Un an cu AUR | Cum a ajuns partidul de tip reality-show primul pe Facebook, al doilea în sondaje

Telefonul a devenit un accesoriu foarte important în arsenalul celor de la AUR, care comunică în direct întreaga activitate din Parlament.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a avut cel mai mult de câștigat de pe urma crizei pandemice și politice. Potrivit sondajelor de opinie, AUR ar avea în prezent o intenție de vot similară cu PNL.

Partidele și mișcările extremiste sau anti-sistem obțin o mare aderență în societate în perioada marilor crize economice, politice sau sanitare.

Teoria politică se confirmă și în cazul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care în 15 luni a reușit să urce de la 1 procent în intenția de vot, septembrie 2020, la aproape 20%, decembrie 2021.

AUR respinge eticheta de partid „extremist”, dar și-o asumă pe cea de „partid anti-sistem”. Într-un sondaj Avangarde, comandat de PSD, PNL este cotat cu 18%, iar AUR cu 17%.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a reușit să ia fața Pro România, PMP și ALDE la alegerile parlamentare. Intră în prezent în concurență cu PNL și USR și aspiră să depășească PSD.

Prăbușirea PNL în sondaje, partidul trecând pe locul al treilea, conform sondajelor consultate de Europa Liberă, și stagnarea USR au permis AUR să capitalizeze puncte electorale, dar să atragă și o parte din societate care nu era captată de zona politică.

Îți mai recomandăm Cum propagă grupurile de Facebook ale AUR propaganda rusă

Caracterizat de adversarii politici drept un partid cu „tendințe fasciste”, declarația îi aparține fostului lider USR, Dan Barna. AUR a plusat în acest an la agresivitate în Parlament, dar și pe rețelele sociale.

Hate-speechul dus la un nivel fără precedent, potrivit Alinei Gorghiu (PNL), a ajutat partidul condus de George Simion să se facă vizibil și să obțină impact pe rețelele de socializare. Violența verbală s-a regăsit și pe holurile Parlamentului, când foarte puțin a lipsit să se ajungă de la altercații la dispute fizice.

Deputatul Dan Tănasă a fost protagonistul unui astfel de episod, în timp ce Diana Șoșoacă a sfidat permanent prin atitudinea sa din Senat și refuzul de a purta masca obligatorie. George Simion și aleșii AUR au luat de câteva ori cu asalt comisiile din Parlament, spre uimirea colegilor de la alte grupuri care au acuzat comportamentul agresiv.

Îți mai recomandăm Jucătorul din umbră | Ce s-a prăbușit în jurul lui Klaus Iohannis și ce mai controlează

Șase personaje AUR

Anul 2021 a scos la iveală șase personaje centrale din Alianța pentru Unirea Românilor: George Simion, Claudiu Târziu, Diana Șoșoacă, Călin Georgescu, Sorin Lavric și Marius Lulea.

Ultimul nume, puțin cunoscut înainte de parlamentare și rămas încă în umbră, este cel care se ocupă de partea financiară. Mărturisirea a fost făcută chiar de Diana Șoșoacă într-un interviu pentru Europa Liberă în momentul plecării sale din AUR.

„Toți membrii AUR care sunt din provincie erau obligați să locuiască la hotelul domnului Lulea, actualul președinte AUR în acte. La acest moment în actele partidului nu apar în conducere nici George Simion, nici Claudiu Târziu, ci domnul Marius Lulea, un domn cu foarte multe afaceri imobiliare, inclusiv acel hotel îi aparține”, declara Diana Iovanovici Șoșoacă, în februarie 2021, pentru Europa Liberă.

Pe site-ul AUR, Marius Lulea apare ca fiind președintele Organizației Oamenilor de Afaceri și membru în Biroul Național de Conducere, for care a sancționat-o pe senatoare.

Îți mai recomandăm Scandal în AUR. Diana Șoșoacă: „Totul a pornit de la bani!” Apare AUR 2 din cauza Neamului Românesc?

Puțin vizibil în presa și televiziunile mainstream este și Călin Georgescu, un personaj care aspiră de mai bine de un deceniu la poziția de premier.

Lăudat și promovat de Sputnik și site-uri conspiraționiste, Georgescu este un alt om din umbră. Aparițiile sale sunt rare, dar insistența cu care este propus premier arată nivelul la care acesta se poziționează la nivelul Alianței pentru Unirea Românilor.

Pe Facebook, a fost creată o pagină Călin Georgescu – premierul nostru, apreciată de peste 170.000 de persoane și urmărită de peste 275.000 de internauți. Pagina promovează mesajele AUR și pe Călin Georgescu.

Diana Șoșoacă, senator neafiliat, aleasă pe listele AUR, poartă o botniță în Parlament în semn de protest față de introducerea certificatului verde. Imagine din 6 decembrie 2021.

