Ce vor/pot face partidele pro-europene pentru a opri ascensiunea celor suveraniste? Teoria „cordonului sanitar”

Călin Georgescu s-a plasat pe prima poziție după primul tur al prezidențialelor, ceea ce dă șanse partidelor suveraniste să obțină un scor mare la alegerile parlamentare.

Miza parlamentarelor este uriașă pentru că ponderea partidelor suveraniste poate ajunge chiar și la 37% și va influența inclusiv turul al doilea al prezidențialelor. Strategia pentru contrarea acestui risc și formarea unui majorități pro-europene este subiectul la ordinea zilei pentru partide.

Rezultatul votului de la primul tur al prezidențialelor, victoria suveranistului Călin Georgescu și ieșirea din cursă a lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au mișcat plăcile tectonice în PSD și PNL, unde au curs demisiile.

Există premisele ca și scorul lor la parlamentare să fie afectat. Singurul partid cu potențial de creștere este USR, care o are pe Elena Lasconi în turul II.

Elena Lasconi și Călin Georgescu se vor confrunta în finala prezidențială.

Cutremur la PSD și PNL

Pentru prima oară în 35 de ani, social-democrații nu au candidat în finala prezidențială și tot pentru prima oară acesta obține un scor mult sub cel al partidului.

Marcel Ciolacu nu a așteptat să fie dat afară și și-a dat singur demisia. Va mai rămâne în funcție până după parlamentare. Interimatul a fost preluat de europarlamentatul Victor Negrescu, un semnal că PSD rămâne orientat spre Vest.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu rămâne premier până la formarea noului guvern, ceea ce îi va permite să ia măsuri care, eventual, să ajute partidul. De pildă, a anunțat că va da o ordonanță de urgență pentru a rezolva „inechitățile” legate de pensiile militarilor.

Îți mai recomandăm Victoria suveranistului #Călin Georgescu – cauze și consecințe

La PNL, cutremurul a fost și mai profund – Nicolae Ciucă și-a dat demisia după ce s-a clasat pe locul cinci, cu doar 8,79% – cel mai mic scor obținut vreodată de un candidat de centru-dreapta.

Ilie Bolojan, cel care a devenit președinte interimat, a adus o nouă echipă și a îndepărtat întreaga conducere a partidului. În același timp însă s-a înscris în PNL fostul șef al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, motivând că este „un moment complicat pentru întreaga democrație”.

Intrarea lui Hellvig în PNL ridică semne de întrebare – e un om al „sistemului”, partea nu chiar cea mai iubită de mulți români.

Spre deosebire de PSD, Bolojan a spus răspicat că partidul o susține „necondiționat” pe Elena Lasconi în turul II și a prezentat un set de măsuri pentru a prelua conducerea PNL.

Ambele partide sunt într-o situație complicată și le este teamă că le va fi afectat scorul de la parlamentare (care vor avea loc pe 1 decembrie) de eșecul din primul tur al prezidențialelor.

Îți mai recomandăm Cine e responsabil de eșecul istoric al partidelor Puterii? Analist: Au părut mai interesați de beneficii decât de reforme!

Suveraniștii, pe val. De unde pot lua voturi

Curentul suveranist, reprezentat de trei partide – AUR, SOS și POT ( Partidul Oamenilor Tineri) – care îl susține pe Călin Georgescu – are șanse mari să obțină scoruri bune la alegerile parlamentare.

POT este un partid recent înființat, în 2023, de o fostă deputată AUR și are liste în aproape toate județele.

Scorurile cumulate ale candidaților suveraniști (Georgescu, Simion și Terheș) se ridică la 38% în țară, la care se adaugă dispora.

La prima vedere, Călin Georgescu a luat voturi de la Diana Șoșoacă, scoasă din cursă de o decizie a Curții Constituționale a României, și de la George Simion, liderul AUR, al cărui scor a coborât la 12,7%.

Pe de altă parte, susțin sociologii consultați de Europa Liberă, candidatul suveranist a colectat voturi și de PSD și PNL, dar în special de la PSD, dat fiind scorul modest obținut de Marcel Ciolacu în județele controlate, teoretic, de social-democrați.

„E clar că Georgescu a luat voturi și de la PSD. Vedem că a luat multe voturi în zone rurale cu primari PSD, în fiefuri PSD. Au fost două mecanisme importante: partidul nu a tras suficient de tare și influența Bisericii sau a oamenilor apropiați de biserici – ortodoxe, neoprotestante”, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu.

