Bâlbâiala pe decesele COVID-19 | Ministrul Sănătății admite diferențele de raportare, dar nu știe să le explice

Ioana Mihăilă a declarat că poate nu vom știi niciodată numărul exact al deceselor de COVID-19.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihailă, a prezentat joi concluziile comisiei care verifică raportările deceselor de COVID-19. Mihăilă a făcut publice și datele aferente anului 2020 de la Institutul Național de Statistică(INS), dar și raportările din CoronaForms și AlerteMS - cele două platforme cu care operează spitalele, DSP-urile și Institutul Național de Sănătate Publică.

Ioana Mihăilă a spus că INS, unde se centralizează certificatele constatatoare ale decesului, a raportat pentru 2020 un total de 20.897 de decese COVID-19, iar spitalele și DSP-urile au raportat în CoronaForms 16.120 de decese COVID-19. Ministrul Sănătății nu a știut să explice de unde provine diferența de 4.777 de decese.

UPDATE: Premierul Florin Cîțu a declarat joi, la finalul ședinței de guvern, i-a cerut ministrului Sănătății să publice raportul privind decesele de COVID-19 „ Între INS și CoronaForms există o incompatibilitate de 96%, dar așa cum a spus doamna ministru, va mai mai cere în perioada următoare și vom vedea dacă trebuie să îmbunătățim. Până la urmă și modul de calcul, totul poate fi îmbunătățit”, a declarat premierul.

****

Care este adevărata cifră a deceselor COVID-19?

Ministrul Sănătății a spus că datele pe care românii le primesc zilnic la ora 13.00 provin din platforma CoronaForms. La această oră, românii știu că sunt 29.308 de decese COVID-19 de la începutul pandemiei în februarie 2020.

Toate informaţiile privind persoanele decedate care au fost comunicate de la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) au avut la bază exact aceste informaţii din platforma Corona-Forms, validate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)”, a spus Ioana Mihăilă.

Datele de la INS și cele de la CoronaForms arată însă o diferență mare între numărul de decese COVID-19. Potrivit datelor de la INS, în 2020 au fost raportate 20.897 de decese COVID -19( număr rezultat din însumarea cifrelor prezentate de ministru) dintre care:

  • 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat - U071
  • 234 de cazuri diagnostic covid cu virus neidentificat - U072
  • 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat - U071
  • 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat - U072

Datele raportate de către spitale la raportate de spitale către INSP, Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, prezentate de ministrul Ioana Mihăilă, arată că pentru 2020 au fost raportate 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19. Diferența de cazuri de 25.879 reprezintă decese cu diagnostic secundar COVID-19 care au mai multe cauze:

  • 19.698 de decese au diagnostic secundar cu codul U071, decese confirmate COVID,
  • 6.181 decese au diagnostic secundar U072, decese suspect COVID.

Pentru 2020- în platforma CoronaForms - cea din care românii primesc datele zilnic COVID-19 - apar 16.120 de decese, iar în AlerteMS - în care raportează spitalele - 18.948 de decese.

„Numărul de decese rezultat după menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut, din raportările DRG trimise de spitale, este 18.670”, a spus Ioana Mihăilă.

Spitale cu diferențe de 500 de decese între cele două platforme

Ministrul Sănătății a spus că reprezentanții comisiei pentru decesele COVID-19 au analizat în profunzime și datele de la spitalele care au înregistrat cele mai multe diferențe de raportare între cele două platforme, Corona și Alerte Ms. Aceștia au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de către un spital între cele două plaforme.

Comisia a analizat diferenţele dintre sistemele de raportare pentru aceste spitale care au înregistrat cele mai mari diferenţe şi raportează drept cauze, printre altele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la direcţiile de sănătate publică din diverse cauze, există un nivel de cunoaştere în general redus şi unele confuzii ale celor care raportează în cee ace privește procesul de raportare în special pentru platforma Alerte MS. Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. În acest sens, comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-Forms”, a declarat ministrul.

Ioana Mihăilă despre diferența de raportare de la DSP-uri: „Aceste diferențe există”

Întrebată de Europa Liberă care sunt județele unde DSP-ul a modificat sau nu a dat cod pentru decesul COVID-19, ministrul Sănătății a spus că deocamdată nu are datele de la DSP-uri.

Întrebarea dumneavoastră pleacă de la prezumția că există județe care au modificat codul de diagnostic. Această prezumție nu este dovedită în acest moment. În acest moment avem doar diferențe de raportare privind datele care au fost raportate în diferite platforme. Am trimis solicitări către DSP-uri, iar prin compararea acestor date care vor veni de la DSP-uri vom putea vedea în care dintre județe putem ameliora mai mult procesul”, a spus Ioana Mihăilă.

Așa cum spune și comisia în raportul ei, aceste diferențe există și așa cum spune și comisia în concluziile formulate, aceste diferențe au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”, a mai spus ministrul Sănătății.

Europa Liberă a scris în urmă cu două săptămâni despre diferențele între modul de operare de la direcțiile de sănătate publică.

DSP-urile au renumărat toate decesele produse de COVID-19 de la începutul pandemiei și până acum. Numărătoarea a fost decisă după ce Institutul Național de Sănătate Publică a verificat încrucișat situația raportărilor de la mai multe spitale făcută în cele două platforme și a observat că există diferențe între numărul de decese COVID -19.

Îți mai recomandăm Renumărarea morților de Covid-19 | România reface calculele în fiecare județ

De asemenea, Europa Liberă a scris în 20 aprilie că raportarea deceselor COVID-19 este diferită de la o direcție de sănătate publică la alta. În timp ce unele DSP-uri spun că nu invalidează decesele COVID-19 raportate de spitale, altele confirmă că fac invalidări.

Îți mai recomandăm

DSP-urile încep să admită că invalidează decese Covid | Cazurile Dâmbovița și Arad Nebuloasa deceselor COVID-19 | Raportează DSP-urile diferit de spitale?

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.

Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.