției pentru familie. Sunt multe lucruri în care comunitatea maghiară și UDMR sunt consonante cu FIDESZ și Viktor Orbán”, susține politologul într-o declarație pentru Europa Liberă.
Buna relație existentă între FIDESZ, partidul lui Viktor Orbán, și UDMR este scoasă în evidență și de Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.
„Kelemen Hunor a confirmat poziția de vasalitate a UDMR față de FIDESZ și a sa personală față de liderul de la Budapesta. De când a preluat conducerea UDMR, am văzut multe situații în care UDMR a devenit o anexă a FIDESZ în România”, este poziția exprimată de Voicu, care crede că UDMR și-a întărit linia conservatoare și anti-europeană pe măsură ce discursul lui Viktor Orbán s-a dus în această direcție.
Politologul Andrei Țăranu exclude varianta că formularea lui Viktor Orbán a fost ambiguă, subliniind că ea a fost, dimpotrivă, foarte clară. El susține că discursul a fost aplaudat de Kelemen Hunor, care ar fi putut face acest lucru dacă era doar liderul UDMR, dar nu și când are calitatea de vicepremier în Guvern.
„Ce e ambiguu? Nu e nimic ambiguu E vorba despre o discuție rasială. Kelemen Hunor vrea să o ambiguizeze”, afirmă profesorul Țăranu.
Ovidiu Voicu atrage atenția că nici oficialii români nu au criticat, în primă fază, discursul lui Viktor Orbán.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a susținut la Digi24, pe 25 iulie, că partea ungară a respectat înțelegerea, în sensul că discursul oficialilor ungari nu a fost provocator la adresa României nefiind menționate teme precum autonomie etnică sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparținând minorităților naționale.
Întrebat despre provocările la adresa UE, oficialul guvernamental a spus că e regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, iar declarațiile privind rasele nu pot să fie acceptate.
„Discursul premierului Orbán de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleași concepții pe care le-am văzut deja în poziționările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică consideră că premierul Ciucă nu a avut vreo problemă cu declarațiile, ci a încercat doar să rezolve problema de comunicare după declanșarea scandalului.
„Să fim sinceri, domnii Ciucă și Ciolacu nu au competențe semantice foarte importante. În mod sigur a fost doar o chestiune formală. Probabil, Ciucă l-a întrebat ești bine și Kelemen Hunor a răspuns da. Nu cred că a fost o discuție foarte aplicată pe această temă, care e o temă foarte sensibilă. Domnul Kelemen știe bine toate nuanțele, spre deosebire de Ciucă și Ciolacu”, afirmă profesorul Țăranu.
„Explicația a fost dată, s-a pus batista pe țambal, Coaliția împarte banii, merg înainte. UDMR are un rol important în actuala guvernare, de a ține un echilibru între PSD și PNL. Deși cele două partide ar avea o majoritate confortabilă fără UDMR, fiecare dintre ele speră că atunci când se va rupe Coaliția actuală va continua să guverneze cu UDMR. PNL și PSD nu au motiv să strice relațiile bune cu formațiunea maghiară”, este concluzia lui Ovidiu Voicu. El nu crede că Kelemen Hunor va avea o atitudine rezervată în viitor.
Andrei Țăranu are o predicție diferită.
„Cred că UDMR i-a cerut lui Viktor Orbán să fie mai discret. În condițiile acestea și UDMR va fi mai discret în această relație care devenise scandaloasă”, a conchis politologul, care crede că Uniunea va alege PSD în detrimentul PNL dacă va exista un partaj.