Diana Șoșoacă a fost exclusă din AUR, în luna februarie, de Sorin Lavric și Claudiu Târziu, dar ea a rămas în zona politică promovată de Alianță. Acțiunile sale au căpătat notorietate de la o lună la alta, stilul fiind comparat cu cel al lui Vadim Tudor din anii 2000. Comentariul a fost făcut chiar de fostul ei coleg de partid, senatorul Lavric.

Scandalul a definit cariera politică a Dianei Șoșoacă, ultimul în care a fost implicat depășind granițele României. Soțul senatoarei este cercetat de Poliție, în timp ce senatoarea a fost acuzată că a sechestrat o echipă de jurnaliști străini.

George Simion, co-președinte AUR.

George Simion este cel mai vizibil din actuala conducere AUR. Mesajele de pe pagina sa de Facebook ajung la milioane de oameni, iar live-urile sale din Parlament sunt foarte urmărite.

Colegii din Parlament se plâng însă de agresiunea la care sunt supuși de liderul AUR, Alina Gorghiu spunând că „Simion este un personaj toxic, populist, care trăiește din manipulare, jignește pe oricine îndrăznește să își spună punctul de vedere”.

Sorin Lavric, senator AUR.

Sorin Lavric, considerat ideologul partidului, a intrat în conflict cu comunitatea evreiască după mai multe discursuri în Senat.

În dispută a intervenit și ambasadorul Israelului, care s-a declarat „mâhnit și consternat” de afirmațiile făcute de senatorul AUR în Parlament despre criminalii de război și Holocaust.

Claudiu Târziu, senator AUR.

Claudiu Târziu a fost perceput ca aripa moderată din conducerea AUR. Și el a fost criticat pentru atitudinile sale care au fost considerate apropiate de ideologia legionară.

Senatorul a susținut că se încearcă discreditarea AUR prin lipirea unor etichete precum partid neo-fascist, legionar, antisemit, extremist.

Un partid umflat de pandemie, Simion vrea AUR prima forță politică

Toți liderii AUR au avut un mesaj comun de-a lungul acestui an: nu purtați mască, nu vă vaccinați, nu acceptați certificatul verde. Mesajele anti-vaccin au prins la public, iar campania AUR a fost camuflată sub cea a luptei pentru drepturi și libertăți. Teoria a fost contrazisă de mai mulți analiști politici, dar și de colegii din Parlament.

Îți mai recomandăm George Simion și Diana Șoșoacă, lideri pe Facebook în 2021. Câte like-uri ar putea deveni voturi

Într-o declarație pentru Europa Liberă, George Simion, a declarat că cel mai important demers al AUR în Parlament a fost blocarea votării certificatului verde.

„Nu va fi aplicat. Am reușit să facem față pentru românii care nu vor discriminare, chiar dacă sunt vaccinați sau nu”, a afirmat George Simion, pe 13 decembrie, pentru Europa Liberă. Coaliția de guvernare nu a ajuns la un acord asupra certificatului verde până la finalul anului, iar, din cauza AUR sau din cauza tensiunilor din Coaliție, legea nu a primit votul în Parlament.

Liderul AUR recunoaște că în prima parte a lui 2021, parlamentarii Alianței abia „au învățat culoarele” din Camera Deputaților și Senat.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu George Simion AUR

„Am putut dezvălui multe aranjamente care se fac pe aceste culoare și am fost o voce a românilor. Am avut o voce distinctă față de celelalte formațiuni. Dacă nu, era unanimitate fără noi” ,a afirmat Simion.

Noutatea adusă de AUR a fost legată de transmisiunile live făcute pe Facebook din Birourile Permanente ale Senatului sau Camerei Deputaților, procedură neobișnuită până la apariția acestui partid în Parlament. A fost însă și un mijloc de manipulare, susține Alina Gorghiu, deoarece toate „transmisiunile erau traduse” de George Simion, adică acesta comunica doar punctele care îi conveneau și care îl puneau într-o lumină favorabilă.

Printre inițiativele cu care AUR se mândrește este și cea legată de păduri.

„Am inițiat o dezbatere amplă și vrem să blocăm pentru zece ani tăierea pădurilor și exportul de masă lemnoasă”, a subliniat liderul AUR.

Planurile lui Simion nu se opresc însă aici. AUR își propune să devină prima forță politică din România, momentan este la jumătatea scorului PSD, și să guverneze alături de partide noi care vor fi legitimate după 2024.

Îți mai recomandăm Apostolii antivaccin | Cine sunt influencerii care au sucit mințile a milioane de români

„Creștem în sondaje și o să conducem România. Simțim asta în sondaje, simțim asta și pe stradă când vedem românii și cel mai bun lucru ar fi să conducem România ca primă forță pentru că vedem ce se întâmplă cu această odioasă Coaliție PSD – PNL. Nu vrem să ne aliem nici cu unul, nici cu alții”, a fost poziția exprimată de George Simion pentru Europa Liberă.

