Contestația lui Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, patronii Flagas ce administra depozitul GPL din Crevedia, a fost judecată la sfârșitul săptămânii de completul Tribunalului București.
Cei doi au încercat să argumenteze în mai multe moduri înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a arestului la domiciliu sau a eliberării chiar pe cauțiune. Niciun moment nu au vorbit de victimele în viață sau de cei șase morți în urma tragediei.
Înlocuirea stării de arest preventiv inclusiv cu controlul pe cauțiune a fost cerută de avocat. Fără să fie avansate sume, acesta a lăsat de înțeles că poate fi satisfăcută orice pretenție.
„Poate fi făcut la un standard pe care îl impuneți dvs”, a declarat la finalul pledoariei avocatul cerând ca, în caz contrar, să fie aplicat arestul la domiciliu.
În replică, procurorul de caz a arătat că menținerea arestului preventiv este o măsură necesară și proporțională, vorbind de victimele dezastrului, inclusiv de morți.
„Inculpații și-au construit un model de business cu un produs periculos, însă cu ignorarea în totalitate a dispozițiilor legale în materie”, a argumentat procurorul.
Doldurea se apără cu educația creștinească
În susținerea solicitării, Ionuț Doldurea (unul dintre cei doi patroni reținuți) a arătat că nu are antecedente penale.
„Am primit de la familie o educație bună, creștinească și să devin un bun cetățean”, a spus instanței Doldurea.
Un alt argument adus a fost că au construit firma de la zero, în peste 15 ani de muncă, și că au capital 100% românesc.
„Am pornit de jos, cu o singură mașină și un singur șofer și am reușit să punem pâine pe masă la peste 200 de familii”, a adăugat acționarul.
A mers cu bilanțul contabil mai departe, arătând că în zece ani compania a plătit statului român peste 12 milioane de euro, taxe și impozite.
„Nu am construit această firmă prin a eluda sau a pune pe cineva în pericol”, a explicat Doldurea
Îți mai recomandăm Unul din patronii stației GPL din Crevedia ar fi recunoscut transferul de gaz din cisterne. Parchetul cere prelungirea arestării preventive„Lucrurile în cadrul companiei nu stau chiar grozav, băncile cer anticipat banii”, a mai spus el.
Un alt argument adus a fost că, în cele zece zile scurse de la explozie și până la reținere, cei doi acționari nu au făcut nimic să prejudicieze ancheta.
„Încercăm să facem în așa fel încât cetățenii afectați să sufere cât mai puțin. Situația este foarte grea, eu personal am intrat la poliție doar să-mi fac buletin, ne este foarte greu acolo”, a mai spus Doldurea.
Acesta a mai adăugat că ar putea face mult mai mult pentru oamenii din Crevedia dacă ar beneficia „de altă măsură, nu de aceasta, privativă”.
Stîngă: „În 12 ore am venit din Grecia”
Cel de-al doilea acționar al firmei, Cosmin Stîngă, a arătat în apărarea sa că până la această vârstă nu a avut probleme cu legea și că nu a făcut „nimic care să pună în pericol pe nimeni”, deși în curtea depozitului din Crevedia a avut loc o explozie ce a dus la pierderea a șase vieți, rănirea a 54 de persoane și avarierea, totală sau parțială, a câtorva zeci de imobile.
„Nu ne-am sustras, nu am făcut decât să ajutăm și să încercăm să reparăm ce s-a stricat în această împrejurare. Știm ce s-a întâmplat și pot spune că suntem șocați”, a spus Stîngă.
Îți mai recomandăm Al șaselea deces după exploziile de la stația de GPL din CrevediaAcesta a arătat că a renunțat la concediu, când a aflat de deflagrație.
„Eram în Grecia, am venit în 12 ore de la momentul întâmplării evenimentului”, a adăugat Stîngă.
În plus, a susținut că ar putea ajuta mult mai mult atât societatea din Crevedia, dacă le-ar fi schimbată starea de arest preventiv.
Coșmarul sinistraților din Crevedia
Pe 26 august, mai multe explozii au avut loc în incinta fostei stații GPL deținută de compania Flagas în Crevedia. Bilanțul victimelor umane se ridică deja la șase morți și 58 de răniți, conform datelor Ministerului Sănătății.
La finalul operațiunii de identificare a daunelor materiale, Primăria Crevedia identifica nu mai puțin de 97 de case afectate total sau parțial de explozie.
La o lună și jumătate de la incident, majoritatea familiilor afectate nu știu ce se va întâmpla cu ele și nu au ajuns să semneze contracte referitoare la despăgubiri cu Flagas, deși imediat după explozie reprezentanții companiei promiteau sprijin tuturor sinistraților.
Your browser doesn’t support HTML5
„Suntem deschiși la dialog și vom face tot ce e posibil și stă în puterea noastră să le asigurăm sprijinul, și financiar, și material, tot ceea ce este necesar”, declara pentru Europa Liberă, pe 5 septembrie, Valentin Iancu, manager dezvoltare Flagas.
Acesta susținea atunci că punctul de lucru era de fapt doar unul de odihnă.
„Activitatea nu era stație de GPL. Șoferii veneau, garau și se odihneau acolo”, susține Iancu. Întrebat cum se explică explozia, dacă doar dormeau acolo, a spus că nu știe.
Confruntat cu informația că sunt imagini pe Google Maps care arată că în curte s-ar fi transferat gaz petrol lichefiat, a răspuns scurt: „Nu am văzut aceste imagini.”
Îți mai recomandăm Țară în Service | Dinastia Doldurea din Caracal. Cifra de afaceri a firmelor primarului, de șapte ori mai mare decât bugetul orașuluiIancu nu a putut spune atunci nici ce măsuri propune compania sa pentru despăgubirea răniților sau a familiilor morților.
„Regretăm profund, mai mult de atât - despre victime chiar nu am cunoștințe, nu sunt în măsură. Partea mea este să mă ocup de relația dintre oameni și ce sprijină societatea noastră”, transmitea managerul de dezvoltare.
În prezent, o parte dintre sinistrați au ajuns să doarmă în locuințe improvizate în containere, puse la dispoziție de autorități.