Scânteia protestului antisemit din Daghestan și de ce viziunea Moscovei despre războiul Israel-Hamas este periculoasă

Un bărbat flutură un steag palestinian pe care scrie „Daghestan este alături de tine” în timpul unui miting pro-palestinian la aeroportul din Mahacikala, după sosirea unui zbor de linie de la Tel Aviv, pe 29 octombrie.

Kremlinul a încercat să se folosească de conflictul dintre Israel și Hamas în scopuri proprii, criticând Occidentul și găzduind o delegație a grupării. Asaltul asupra aeroportului din Daghestan arată potențialele repercusiuni explozive pentru Rusia.

Un protest spontan, care a devenit la un moment dat o manifestație antisemită violentă, în Caucazul de Nord al Rusiei – o zonă majoritar musulmană – a scos la iveală pericolele interne pe care le reprezintă eforturile președintelui autoritar Vladimir Putin de a obține avantaje politice din războiul Israelului cu Hamas.

Pe 29 octombrie, o mulțime de peste 1.000 de persoane a luat cu asalt aeroportul din Mahacikala, capitala regiunii Daghestan, strigând sloganuri antisemite și încercând să împiedice intrarea în oraș a pasagerilor care soseau cu un zbor din Israel.

Peste 20 de persoane au fost rănite în timpul revoltelor, zeci de persoane au fost arestate, iar aeroportul a fost închis temporar.

Afiș antisemit și înscrisuri „moarte evreilor”

Autoritățile locale au îndemnat „locuitorii republicii să nu cedeze la provocările grupurilor distructive și să nu creeze panică în societate”.

Evenimentele de la aeroport au fost doar cele mai șocante dintr-un val de incidente antisemite petrecute în ultimele zile în Caucazul de Nord, o regiune instabilă.

Însă, majoritatea incidentelor – de o mai mică amploare – au fost stimulate de zvonurile conform cărora refugiați evrei ar fi fost primiți în regiune.

Sâmbătă, cu o zi înainte de violențele de la aeroport, mai mulți oameni s-au adunat în fața unui hotel din orașul Hasaviurt după ce diverse canale de Telegram au răspândit informația că un om „care aparent seamănă cu un cetățean al Israelului” era cazat acolo.

Poliția a dezamorsat tensiunea permițând unuia dintre protestatari să intre în hotel pentru a se convinge că nu se aflau cetățeni israelieni.

Ulterior, hotelul a pus un afiș pe care scria că cetățenii israelieni și evreii nu au voie să intre sau să se cazeze acolo.

Îți mai recomandăm Netanyahu spune că e vremea războiului, ura anti-evrei din Daghestan și opt ani de la Colectiv

Platforma de socializare Telegram a blocat marți canalul Utro Daghestan, la câteva zile după ce mulțimea furioasă a luat cu asalt aeroportul din capitala Daghestanului.

Pe 28 și 29 octombrie, canalul a publicat numeroase rapoarte potrivit cărora „refugiați din Israel” se stabileau în regiunea rusă majoritar musulmană din Caucazul de Nord și a lansat apeluri la ocuparea aeroportului.

Acesta avea legătură în trecut cu politicianul rus de opoziție Ilia Ponomariov, stabilit la Kiev.

Duminică, în ziua protestului antisemit de la aeroport, persoane necunoscute au provocat un incendiu pe șantierul unui centru cultural evreiesc din Nalcik, capitala regiunii rusești Kabardino-Balkaria.

Deși nimeni nu a fost rănit în urma atacului, vandalii au scris cu spray sloganul „moarte evreilor” pe peretele clădirii.

O petiție online în semn de protest față de construcția unui centru evreiesc a strâns aproape 20.000 de semnături, după care a fost ștearsă pentru „rasism”.

Așa-zisa divizare a societății ruse

Ca răspuns la revoltele de la aeroportul din Mahacikala, purtătorul de cuvânt al lui Kremlinului a anunțat o întâlnire cu un grup mare de oficiali guvernamentali, legislativi și de securitate la Moscova.

Subiectul discuției: „Eforturile Occidentului de a folosi evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a diviza societatea rusă”.

De când Hamas a atacat Israelul, pe 7 octombrie, Moscova a încercat în mod public să meargă pe o linie fină, menită să exploateze distragerea atenției la nivel mondial de la invazia Ucrainei și să curteze statele arabe și pe cele din emisfera sudică.

Kremlinul a încercat în același timp să nu afecteze relațiile cu Israelul sau cu aliatul regional cheie al Rusiei, Iranul, spun analiștii.

Rusia nu a condamnat în mod clar acțiunile Hamas în sudul Israelului, a găzduit o delegație Hamas la Moscova săptămâna trecută și a acuzat în mod repetat Statele Unite și Occidentul pentru acest conflict.

Îți mai recomandăm Șef al informațiilor Hamas, ucis de forțele israeliene. Delegație Hamas, în vizită la Moscova

Propagandiștii de la televiziunea de stat și de pe rețelele de socializare au afirmat, fără dovezi, că Hamas a fost înarmată în mare parte cu ajutorul militar occidental furat de oficiali ucraineni corupți.

„Liderii Rusiei ar trebui să fie recunoscători [Hamas]”, a scris analistul politic ucrainean Vitalie Portnikov pentru serviciul rusesc al RFE/RL.

„Atenția a fost distrasă de la războiul din Ucraina, iar congresmenii americani se ceartă dacă să combine ajutorul pentru cele două țări atacate într-un singur pachet”, a adăugat el.

Portnikov a completat că „procesul de pace dintre Arabia Saudită și Israel s-a încheiat. Prețul mondial al petrolului a urcat în loc să continue să scadă”.

„Decalajul dintre Occident și sudul global s-a adâncit și va continua să se adâncească atât timp cât conflictul din Gaza va continua. Toate acestea fac mai ușor pentru Moscova să ducă războiul din Ucraina”, a argumentat analistul.

Îți mai recomandăm Mihail Hodorkovski spune că războiul Israel-Hamas „îl ajută pe Putin”

Oleg Stepanov, un fost coordonator al lui Alexei Navalnîi, a declarat că Putin pune „interesele sale politice personale mai presus de considerațiile de umanitate sau moralitate” și „caută propriul beneficiu” în războiul dintre Israel și Hamas.

Dar atacul de la aeroport a arătat că abordarea Kremlinului în războiul Israel-Hamas „vine cu riscuri și vulnerabilități” substanțiale, atât pentru Rusia în străinătate, cât și acasă, a scris Hanna Notte, expertă în politica rusă privind Orientul Mijlociu.

Analistă la James Martin Center for Nonproliferation Studies, cu sediul la Berlin, Hanna Notte a adăugat că „Putin culege acum ceea ce a semănat”, după ce Rusia „s-a așezat cu tărie de partea palestiniană în ultimele două săptămâni”.

„În satisfacerea sentimentelor globale pro-palestiniene pentru războiul său de narațiuni cu Occidentul (de exemplu lupta „anticolonială”), statul rus a alimentat forțe interne care ar putea deveni acum o problemă”, a completat Notte pe X (Twitter).

„Un coșmar pentru Kremlin”

În timp ce diplomația oficială rusă a încercat să mențină un fel de rol neutru și pacificator în războiul din Gaza, televiziunea de stat rusă și mass-media pro-Kremlin au fost în mare parte anti-Israel.

Acest lucru a creat o situație periculoasă în Caucazul de Nord, a declarat Serhii Danilov, director adjunct al Asociației ucrainene de studii privind Orientul Mijlociu din Kiev.

„Propaganda de stat a umflat ura față de Israel și față de israelieni”, a declarat Danilov pentru Current Time, publicația de limbă rusă administrată de RFE/RL în cooperare cu Vocea Americii (VOA).

El a adăugat că această oră este „îndreptată inclusiv către cei care trăiesc în Rusia”.

„Propagandiștii au spus clar că sunt de partea palestinienilor. Și nu doar de partea palestinienilor, ci și a Hamas. Iar acest lucru a încins tot Caucazul de Nord, nu doar Daghestanul”, a exemplificat Danilov.

Your browser doesn’t support HTML5

Jews 'Afraid' After 'Attempted Pogrom' In Daghestan

Danilov a mai declarat că tensiunile sociale din regiune, care au fost mult timp lăsate neabordate de guvernul lui Putin și de liderii locali instalați la Kremlin, au crescut și creează potențialul unor astfel de evenimente precum cel de la aeroport.

„Tensiunea socială în Caucazul de Nord este mai mare decât în alte regiuni ale Rusiei”, a spus el.

„Concurența între clanuri și grupuri etnice este pe o treaptă mai mare în Caucazul de Nord. Și nu este vorba despre islam. Este vorba despre tensiuni și probleme care sunt unice în Caucazul de Nord”, a spus Serhii Danilov.

Îți mai recomandăm „Nimeni nu ne ascultă” | Cum încearcă femeile din Rusia să-și aducă înapoi acasă bărbații de pe front

Mark Galeotti, autor și analist al politicii rusești, a scris într-un articol publicat luni în The Spectator că liderii locali din Caucazul de Nord „au încercat să meargă pe o linie delicată”.

Aceștia au încercat să evite „alienarea sentimentelor musulmane locale”, dar și „să facă ceva care să stârnească noi violențe interetnice”.

Având în vedere că musulmanii reprezintă aproximativ 10% din populația Rusiei și sunt reprezentați în mod disproporționat în rândul trupelor rusești care luptă în Ucraina, Moscova are toate motivele să fie îngrijorată, a scris Galeotti.

Acum, Kremlinul pare să ia în serios recentele izbucniri, cel puțin la suprafață.

Televiziunea de stat acoperă pe larg revoltele de la aeroport, șeful Comitetului de Investigații, Alexandr Bastrîkin, supraveghează personal cazul și au loc întâlniri la nivel înalt cu Putin.

De altfel, Kremlinul a transmis că Putin și înalți oficiali guvernamentali și de securitate au discutat luni despre consolidarea măsurilor de contracarare a „interferențelor” externe.

Localnicii din Daghestan au reușit să intre până pe pista aeroportului.

Putin a acuzat „rețelele sociale” din Ucraina și „serviciile speciale occidentale” de instigare la revolta de duminică.

„Evenimentele de aseară din Mahacikala au fost instigate prin intermediul rețelelor de socializare, nu în ultimul rând din Ucraina, de mâna agenților serviciilor speciale occidentale”, a spus Putin într-un discurs televizat.

„Cine organizează haosul mortal și cine beneficiază de el astăzi, în opinia mea, a devenit deja evident. Elitele conducătoare actuale ale SUA și sateliții lor sunt principalii beneficiari ai instabilității mondiale”, a adăugat Putin.

Oficialii americani au numit astfel de acuzații „absurde”.

„Am văzut comentariile lor despre învinovățirea Ucrainei. Este absurd”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Oficialul american a adăugat că Putin ar trebui să denunțe public revoltele, pe care le-a asemănat unui „pogrom”.

Îți mai recomandăm Cum inflamează mobilizarea parțială a Kremlinului tensiunile etnice din Daghestan

„Într-un moment în care forțele armate ale Rusiei sunt angajate în Ucraina, iar viitoarea stabilitate a Ceceniei este pusă sub semnul întrebării, având în vedere zvonurile privind starea de sănătate precară a lui Ramzan Kadîrov, orice lucru care riscă să aducă mai multe turbulențe în regiune este un coșmar pentru Kremlin”, a completat Mark Galeotti.

Ramzan Kadîrov este liderul cecen numit de Kremlin, pe care Vladimir Putin se bazează de 15 ani pentru a ține sub control regiunea în care au avut loc două războaie separatiste post-sovietice, ignorând dovezile privind încălcările privind drepturile omului sub conducerea sa.

Acum, poliția a instituit măsuri de securitate în jurul sinagogilor din principalele orașe ale regiunii.

Analistul politic Andrei Gusia a susținut că „situația din Daghestan nu a apărut peste noapte” și că „ar fi trebuit ca aburul să fie lăsat să iasă afară”.

„Ar fi putut avea loc un miting autorizat, organizat de autorități”, a declarat Gusia pentru emisiunea Caucasus.Realities de la RFE/RL.

„Acum, o astfel de opțiune pașnică nu mai este posibilă. Singura soluție rămasă este represiunea”, a completat el.

Articol scris în limba engleză de Robert Coalson, tradus și completat în limba română de George Costiță.