3 ani de la încercarea de lovitură de stat din Turcia

Soldați implicați în lovitura de stat, care încearcă să se urce într-un autobuz pentru ascăpa de eventualele consecințe, 16 iulie 2016

Mai multe ceremonii au fost programate la Istanbul pentru această zi, inclusiv deschiderea unui muzeu dedicat evenimetelor care s-au întâmplat acolo.

Turcia marchează luni eşuarea unei tentative de răsturnare de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a cărui ripostă severă continuă într-un ritm susţinut de trei ani de zile, relatează AFP.

Pentru Erdogan, aceste ceremonii oferă ocazia de a aduna simpatizanţii în jurul său într-un context dificil, cu o economie falimentară, o înfrângere electorală spectaculoasă la Istanbul luna trecută şi noi tensiuni cu Occidentul, notează France Presse.

Cu trei ani în urmă, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, facţiuni din armată au încercat să cucerească puterea prin bombardarea unor clădiri-cheie la Ankara şi desfăşurând tancuri pe străzile capitalei şi la Istanbul. La trei ani după evenimente, epurările împotriva presupuşilor susţinători ai predicatorului Gulen continuă într-un ritm susţinut, cu valuri de arestări săptămânale.

Intervenţia unor elemente loialiste din cadrul forţelor de securitate şi a miilor de susţinători ai lui Erdogan, care au descins în stradă la apelul preşedintelui, a dus la înfrângerea rebeliunii. Aproape 250 de persoane, în afară de militarii care au pregătit lovitura de stat, au fost ucişi.

Armata Turciei a fost decapitată după încercarea de puci, forța și influența acestei instituții care veghea la secularismul instituit de Ataturk au fost slăbite, iar recent Parlamentul de la Ankara a adoptat o lege care reduce la jumătate, de la 12 la 6 luni, perioada serviciului militar obligatoriu şi prevede totodată posibilitatea unei scutiri în schimbul unei sume de bani: contra sumei de 4.600 de euro, tinerii care își permit, îşi vor putea reduce serviciul militar la o singură lună de instruire.


Ankara îl acuză de orchestrarea puciului pe predicatorul Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan devenit principalul său inamic. Gulen, care trăieşte de 20 de ani în exil în SUA, neagă orice implicare.

După această tentativă de lovitură de stat, Turcia, ţară membră a NATO, s-a distanţat de Occident, pe care îl acuză de 'lipsă de empatie'. În schimb, există o apropiere constantă de Rusia, de la care Ankara a cumpărat sistemele rusești de rachete S-400, în ciuda opoziției SUA, care au amenințat Turcia cu sancțiuni economice.sistemelor de rachete ruseşti S-400 şi forările turceşti în largul Ciprului, în pofida presiunilor europene.