Bun găsit,
Iată principalele subiecte:
- Premierul israelian Beniamin Netanyahu exclude o încetare a focului. „Este timpul pentru război”, a spus el în timp ce forțele israeliene raportau primele schimburi de focuri directe cu militanții Hamas în Fâșia Gaza.
- Vladimir Putin dă vina pe SUA și pe Ucraina pentru atacul antisemit din Republica Daghestan, unde localnicii musulmani ruși au început să caute evrei după aterizarea unui avion din Israel.
- În ziua în care s-au împlinit opt ani de la incendiul din Colectiv, timp în care reformele au lipsit cu desăvârșire, ministrul Finanțelor vorbea în Parlament despre reforme - fie ele fiscale - ca despre o pedeapsă.
Biblia: „Și războiul are vremea lui”
Beniamin Netanyahu a respins aseară apelurile pentru încetarea focului, argumentând că acest lucru ar întări Hamas. De asemenea, premierul israelian a respins și cererile privind demisia sa, scrie The New York Times.
„Apelurile pentru o încetare a focului sunt apeluri pentru ca Israelul să se predea Hamas. Acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat el într-o conferință de presă.
Netanyahu a citat inclusiv din Biblie (Torah), spunând că „acesta este un timp pentru război”, relatează BBC. Declarațiile lui au venit în contextul în care la ONU se negociază o pauză pentru livrarea de ajutoare către civilii din Gaza.
Tancurile și infanteria israeliene au preluat temporar controlul asupra unui drum strategic care leagă nordul și sudul Fâșiei Gaza, un avans major care pare să aibă ca scop încercuirea celui mai mare oraș al enclavei, orașul Gaza, transmite The Wall Street Journal.
Publicația americană mai scrie că, pe măsură ce trupele Israelului avansează și se angajează în lupte directe cu Hamas, spitalele din Gaza se află tot mai aproape de linia întâi.
The New York Times relatează că sprijinul administrației Biden pentru Israel este însoțit acum de cuvinte de precauție. Casa Albă a devenit mai critică față de răspunsul Israelului la atacurile Hamas, o schimbare pe care oficialii americani o atribuie crizei umanitare din Gaza.
Miliardarul Elon Musk afirmă că Starlink va asigura internetul pentru organizațiile umanitare din Gaza, conform Politico.
Forțele terestre israeliene au pătruns mai adânc în Gaza luni, avansând cu tancuri și alte vehicule blindate spre principalul oraș al teritoriului, iar Reuters publică o hartă a conflictului.
În declarațiile sale, premierul Netanyahu a apărat extinderea operațiunii terestre, spunând că au crescut șansele de eliberare a celor peste 200 de ostatici. De altfel, a fost anunțată cu această ocazie eliberarea unui soldat luat prizonier, informează Associated Press.
În paralel, Hamas a distribuit o înregistrare cu trei femei luate ostatice, iar Digi24 relatează că una dintre ele are origini românești și a discutat cu tatăl ei, un bărbat cu dublă cetățenie, născut în România.
„Pogromul” din Daghestan
Poliția rusă a anunțat ieri arestarea a 80 de persoane în legătură cu violențele de duminică de pe principalul aeroport din regiunea Daghestan, scrie Associated Press.
Aproximativ 150 de oameni, care scandau sloganuri antisemite și aveau steaguri palestiniene în mâini, vânau pe pista aeroportului pasagerii care sosiseră de la Tel Aviv.
Niciunul nu a fost rănit, iar JerusalemPost scrie că trei pasageri s-au ascuns până când poliția a reluat controlul asupra aeroportului.
AP mai scrie că președintele rus Vladimir Putin a susținut, fără dovezi, că revoltele care i-au vizat pe israelieni au fost organizate din Ucraina, implicit SUA.
În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat „cultura de ură generalizată a Rusiei față de alte națiuni”. De asemenea, SUA au condamnat revoltele din Daghestan și au catalogat afirmația Rusiei privind implicarea Ucrainei ca fiind absurdă, scrie RFE/RL.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că asaltul musulmanilor ruși i s-a părut „ca un pogrom”, făcând referire la imaginile apărute din Rusia.
RFE/RL a analizat incidentele și relatează că revolta anti-evreiască din Caucazul de Nord expune echilibristica periculoasă a Moscovei cu privire la războiul din Gaza.
În ceea ce privește războiul Rusiei în Ucraina, premierul olandez Mark Rutte a anunțat ieri că avioanele F-16 destinate Kievuului vor ajunge în România în două săptămâni, scrie Europa Liberă.
O familie ucraineană de nouă persoane a fost ucisă în Donețkul ocupat de ruși, potrivit CNN. Motivul ar fi că familia nu a vrut să-și pună casa la dispoziție soldaților ruși.
Liderii UE aprobă utilizarea profiturilor provenite din activele rusești înghețate, peste 200 de miliarde de euro s-ar afla pe teritoriul Uniunii Europene, conform Politico.
Iar o analiză din Foreign Policy arată care este cel mai simplu mod de a face sancțiunile împotriva Rusiei mai eficiente: o mai bună colaborare între Marea Britanie și UE.
The Economist analizează ce ar însemna un al treilea război mondial pentru investitori și arată că, uneori, astfel de conflicte globale îi surprind pe aceștia.
Colectiv - opt ani
Ieri s-au împlinit opt ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni. Familiile își plâng morții, România încă așteaptă reformele, scriu colegii mei în Europa Liberă.
„Nicio schimbare”, completează Digi24 relatând despre cele patru centre de mari arși promise. În plus, articolul menționează că supraviețuitorii incendiului și rudele celor morți privesc cu un gust amar incompetența justiției.
Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victime, se teme că va trăia ziua în care va ajunge să-i felicite pe cei pe care îi consideră vinovați. „Ştie cineva dacă în România există justiţie?”, spune el citat de News.ro.
Despre reformă, cea fiscală, a vorbit ieri în Parlament ministrul Finanțelor. „Cei care au elaborat PNRR ne-au condamnat să facem reforma fiscală”, a spus Marcel Boloș, nemulțumit că măsurile populare vor trebui aplicate în an electoral, scrie Europa Liberă.
Colegii mei au explicat controversa unui proiect de lege retras rapid de Armată. De ce au cerut spionii militari mai multă putere?
Europa Liberă vă spune și povestea statuilor lui Stalin, Lenin și Dej, pitite acum într-un depozit de pe Centura Capitalei, și ce s-ar putea face cu ele.
Hotnews are detalii din culise despre scrisoarea-șoc pe care Mitropolitul Moldovei i-a trimis-o Patriarhului Kiril: „Este absolut clar că are loc dezintegrarea bisericii ortodoxe ruse”.
Libertatea preia o analiză din Foreign Policy despre cum arată România cu câteva luni înainte de tumultul celor patru rânduri de alegeri de anul viitor. În articol este menționată și o firmă deținută de un român, Gabriel Comănescu, care are multe contracte în Rusia.
Diaspora riscă să nu poată vota prin corespondență la alegerile pentru Parlamentul European, mai scrie Libertatea.
În acest timp, Klaus Iohannis este cu ochii pe funcția de Înalt Comisar pentru politică externă al Uniunii Europene, scrie G4Media, care a analizat ce șanse ar avea președintele român.
Alte știri:
- Un nou studiu arată că Pământul va depăși pragului cheie de încălzire, cu trei ani mai devreme decât calculele anterioare. Anul va fi 2029, scrie Associated Press.
- Președintele american Joe Biden a semnat o lege de anvergură privind privind inteligența artificială, potrivit NYT. De exemplu, companiile vor raporta riscurile ca sistemele lor să ajute țările sau teroriștii să fabrice arme de distrugere în masă.
- Meta a anunțat că, începând de luna viitoare, va începe să ofere abonamente cu plată pentru Facebook și Instagram pe teritoriul Uniunii Europene. Conform Politico, pachetele vor costa între 10 euro, respectiv 13 euro pe lună.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Zi cu spor,
George