După cum remarcă jurnaliștii Reuters, oficialii americani încep o săptămână dificilă, în care trebuie să facă față impactului intern și internațional al dezvăluirilor ce circulă de mai multă vreme pe diverse pagini mai puțin cunoscute, dar sunt, de joi încoace, temă de dezbatere în presa din întreaga lume.
Scurgerile de informații din ultima perioadă sunt descrise de unele publicații drept cele mai grave de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar departe de nivelul celor din 2013 - Wikileaks, care au zguduit diplomația și comunitatea de informații a SUA.
Îți mai recomandăm SUA anchetează scurgerea de informații secrete. Document: Ucraina va epuiza rachetele până în maiNici nu e clar dacă e o scurgere de informații sau o strategie, un rezultat al unei acțiuni de hacking sau o „punere în scenă”.
Unde au apărut documentele?
Speculațiile despre originea documentelor au dominat dezbaterile din ultimele zile.
Pagina de investigație Bellingcat publică o analiză a lui Aric Toler, care reface traseul documentelor și demontează o serie din declarațiile formulate în ultimele zile, inclusiv de autorități.
Documentele ar fi apărut prima dată pe aplicația Discord, destinată conversațiilor text, video sau audio în grupuri orientate în principal spre diverse teme specifice jocurilor online.
Îți mai recomandăm Ucraina modifică planurile de contraofensivă după scurgerea de documenteUnul dintre grupurile de discuție de pe Discord unde au apărut în martie unele dintre documente viza jocul video Minecraft.
De pe Discord, documentele au fost preluate de utilizatori și distribuite pe pagini precum 4Chan (un forum web), înainte de a ajunge pe site-uri mai populare precum Telegram și Twitter.
Care este sursa documentelor?
În opinia lui Aric Toler, este exclus ca sursa documentelor să fi fost vreo instituție din Rusia, sau o grupare pro-rusă.
Clar este doar că documentele au circulat o perioadă pe net până au ajuns pe platforme mai cunoscute și până au fost preluate de publicațiile internaționale.
O primă mențiune importantă a fost pe 6 aprilie (joi) în The New York Times, când publicația nota că oficialii americani investighează scurgerile de informații pentru a afla cine se află la originea lor.
Reuters precizează însă că, deși oficialii înclină spre varianta în care sursa documentelor este „un american”, nu exclud legătura cu o grupare pro-rusă sau alte teorii care ar putea apărea în timpul investigației.
Îți mai recomandăm Ajutor energetic și informațional al SUA pentru R. Moldova. Casa Albă: Moscova vrea să instaleze un guvern prorusAgenția de știri precizează că a văzut circa 50 din documentele vizate de anchetă și remarcă că acestea fuseseră publicate pe diverse platforme în martie, dar nu au primit multă atenție până la menționarea lor de The New York Times.
Reuters notează și că unele documente, potrivit oficialilor americani, au fost „alterate” – au suferit modificări ale informațiilor, fără a fi, de exemplu, modificat și antetul instituției căreia îi aparținuse inițiat documentul.
Datele despre operațiunile militare din Ucraina
Autorități și jurnaliști deopotrivă s-au grăbit să remarce că deși informațiile confidențiale apărute pe internet pun comunitatea de informații din domeniul Apărării și al informațiilor din SUA într-o situație jenantă, ele arată totuși și că Washington-ul a pătruns în cercuri de informații ruse apropiate nivelului de decizie.
Mai mult, deși detaliate, datele nu ar fi reprezentat dezvăluiri cu privire la viitoare operațiuni militare ucrainene pe care Rusia nu ar fi trebuit să le afle sau care ar fi pus în pericol militarii ucraineni, dar, remarcă experții consultați de CNN, Rusia va folosi situația în propriile materiale de propagandă.
Îți mai recomandăm Războiul dezinformării: China și Rusia colaborează mai mult ca oricând pe frontul propagandeiȘi nu este clar cum va fi afectată contraofensiva pe care autoritățile de la Kiev dădeau tot mai multe indicii că o pregătesc.
Informațiile secrete americane arată că puterea antiaeriană a forțelor ucrainene e la cota de avarie, că starea generală a trupelor nu este atât de bună cât ar încerca guvernul de la Kiev să arate și dau detalii despre sprijinul concret acordat de aliați: antrenamente și muniție.
Ce alte țări sunt menționate?
Deși datele care privesc războiul împotriva Ucrainei reprezintă o parte importantă a recentelor scurgeri de informații clasificate, și alte „conversații” confidențiale ale oficialilor americani sunt suficient de sensibile pentru a-i face pe aceștia să „se pregătească pentru impactul de acasă și din străinătate”, scrie Reuters.
Alte dezvăluiri prezentate de The New York Times:
- Grupul Wagner, al mercenarilor lui Vladimir Putin, își extinde influența în lume, ar fi acționat împotriva intereselor SUA în Haiti și ar avea „contact” cu reprezentanți ai Turciei.
- Conducerea Serviciului de informații externe din Israel, Mossad, ar fi încurajat angajații și cetățenii israelieni să participe la protestele anti-guvern din luna martie.
- Un grup de hackeri sub coordonarea Serviciului de Securitate din Rusia – FSB ar fi acționat, în luna februarie, împotriva unei companii canadiene din domeniul energetic.
- Oficialii sud-coreeni, care nu pot, legal, furniza arme letale Ucrainei, se temeau că acestea ar putea ajunge la Kiev prin intermediul aliaților americani.