Linkuri accesibilitate

Ziua retragerilor la Timișoara. Traian Orban se retrage din Memorialul Revoluției și Ion Caramitru din conducerea Asociației TM2021


Traian Orban la Adunarea generală în 14 iulie

Convocarea Adunării Generale a Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara a avut pe ordinea de zi un moment emoționant: Traian Orban, membru din 1990 și președinte din 1991 al organizației și-a anunțat retragerea. Și Asociația Timișoara 2021 a înregistrat o demisie din conducere, cea a lui Ion Caramitru.

Celor care cred că motivul real este sănătatea și vârsta, le reamintim că Traian Orban a fost rănit în Revoluție și a înfăptuit toate proiectele – de la realizarea monumentelor Revoluției la amenajarea succesivă a două sedii, până la organizarea zonei expoziționale și a Centrului de cercetare – în baston. Cauza este alta, a declarat pentru Radio Europa liberă tenacele revoluționar, care s-a bătut și s-a umilit în fața autorităților pentru a primi locație și fonduri. Clădirea cazarmei M, cedată de MapN în 2011 asociației, a fost întoarsă la armată în 2019 printr-o hotărâre luată de guvernul Dăncilă, când s-a decis că Muzeul Național al Revoluției se va face în Piața Libertății, în vechea Garnizoană.

Traian Orban – Portret de revoluționar în baston
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

„Eu am fost împușcat în Piața Libertății, în fața Garnizoanei unde am văzut soldați care au tras, mă înfior și acum când trec prin Piața Libertății. Nu aș putea activa acolo.M-am retras fiindcă autoritățile locale nu au sprijinit Memorialul în timp. Am primit o clădire, după ce am reparat-o, s-a retrocedat și primăria nu și-a exprimat dreptul de preempțiune. Apoi am primit această cazarmă veche și, după ce am investit material, moral, financiar, a fost dată înapoi MapN prin hotărâre de guvern...Se iau decizii politice fără să fim consultați, aceste motive m-au făcut să mă retrag”, ne-a declarat Traian Orban.

Alegerile au decis implicarea unor membri noi în Consiliul de Conducere care urmează să își desemneze un alt președinte. Propunerea de a i se acorda lui Traian Orban statutul de „președinte de onoare” a fost refuzată de acesta, deși membrii Adunării Generale au fost de acord:„Rog să consemnați, nu doresc titlul, nu aș dori să facem modificări de statut inutile”.

Este ziua retragerilor și demisiilor la Timișoara. Actorul Ion Caramitru, presonalitatea culturală de profil internațional din board, și-a anunțat retragerea din Consiliul Director al Asociației TM2021, iar doctorul Mihai Gafencu, reprezentantul sectorului cultural independent, și-a dat demisia explicând într-o scrisoare că îl nemulțumesc mai multe aspecte:„felul în care se atribuie fonduri actorilor din lumea artistică, independenții cum sunt numiți, modul în care nu e clară partajarea banilor, precum și alte cereri nesatisfăcute ale concețățenilor pe care-i reprezint, mă fac să văd clar că rolul meu nu mai e în acest proiect al orașului meu. Curajoasa, dar aproape imposibila (juridic) dorință de anulare a structurii ce a câștigat titlul, este admirabilă, dar sortită, opiniez, unui eșec”. Adunarea Generală a Asociației programată pentru ziua de 14 iulie 2020 este chemată să clarifice viitorul organizației și a proiectului preluat de primăria Timișoarei.

Până la sfârșitul zilei de 14 iulie a mai fost înregistrată o demisie: Horațiu Rada, președintele Consiliului Director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, și-a anunțat demisia în Adunarea Generală arătând că Sunt un om cu principii. Nu voi accepta niciodată jumătăți de măsură. Întotdeauna voi miza pe legalitate, transparență și corectitudine. Nu vreau lupte cu nimeni, nu pentru asta am intrat în acest proiect și mi-am dedicat aproape doi ani din viață. Eu sunt un om dinamic, activ, dornic să fac mai mult și mai bine în orice proiect mă implic. Însă nu pot face asta cu forța și de unul singur, ci doar în echipă, cu oameni care doresc același lucru”. Aluzia se referă la directoarea executivă cu care s-a aflat în conflict și care este principala responsabilă de managementul dezastruos al proiectului. Consiliului Director îi lipsesc astfel trei membri din opt, iar Consiliul de Audit, Guvernanță Culturală și Etică este practic dizolvat prin retragerea membrilor ei. Nici după cinci ore de dezbateri nu s-a ajuns la o concluzie privind viitorul. Și în privința amânării există ezitări, o hotărâre fermă a Comisiei Europene se va pronunța în octombrie asupra solicitării pentru 2023. Confuzia este cu atât mai mare cu cât primăria rămâne membră a Asociației TM2021 fără să o mai finanțeze (plătește doar cotizația de un million lei pe an), dar preia proiectul printr-o structură numită Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale care urmează a fi înființată. S-a decis o amânare a votului pe statut și a alegerilor pentru o viitoare adunare generală peste o săptămână.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG