UPDATE Clotilde Armand, candidata USR PLUS la Primăria Sectorului 1 a câștigat alegerile cu 1028 de voturi peste actualul primar PSD Daniel Tudorache.
Anunțul a fost făcut din fața Biroului Electoral al Sectorului 1: „Matematic am învins”. Ea a avertizat PSD și pe Gabriela Firea să „nu mai încerce să umble la voturi” și a promis că va merge până la capăt pentru a -i aduce în fața justiției pe cei care au fraudat votul de duminică
Scandalul generat de acuzele de fraudă la alegerile din București ia amploare. Vizat este PSD, iar cele descoperite de USR PLUS și PNL la sectoarele 1, 5 și 4 arată că poate fi vorba de un fenomen. Poliția a deschis un dosar in rem (pentru fapte), iar reprezentanții partidelor afectate au făcut mai multe plângeri penale. Daniel Tudorache, candidatul PSD la sectorul 1, a cerut renumărarea voturilor. Gabriela Firea spune, la rândul ei, că ia în calcul să ceară renumărarea voturilor în București din cauza neregulilor care i-au fost semnalate de ”specialiști”.
Acuzele de fraudă merg de la sustragerea proceselor verbale în scopul măsluirii lor (sectorul 1) și introducerii acestora în baza de date a Biroului Electoral Central (BEC), la secțiunea rezultate parțiale, până la anularea sau la reducerea numărului de voturi pentru candidații USR PLUS sau PNL, cazurile semnalate la sectoarele 5 și 4.
Cea mai gravă și tensionată situație este la Sectorul 1, unde, marți dimineață, ultimele date ale Biroului Electoral Central arătau că diferența între Clotilde Armand (41,02%) și Daniel Tudorache (39,79%) era de doar 1.073 de voturi.
Principala problemă este cea proceselor verbelor găsite în sediul primăriei după ce un individ, candidat PSD la consiliul sectorului 1, a fost prins cu ele asupra sa. Poliția a venit la fața locului, sesizată de Clotilde Armand, iar parchetul a deschis un dosar in rem. Acuza este de falsificare prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale, infracțiune pedepsită de lege cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Șeful Poliției Sector 1, comisarul Ionuț Dana, a confirmat că asupra respectivului s-au descoperit 473 de procese verbale finale, deci semnate și ștampilate. Din calculele Europei libere este vorba de 71,2% din totalul proceselor verbale. Polițiștii colaborează cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru a stabili autenticitatea lor.
În timp ce Clotilde Armand a anunțat că a depus plângere penală la parchet, Daniel Tudorache, fost primar și candidat PSD, cere renumărarea voturilor, în numele ”transparenței”.
Tudorache susține că procesele verbal găsite asupra reprezentantului PSD erau „copii ale proceselor verbal edeținute de reprezentanții PSD în secția de vot, pe care urma să le ducă la partid, la Kiseleff, pentru numărătoarea paralelă”. Singura greșeală a respectivului este că s-a dus cu procesele verbale în primărie, spune Tudorache pentru Europa liberă: „Băiatul ăla a ajuns cu procesele verbale la etajul 2, în primărie, de teamă. Asta este singura lui greșeală, că a plecat cu ele de jos și s-a dus cu ele sus, la primărie, de frică, pentru că era urmărit de reprezentantul unui partid. Putea să se urce în mașină și să se ducă unde avea treabă”.
Îți mai recomandăm Suspiciuni de fraudă la București. Clotilde Armand:”Nu ne lăsăm intimidați”
Pe de altă parte, Dan Barna, liderul USR, acuză că furtul de voturi, dar nu este de acord cu renumărarea voturilor spunând că cifrele se închid foarte bine „Nu există temei pentru renumărarea voturilor, cifrele se închid foarte bine. În momentul de față, datele care există în sistem sunt cele de pe procesele verbale. Sper ca până la finalul zilei să închidem și acest sector. Dacă a fost sau nu fraudă, trebuie să stabilească autoritățile”, a declarat Barna.
Nici Clotilde Armand nu este de acord cu renumărarea voturilor.
Laura Ștefan: Corectitudinea votului e despre cum funcționaează democrația
Problema este una extrem de gravă, spune pentru Europa liberă experta anticorupție Laura Ștefan, pentru că lasă impresia unui fenomen, ceea ce subminează încrederea cetățenilor în corectitudinea votului.
”Mi se pare că este un fenomen și nu cred că este doar în București. De abia acum înțelegem ce se întâmplă și care sunt riscurile de fraudă în alegeri și mai cred că este inadmisibil ca până marți să nu avem o reacție mai fermă din partea instituțiilor care sunt responsabile de respectarea legii și de gestionarea alegerilor. E foarte greu să le spui cetățenilor să aibă încredere în sistem atât timp cât vedem aceste vulnerabilități evidente. În momentul acesta, cred că e firesc pentru toți cei cărora le pasă de felul cum funcționează democrația în țara asta să se întrebe cum au fost câștigate, de fapt, alte alegeri care au avut rezultate la mustată, care a fost adevărul. O dată ce subminezi încrederea în corectitudinea rezultatelor alegerilor ai niște probleme majore în ce privește democrația în țară”, ne declară Laura Ștefan.
Și PNL cere renumărarea voturilor. Mai exact, Critian Băcanu, candidatul PNL de la Sectorul 5 pentru funcția de primar, spune că i s-au evaporat mai multe voturi pe drumul de la procesul verbal la prelucrarea computerizată a rezultatelor de la secții. Băcanu, care este și secretar de stat în Ministerul Justiției, avocat de profesie, a mai spus că va face și plângere penală în acest sens.
Cum putea fi fraudat votul. Metode
1.Schimbarea proceselor verbale originale cu unele falsificate
Procesele verbale (PV) sunt semnate de toți reprezentanții partidelor politice din secția de votare, pozate cu tableta STS și urcate apoi automat pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP). Măsluirea proceslor verbale poate avea loc, de regulă, în intervalul în care sacii cu voturi sunt duși la Biroul Electoral de Sector . Procesele verbale „măsluite”, cu un număr de voturi care nu coincid cu realitatea, sunt ulterior introduse în sistemul BEC-ului, la categoria rezultate parțiale, acestea fiind cele luate în calculul numărătorii oficiale.
Din cele semnalate de membrii USR reiese că „președinți de secție au plecat fără să încarce fotografia PV în tableta STS. Noi bănuim că atunci cand au ajuns la BES1, PV-urile originalele s-au „pierdut" pe mâna celor de la etajul 2, care le-au înlocuit cu cele „preparate", pentru ca să fie fotografiate și trimise la STS direct falsificate”, scrie pe pagina sa de Facebook deputatul USR Tudor Pop.
Septimius Pârvu, expert în procese electorale în cadrul Expert Forum, susține că în situația de la sectorul 1 există suspiciuni rezonabile că e vorba de ceva mai mult decât o eroare. „Este greu de înțeles de ce totuși unele procese nu erau publicate pe site nici în această dimineață. Biroul electoral de sector trebuia să ne lămurească ce s-a întâmplat, dacă sunt erori, ce s-a întâmplat cu președinții de secții, de ce nu au încheiat procesul verbal. La sectorul 1 vorbim de ceva mai mult decât o posibilă eroare, acolo avem un număr relativ mare de procese verbale cu probleme, trebuie să și cumulăm informația, avem o persoană care are niște procese verbale cu care umblă în mijlocul zilei, secții care nu sunt închise.”
”Frauda în sine înseamnă schimbarea ordinii candidaților, dacă pierde candidatul care era pe locul 1, atunci e fraudă conform legii”, atrage atenția Pârvu.
2. Mai multe voturi decât persoane care au votat
Îți mai recomandăm Poliția: Peste 70% din procesele verbale din Sectorul 1 se aflau asupra consilierului PSD
Deputatul Tudor Pop mai susține că în saci au fost identificate mai multe voturi decât numărul de persoane care apare în lista de semnături. „Practic, cei de la BES1 au luat PV-ul (despre care noi credem că a fost măsluit) și au comparat numărul de voturi exprimate cu numărul de semnături de pe listele electorale din secție. Cumva, apar mai multe voturi trecute în PV decât semnături pe liste.”
Suspiciunea a fost confirmată de președintele Biroului Electoral al Sectorului 1, procurorul Nicolae Sprîncu, care a trimis o adresă către BEC.
„Având în vedere situațiile înregistrate la nivelul Biroului Circumscripției electorale nr. 1 - Sector 1, cu ocazia verificării proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării, în sensul că au fost identificate în urna de voturi mai multe buletine de vot decât persoane ce apar pe lista de semnături, vă rugăm să ne comunicați cum se poate închide o astfel de sectie de votare, deoarece SIMPV nu permite introducerea datelor în sistem. De asemenea, s-au identificat cazuri în care numărul de buletine de vot nule găsite fizic în dosarele prezentate de președinții secțiilor de votare la BCE 1 Sector 1 este mai mare decât cel consemnat în procesul verbal de consemnare a rezultatelor la punctul d) (dacă se modifică procesul verbal conform celor găsite în dosarul buletinelor de vot din urmă este mai mare ca numărul de semnături)”, se arată în adresa trimisă Biroului Electoral Central
3. Codurile QR de pe procesele verbale
Aceste coduri atestă faptul că PV este cel original. Reprezentanții USR au reclamat faptul că pe unele PV acest cod QR fusese dezlipit și pus altul în locul lui, suspiciunea fiind că PV care purta un astfel de QR era măsluit. Codurile QR „nu pot fi modificate sau refăcute în niciun fel, întrucât vorbim de documente oficiale. Modificarea documentelor oficiale legate de procesul electoral este infracțiune”, atrage atenția Expert Forum într-un comunicat de presă.
Îți mai recomandăm Nicușor Dan anunță un audit în Primăria CapitaleiSectorul 1, mărul discordiei și acum patru ani
La alegerile din 2016, candidata USR Clotilde Armand a pierdut primăria în fața aceluiași Daniel Tudorache la o diferență de doar 1.716 voturi, după ce mai multe exit-poll-uri din seara alegerilor o dăduseră învingătoare. Și atunci, Armand a clamat frauda, a cerut renumărarea voturilor, dar nu a fost ascultată și scandalul a fost de mai mici dimensiuni decât cel de anul acesta.
Sectorul 1 constituie o miză importantă, are un buget de circa 280 milioane de euro anual la o populație de aproximativ 250.000 locuitori, dintre care 200.000 au drept de vot. Primarul de la Sectorul 1 are la dispoziție 1.120 euro pentru fiecare locuitor. La bugetul sectorului 1 din București ajung cote din impozitul pe salarii de la 500.000 de angajați. În plus, aici sunt cele mai scumpe terenuri din țară, nu de puține ori terenurile sectorului fiind „vânate” de mafia imobiliară.