Analiștii politici au observat suprapunerea simbolică pe care AUR a încercat să o facă între protestul împotriva certificatului verde, care a degenerat în violențe la Parlament, și lupta pentru libertate din 1989. În esență, capturarea unor simboluri.

„Cei de la AUR probabil că au știut și au instrumentat un asemenea demers tocmai pentru a-și însuși conceptul de libertate”, a explicat profesorul Andrei Țăranu.

Îți mai recomandăm Interviu. George Simion despre cine e în spatele AUR, legionari, Rusia și politicieni

Eșecul izolării AUR în Parlament

PNL și USR au făcut, de mai multe ori, apel la izolarea AUR în Parlament. Liderii ambelor partide au propus chiar și semnarea unui pact în acest sens, dar demersul nu s-a concretizat în vreun fel.

PSD a rămas în relații cordiale cu Alianța și consideră că aceasta poate fi o variantă de rezervă pentru colaborare în cazul ruperii actualei Coaliții de guvernare. Social-democrații nu au ieșit cu afirmații contondente la adresa lui Simion sau AUR, ci s-au limitat să puncteze diferența între un partid de Opoziție și unul ca PSD, care și-a asumat guvernarea și măsuri concrete.

Liberalii și cei din USR au folosit cuvinte dure la adresa AUR, dar totul s-a oprit la acest nivel. USR a semnat o moțiune de cenzură alături de AUR, lucru condamnat de PNL.

Cum se vede AUR din Parlament. Opinia unor aleși PSD, PNL și USR

Europa Liberă a întrebat și reprezentanții celorlalte partide cum a fost primul an în Parlament cu AUR. Am încercat să aflăm dacă au existat conflicte, dacă s-a putut colabora cu AUR și cum explică PSD, PNL și USR ascensiunea din sondaje a partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu.

Senatoarea PNL, Alina Gorghiu, consideră că apariția AUR în Parlament este „un semnal negativ pentru România”, deoarece a fost legitimate un partid „populist-extremist”.

Discursul AUR îl descrie ca fiind plin de fake-news, iar microfonul Parlamentului a fost folosit doar pentru a „submina măsurile împotriva pandemiei”.

Alina Gorghiu, senator PNL, asociază prezența AUR în Parlament cu amplificarea insultelor care se aud în legislativul României.

„Membrii acestui partid insultă zilnic. Când ești lângă ei, să te jignească, să te agreseze în permanență, să te bruscheze, să ai parte de violență, nu e deloc amuzant”, a spus Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului, pentru Europa Liberă. Senatoarea amintește de episodul când s-a simțit amenințată de George Simion de foarte aproape.

Cu toate acestea, pentru Gorghiu, surpriza anului o constituie moțiunea semnată de USR alături de AUR, în septembrie 2021, pentru dărâmarea guvernului Cîțu. Ea consideră că acela a fost un moment când USR a legitimat AUR.

Ascensiunea Alianței pentru Unirea Românilor este explicată de Alina Gorghiu prin perioada de criză pandemică și fake-new-urile promovate de George Simion, care sunt „profund nocive și dăunătoare”.

„Simion este un personaj toxic, populist, care trăiește din manipulare. Jignește pe oricine îndrăznește să își spună de vedere. Genul acesta de om politic ar trebui tras pe tușă de electorat”, este opinia senatoarei PNL.

Ea consideră că există un pericol real al transferului acestui discurs al urii din Parlament la nivelul online-ului și apoi în acțiunile de stradă.

Alina Gorghiu are însă un pronostic: AUR nu va mai fi relevant la următorul ciclu electoral, deoarece lumea se va lămuri că nu a reușit nimic la nivel parlamentar în afara de propagandă.

Dan Barna: AUR, comportament de tip fascist, violent

Vicepreședintele USR, Dan Barna, spune despre parlamentarii AUR că sunt „gălăgioși și lipsiți de consistență”. Nu poate să nege creșterea acestui partid în sondaje, dar afirmă că totul s-a produs din cauza crizei sanitare, energetice și politice prin care a trecut România.

„Toate au generat un sentiment de teamă, nesiguranță, incertitudine pentru cetățeni, care în astfel de perioade, din păcate, cad victime mesajelor populiste sau manipulatoare. AUR are un comportament de tip fascist, violent, agresiv”, a declarat Dan Barna pentru Europa Liberă.

El a comparat asaltul asupra Parlamentului de la protestul AUR cu mineriadele.

Dan Barna, vicepreședinte USR, spune că reprezentanții AUR se remarcă prin „scandal".

„L-am văzut pe domnul Simion cum își adună colegii precum o galerie de fotbal și ducându-se buluc peste președintele de ședință. Încerca să-l sperie și timoreze, să blocheze sesiunea de vot final. Era doar o chestiune de scandal”, povestește Barna o scenă de la votarea bugetului de stat.

Potrivit acestuia, o vină o are ministrul de Interne, Lucian Bode, care trebuia să își dea demisia după evenimentele din curtea Senatului când protestatarii au fost violenți.

„E o diferență între cetățenii pașnici de la 10 august și lipsa de reacție față de niște cetățeni agresivi cum au fost cei care au rupt poarta Senatului și au vandalizat mașini. Lipsa de reacție e blamabilă”, afirmă liderul USR.

Îți mai recomandăm Cum au ocupat simpatizanții AUR curtea Parlamentului sub privirile jandarmilor

Dan Barna are un mesaj și pentru Alina Gorghiu, despre care spune că se „comportă ca soldatul japonez”, care nu a aflat că s-a terminat războiul, și vorbește în continuare despre o colaborare AUR – USR.

„Izolarea AUR rămâne un deziderat în Parlament. Nu se pune problema de vreo alianță sau pact cu AUR. Faptul că un demers parlamentar a fost susținut și de noi și de cei de la AUR nu înseamnă decât acest lucru punctual: o moțiune de cenzură. Nu înseamnă că avem vreo colaborare cu AUR. Primari în două tururi e o inițiativă susținută de USR. Ce facem, nu o mai susținem că o susține și AUR?”, este răspunsul lui Dan Barna pentru Alina Gorghiu.

El crede că AUR nu va mai avea tracțiune electorală la viitoarele alegeri dacă tensiunea coboară în societate, iar criza pandemică este depășită.

PSD nu se ceartă cu AUR, dar începe să fie atent la sondaje

Liderii PSD încep să conștientizeze că AUR a crescut foarte mult în ultimul an și poate reprezenta un pericol în viitor. Totodată, Alianța pentru Unirea Românilor nu va fi stigmatizată de PSD, care încearcă să mențină relații normale în cazul în care coaliția cu PNL se destramă, susțin surse din partid.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, afirmă că AUR îi aduce aminte de USR din perioada 2016 – 2020.

Radu Oprea, senator PSD, crede că la ascensiunea AUR a contribuit major pandemia de Covid.

„E un tip de manifestare pentru partidele care sunt definite de analiști ca fiind anti-sistem. Electoratul AUR și USR se aseamănă în anumite forme și de manifestare pe social media. E o analiză care aparține analiștilor. Nu am avut vreo problemă cu parlamentarii AUR”, spune senatorul Oprea, care adaugă că a reușit să colaboreze chiar și cu Diana Șoșoacă.

Pentru Radu Oprea, ascensiunea AUR are legătură cu situația pandemică.

„E un partid în opoziție, cu un discurs mai radical legat de constrângeri în România, care trăiește activitatea politică ca un reality show. Nu am fost niciodată de acord cu acest stil de a te cocoța pe durerea sau suferința oamenilor. Cetățenii trebuie să își găsească un răspuns în acțiunile clasei politice, dar în cele constructive. AUR nu are acțiuni concrete”, a subliniat senatorul PSD.

El este convins că AUR nu fură din voturile PSD în acest moment, ci mai ales din cele ale PNL și USR.

Reprezentantul PSD crede că succesul sau insuccesul AUR în 2024 depinde de situația pandemică.

„Cât timp restricțiile vor fi aplicate de majoritatea statelor, oboseala în societate se manifestă. Ultimele măsuri par prea birocratice, există oboseală și pierdere a răbdării. Lumea își dorește rezultate imediate și unele dintre ele nu pot să fie cu o astfel de rapiditate. Important e ca acolo unde lucrurile pot să meargă în direcția bună, să insistăm. Aici vorbesc despre reușita de a face, de a aduce medicamentele antivirale. Reușești lucrul acesta, o parte din discursul al AUR, care critică că nu există medicamente, va dispărea”, crede Radu Oprea.

AUR a fost înființat în 2020 înaintea alegerilor locale și parlamentare și numără în prezent 43 de senatori și deputați. Alți trei parlamentari aleși pe listele AUR se află în grupul neafiliaților: Diana Șoșoacă (Senat), Francisc Tobă și Mihai Lasca (în Camera Deputaților).

Niciun parlamentar care a candidat pe listele Alianței nu a fost racolat până în prezent de PNL, PSD sau USR, fiind un prim an în care s-a remarcat unitatea grupului.

Îți mai recomandăm „Nu vota certificatul verde. Îți dăm foc” | Ce spun cei care au trimis mesaje de amenințare parlamentarilor