Blinken promite că SUA va repara relația cu NATO, stricată în mandatul lui Trump

Secretarul american Antony Blinken, alături de secretarul general NATO Jens Stoltenberg

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a angajat marți să reconstruiască și să revitalizeze alianța militară transatlantică după o perioadă tensionată în patru ani de mandat Trump, când Washingtonul a descris NATO ca fiind depășită, divizată și în criză, relatează Reuters.

Primul oficial din SUA care a vizitat NATO de când președintele Joe Biden a preluat funcția în ianuarie, Blinken a declarat că alianța se află într-un moment esențial, dar ar putea deveni mai puternică după disputele interne privind Turcia și gazul rusesc.

Am venit aici pentru a exprima angajamentul ferm al Statelor Unite (nr. față de NATO)", a declarat Blinken jurnaliștilor înainte de întâlnirea cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg. „Statele Unite vor să reconstruiască parteneriatele noastre, în primul rând cel cu aliații noștri din NATO. Vrem să revitalizăm alianța".

După patru ani de tensiuni cu Washingtonul sub președinția lui Donald Trump, care a spus că alianța este învechită și a certat aliații cu privire la obiectivele de cheltuieli pentru apărare, aliații europeni ai NATO au salutat schimbarea de ton, spunând că sunt din nou consultați cu privire la strategie.

Îți mai recomandăm NATO își publică raportul anual. E în stare Alianța să facă față unei amenințări?

Ultimul lucru pe care ni-l putem permite este să luăm această alianță ca o certitudine", a spus Blinken, un confident de lungă durată al lui Biden, care încearcă să repare daunele produse de politica „America First” a lui Trump.

Blinken a declarat că ascensiunea militară a Chinei și încercările Rusiei de a destabiliza Occidentul sunt amenințări care impun NATO să se unească, îndemnând Turcia în special să revină la sentimente mai bune cu membrii alianței.

După ce a cumpărat arme rusești, Turcia a blocat planurile de apărare NATO în 2019 și a lansat o ofensivă asupra rebelilor susținuți de SUA în Siria, determinându-l pe președintele francez Emmanuel Macron să afirme că NATO „se confruntă cu o moarte cerebrală”.

„Turcia este un aliat de lungă durată și este unul apreciat", a spus Blinken înaintea unei reuniuni NATO a miniștrilor de Externe. El a subliniat că este în interesul Ankarei să rămână în alianță.

La rândul său, secretarul general Stoltenberg a stabilit zonele în care NATO s-ar putea moderniza și unde are nevoie și de sprijinul SUA: de la măsuri climatice la finanțarea mai durabilă a operațiunilor militare.

Întrebat despre o posibilă retragere din Afganistan, Blinken a spus că o revizuire a opțiunilor este încă în curs și va asculta părerile și se va consulta cu aliații. Miniștrii de externe ai NATO vor discuta despre Afganistan în următoarele două zile la Bruxelles.

„Am intrat împreună, ne-am adaptat împreună și când va veni momentul, vom pleca împreună", a spus Blinken despre implicarea occidentală în conflictul din Afganistan.

Îți mai recomandăm Conducta către Europa a gazului din Marea Neagră costă România 1,6 miliarde de lei. Banii vor ajunge în Turcia

Presiunea Germaniei de a finaliza construcția unei controversate conducte de gaze sub Marea Baltică care să aducă gaze din Rusia rămâne un subiect care divizează statele membre. Blinken a declarat că Nord Stream 2 contravine intereselor Uniunii Europene și ar putea submina Ucraina. El va ridica problema gazoductului în discuția cu omologul său german Heiko Maas.

„Președintele Biden a fost foarte clar, consideră că conducta este o idee proastă, una rea pentru Europa, una rea pentru Statele Unite, în cele din urmă este în contradicție cu propriile obiective de securitate ale UE", a spus Blinken.

„Are potențialul de a submina interesele Ucrainei, Poloniei și a mai multor parteneri apropiați și aliați", a spus Blinken, spunând că o lege americană obligă Washingtonul să impună sancțiuni companiilor care participă la proiect