Rusia | Noi amenzi și procese împotriva Europei Libere pentru a o obliga să se identifice ca „agent străin”

Președintele rus Vladimir Putin și șeful Serviciului federal rus de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media (Roskomnadzor), Andrei Lipov

Autoritatea rusă pentru supravegherea comunicațiilor a notificat Radio Europa Liberă Rusia că a depus în instanță primul protocol împotriva sa, dintr-un nou set de 130, pentru încălcarea controversatei legi a „agentului străin”, care impune identificarea conținutului său sub această sintagmă.

Potrivit Serviciul Federal de Control al Comunicațiilor, Informației Tehnologice și Mass Media (Roskomnadzor), primele 10 protocoale ale noului set au fost trimise deja instanței districtului Tver din Moscova.

La începutul lunii iunie, organul de supraveghere în comunicații a informat RFE / RL că cele 130 de protocoale pe care le pregătește prevăd o amendă de 71,5 de milioane de ruble, adică aproximativ 964.000 de dolari.

Noile protocoale vin în completarea altor 650 pe care Roskomnadzor le-a depus în instanță împotriva serviciului rus al RFE / RL și a mai multor platforme ale sale în limba rusă în primele șapte luni ale anului.

Legislația „agentului străin” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat.

Aceasta cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și despre care guvernul rus consideră că sunt angajate în activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor.

Îți mai recomandăm Justiția rusă amendează Google pentru că a refuzat să șteargă conținut considerat interzis

Modificările făcute apoi legii au vizat mass-media finanțată din străinătate.

În 2017, guvernul rus a plasat pe lista „agenților străini”, în conformitate cu controversate lege, opt dintre platformele de știri ale RFE / RL: serviciul rus al RFE / RL, alte șase servicii de știri în limba rusă ale RFE / RL și Current Time.

La începutul acestui an, instanțele ruse au început să impună amenzi uriașe împotriva RFE / RL pentru că produsele sale jurnalistice nu au fost marcate cu această etichetă - „agent străin” - impusă de guvernul rus în baza ultimelor modificări ale legii adoptate în octombrie 2020.

Instanțele rusești au impus până acum RFE / RL amenzi de aproape 250 de milioane de ruble, adică aproximativ 3,4 milioane de dolari.

RFE / RL a făcut apel la toate deciziile tribunalului, dar instanțele rusești au respins până acum sute de apeluri.

Îți mai recomandăm Navalnîi mobilizează la vot împotriva partidului lui Putin. „Să le dăm o mamă de bătaie”

RFE / RL a spus despre aceste amenzi că reprezintă „o campanie de constrângere și intimidare sponsorizată de stat”.

Președintele SUA, Joe Biden, a pus în discuție problema presiunilor Kremlinului împotriva serviciilor RFE / RL în limba rusă la întâlnirea sa din 16 iunie cu președintele Vladimir Putin.

La începutul acestei luni, când a fost emisă citația pentru un nou val de amenzi, președintele RFE / RL, Jamie Fly, a spus: "Respingem acest efort de a ne cenzura conținutul și de a-i reduce la tăcere pe jurnaliști. Ne-am angajat să continuăm să servim poporului rus".

Îți mai recomandăm Europa Liberă Moscova, executată silit în baza legii „agenților străini”

La începutul lunii iunie, Fly a spus că Rusia încearcă să amendeze biroul din Moscova al RFE / RL.

„Această presiune concertată asupra RFE / RL și a altor canale media independente din Rusia afectează poporul rus, pe care-l privează de posibilitatea de a-și alege informația", a spus Fly. „Ne vom dubla eforturile pentru a oferi știri și informații obiective publicului nostru din toată Rusia, în ciuda acestor atacuri revoltătoare asupra noastră".

În mai, RFE / RL a dat în judecată autoritățile ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În iunie, procesul RFE / RL a fost înregistrat la instanță.

Îți mai recomandăm Biroul de la Moscova al Radio Europa Liberă dă în judecată Rusia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Și Uniunea Europeană a cerut Moscovei să abroge legea „agentului străin”.

RFE / RL este o companie de media independentă din punct de vedere editorial, finanțată printr-o subvenție din partea Congresului SUA prin intermediul Agenției SUA pentru Media Globală (USAGM).

În fiecare săptămână, aproape 7 milioane de persoane accesează portalurile de știri ale RFE / RL din Rusia, adică 6,5% din adulții ruși.

În urma reprimării violente a libertății presei din ultimul deceniu în Rusia, RFE / RL a rămas una dintre puținele organizații de media care își mai desfășoară activitatea în Rusia și care furnizează știri independente în limba rusă cu privire la chestiuni de interes public.

Îți mai recomandăm Rusia și Legea „agenților străini”. Departamentul SUA reacționează la hărțuirea RFE/RL de către Moscova

În ultimii ani, RFE / RL a fost una dintre puținele redacții care au oferit o acoperire independentă a anexării Crimeii din 2014, a corupției de stat, despre pandemia de Covid sau despre tratamentul la care este supus liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

Legea „agentului străin” a fost condamnată de Parlamentul European și de alte organisme internaționale ca o încălcare a libertăților fundamentale.

Îți mai recomandăm Comisia de la Veneția: Legea „agenților străini” din Rusia reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului

Începând cu 30 octombrie 2020, autoritatea rusă de reglementare în comunicații, Roskomnadzor, a ordonat organizațiilor media străine desemnate ca „agenți străini” să eticheteze fiecare articol, postare pe rețelele sociale și conținut audio-vizual cu un avertisment scris proeminent (sau un intro audio de 15 secunde) conform căruia conținutul media a fost creat de o entitate „care îndeplinește funcțiile unui agent străin”.

În timp ce RFE / RL și-a respectat toate obligațiile legale în temeiul legii agenților străini, a refuzat să pună în aplicare această nouă cerință de etichetare, care este în mod clar menită să-i afecteze reputația și viabilitatea ca organizație media independentă din Rusia.