3 minute | Parlamentul român marchează un an de război cu întârziere, apel de pe front pentru Putin și originea pandemiei Covid

Un car alegoric de carnaval îl înfățișează pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, făcând o baie de sânge într-o cadă galben-albastră, la festivalul ținut de „Lunea Trandafirilor”, Duesseldorf, Germania, 20 februarie 2023.

Statele Unite au avertizat China cu privire la consecințe grave în cazul în care va furniza arme pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina. La un an de război, președintele ucrainean Zelenski vorbește despre readucerea Crimeei acasă. Un nou raport american arată cum a izbucnit pandemia Covid.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri ale zilei:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul forţelor comune ale Ucrainei, care sunt angajate în lupte în regiunea Donbas. Decizia nu a fost explicată.
  • Departamentul Energiei al SUA se alătură FBI în estimarea potrivit căreia pandemia apărută la începutul anului 2020, care a ucis aproape şapte milioane de persoane şi a perturbat activităţile la nivel mondial, este rezultatul unei manevre greşite într-un laborator din China.
  • Cu o întârziere de trei zile, Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni luni în şedinţă comună pentru a marca un an de la declanşarea invaziei rusești împotriva Ucrainei.

Misterul avionului distrus în Belarus

Opoziţia belarusă susţine că a distrus un avion rusesc, în valoare de 330 de milioane de euro, pe un aerodrom în apropiere de Minsk, relatează AFP. Svetlana Țihanovskaia a spus că a fost „cea mai de succes operaţiune de sabotaj” de la începutul conflictului din Ucraina.

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a concediat ieri, fără explicații, un comandant militar de rang înalt implicat în lupta împotriva trupelor rusești în estul țării, scrie Reuters. Eduard Moskaliov era comandant al forțelor comune ale Ucrainei din 15 martie 2022.

Același Zelenski a declarat ieri, de Ziua Rezistenței la ocupația rusă din Crimeea, că „în urmă cu nouă ani, agresiunea rusă a început cu Crimeea. Prin recucerirea Crimeei, vom restabili pacea”, transmite ziarul ucrainean Pravda.

Iar Statele Unite au avertizat încă o dată China cu privire la faptul că vor exista „costuri reale” dacă va oferi asistență militară letală Rusiei pentru a fi folosită în războiul său din Ucraina, relatează CNN.

Un militar din marina ucraineană aleargă pentru a se plasa pe poziții, printre blocurile din Vuhledar, oraș aflat pe linia frontului, Ucraina, sâmbătă, 25 februarie 2023.

De asemenea, directorul CIA, William Burns, a afirmat că președintele rus Vladimir Putin este „prea încrezător” în capacitatea armatei sale de a supune Ucraina. Potrivit Washington Post, el a rememorat o întâlnire cu șeful serviciilor de informații rusești, din noiembrie, în care acesta a afișat „un sentiment de mândrie și aroganță” care reflectă convingerile lui Putin.

Într-un interviu televizat, difuzat duminică, președintele rus a vorbit din nou despre armele nucleare și a acuzat Occidentul că are „un singur scop: să desființeze fosta Uniune Sovietică și partea sa fundamentală - Federația Rusă”. „Cum putem ignora capacitățile lor nucleare (NATO, n.red.) în aceste condiții?”, a afirmat el, potrivit Reuters.

Rușii mobilizați din regiunea Irkutsk care luptă în estul Ucrainei au înregistrat un mesaj în care fac apel la Putin, plângându-se că au fost trimiși „la măcel” de când au fost plasați „ilegal” sub comanda separatiștilor susținuți de Rusia în Donețk, relatează CurrentTime.

Grupul numit „Oamenii din Baikal” spun că riscă să fie împușcați pentru că nu au respectat „ordinele ilegale și criminale” ale așa-numitei grupări din Republica Populară Donețk (RPD).

Într-un an de invazie, mii de femei însărcinate din Rusia și partenerii lor au migrat în Argentina. Țara sud-americană oferă o cale ușoară spre cetățenie și o scăpare de război, scrie Wall Street Journal.

Noi rapoarte privind originea Covid

Departamentul de Energie al SUA a concluzionat că pandemia de Covid a apărut cel mai probabil ca urmare a unei scurgeri dintr-un laborator, potrivit unui raport secret de informații furnizat recent Casei Albe și membrilor cheie ai Congresului, scrie Wall Street Journal în exclusivitate.

Același cotidian îl citează pe șeful CIA, care afirmă că Beijingul are îndoieli cu privire la capacitatea sa de a invada Taiwanul. Luptele Rusiei de a cuceri și de a păstra teritoriile din Ucraina probabil că au alimentat îndoielile liderului chinez Xi Jinping că armata chineză ar putea invada cu succes Taiwanul în cursul acestui deceniu, a declarat William Burns.

După cutremurul devastator din Turcia, Foreign Policy a analizat „politicile paranoice” ale președintelui Recep Tayyip Erdogan în ceea ce privește armata.

Ogun Sever Okur, un bărbat de 38 de ani, agață baloane roșii printre dărâmăturile din Antakya, în sudul Turciei, pe 21 februarie 2023. Baloanele reprezintă „ultimele jucării” ale copiilor care au murit în timpul cutremurelor puternice.

Reformele de lungă durată ale acestuia, prin care s-a asigurat că militarii nu se vor implica în lovituri de stat, au lăsat armata țării nepregătită pentru a face față dezastrelor. Dacă în 1999, armata a reacționat rapid după cutremur, în 2023, forțele armate sunt „șchioape și nepregătite”.

Între timp, suporterii echipei de fotbal Beșiktaș au cerut demisia guvernului, la un meci de fotbal de duminică, alăturându-se astfel fanilor lui Fenerbahce, scrie AFP.

Iar o ambarcațiune care a plecat din Turcia în urmă cu câteva zile a naufragiat în apropiere de țărmul Italiei. Cel puțin 59 de oameni au murit, printre care și 12 copii, relatează BBC. Agenția italiană ANSA titrează că bilanțul ar putea depăși 100 de victime, în condițiile în care se estimează că în barcă erau cel puțin 200 de persoane.

La Londra, guvernul britanic anunță că premierul Rishi Sunak se va întâlni astăzi cu Ursula von der Leyen pentru „discuțiile finale” cu privire la reformarea acordurilor comerciale post-Brexit ale Irlandei de Nord. Aceasta a fost una dintre cele mai încurcate probleme ale Brexitului, relatează BBC.

La Bruxelles, liderii Serbiei și Kosovo se întâlnesc pentru discuții de normalizare a relațiilor, transmite Radio Svoboda.

Parlamentul României ia act de un an de război în Ucraina... trei zile mai târziu

O sedinţă comună a Camerei Deputaților și Senatului este programată să înceapă astăzi, la ora 17:00, pentru a marca un an de la declanşarea agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, scrie Agerpres. Momentul invaziei este marcat cu o întârziere de trei zile și inclusiv decizia conducerii Parlamentului a fost luată cu o întârziere de o zi.

Scandalul „Bâstroe” ajunge la nivel european. Comisarul român Adina Vălean a declarat că vor fi efectuate verificări privind dragarea canalului, iar rezultatele în numele Comisiei Europene vor veni în decurs de șapte-zece zile, scrie Digi24.

La „Țară în service”, Europa Liberă ridică problema păcănelelor și cum statul român joacă la noroc soarta dependenților și câștigă miliarde din acest fenomen.

De asemenea, un interviu despre cazul ministrului Budăi, care își sună colegele în toiul nopții și cum „PSD a ratat șansa unei poziționări corecte”.

O navă de marfă navighează prin gura de vărsare a canalului Bâstroe, care face legătura între Marea Neagră și Dunăre; districtul Izmail din regiunea Odesa, Ucraina, 15 iulie 2022.

Libertatea publică în această dimineață o investigație cu privire la o achiziție fără licitație de aproape 150.000 de euro, câștigată de un fost angajat al SRI. Licitația a fost anulată după ce ziarul a cerut detalii, dar apoi a fost refăcută pe bucăți.

Banca Mondială a propus patru scenarii pentru pensiile „speciale”: eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată,​ îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu sau un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem și reformarea tuturor pensiilor speciale.

Despre acest subiect, G4Media scrie că este „o culme a reformei”: Ministrul Finanțelor susține că obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale e deja atins fără nici o reformă, pentru că ar fi scăzut procentul lor în Produsul Intern Brut.

Iar ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, spune că OMV va plăti taxa de solidaritate până în luna iunie, relatează News.ro.

Filosoful Mihai Şora, care a murit sâmbătă la vârsta de 106 ani, va fi înmormântat marţi.

Alte știri:

  • Sute de eleve din Iran, de la cel puţin 14 şcoli, au fost otrăvite, iar câteva zeci dintre ele au fost spitalizate, potrivit presei iraniene. Autoritățile suspectează o acțiune deliberată a unor radicali religioși ce urmăresc să le descurajeze pe fete să meargă la școală.
  • Guvernul israelian și Autoritatea Palestiniană au anunțat un angajament comun de a lua măsuri imediate pentru a pune capăt intensificării violențelor.
  • Grupul francez de apărare şi tehnologie Thales intenţionează să angajeze 12.000 de persoane în acest an, deoarece există o cerere puternică pentru gama sa de produse.

Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Pe mâine,
George