Votanții lui Călin Georgescu au fost recrutați printr-o campanie agresivă pe TikTok, care ridică multe semne de întrebare, în special în ce privește o posibilă implicare rusească, rezonând cu mesajele acestuia, dar fără să se informeze asupra personajului.

Cea mai bună dovadă a acestei situații este că deși majoritatea românilor, circa 80%, sunt de părere că intrarea în NATO a fost un lucru bun, așa cum arată un sondaj IRES din primăvara acestui an, au votat un candidat care critică NATO și este pro-moscovit.

Pentru că și-a făcut campania aproape exclusiv pe TikTok, a fost votat cu preponderență – 31% – de tinerii între 18 si 24 de ani.

Îți mai recomandăm Domnul Georgescu și miile sale de fețe de pe TikTok

Nu este clar în acest moment cum se vor distribui cele peste 3,4 milioane de voturi suveraniste, din care 2,1 milioane ale lui Georgescu. Se vor duce spre cele trei partide suveraniste sau și în alte direcții?

„În principiu, bazinul suveranist se va orienta către aceste partide, dar trebuie să ținem cont că PSD și PNL, la firul ierbii, nu sunt departe de ideile ultraconservatoare și tradiționale”, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu.

Și politologul Cristian Pârvulescu este de părere că o componentă suveranistă semnificativă există la PSD și PNL.

Cu toate acestea, este mai puțin probabil ca la parlamentare votanții tradiționali ai PNL și PSD să voteze cu vreunul dintre partidele suvernaniste, fiind de așteptat ca rețelele locale de partid să intre mai mult în acțiune.

„Există riscul ca PSD și PNL să piardă voturi, dar alegerile parlamentare sunt mai aproape de interesele rețelei locale, care trage să ducă oamenii baronilor în parlament”, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu.

Din informațiile Europei Libere, Călin Georgescu continuă campania pe TikTok pentru partidul POT care îl susține. Partidul a avut o creștere exponențială pe TikTok în ultimele zile.

Creșterea Partidului Oamenilor Tineri (POT) care îl susține pe Călin Georgescu.

Este însă posibil ca parte din acest electorat suveranist să-și schimbe opțiunea, poate și pentru că între timp au apărut mai multe informații despre Călin Georgescu, dar și pentru că au văzut reacția negativă a societății, inclusiv protestele din București, Iași și Timișoara?

Politologul Claudiu Tufiș atrage atenția că „gălăgia din această săptămână” riscă să genereze o „spirală de radicalizare” care ar putea favoriza curentul suveranist.

În ce-i privește pe ceilalți candidați suveraniști, George Simion a anunțat că îl susține pe Georgescu și a îndemnat la vot, spunând că există șansa unui „guvern suveranist”.

Și Diana Șoșoacă, lidera SOS, îl va susține pe Georgescu în turul doi de scrutin dar a pus o condiție: să fie numită prim-ministru. A anunțat chiar și componența viitorului guvern.

Protest al studenților în Piața Universității din București

„Cordonul sanitar”

În fața posibilității ca suveraniștii să obțină un scor foarte mare la parlamentare sau chiar să formeze o majoritate, partidele și liderii politici au început să se agite și să lanseze apeluri pentru un așa numit „cordon sanitar”.

Mai precis o „mobilizare a partidelor pro-occidentale” împotriva suveranismului.

REPER a făcut un apel explicit la formarea unui astfel de „cordon sanitar împotriva extremismului putinist”, la o „mobilizare unitară și hotărâtă pe 1 şi pe 8 decembrie pentru a opri ascensiunea extremismului și legionarismului, care sunt un pericol real pentru România”.

În momentul în care se depășește 40% la suveraniști, deja avem o problemă foarte mare, pentru că singura soluție în Parlament nu e decât un guvern de uniune națională, un cordon sanitar.
Claudiu Tufiș, politolog

Fostul lider PNL, Crin Antonescu, susține că este nevoie ca PNL, PSD și USR „să-și maximizeze rezultatele” iar pentru asta „nu mai are rost nicio polemică săptămâna asta” între aceste partide.

Până și fostul premier PSD Adrian Nastase lansează un mesaj similar. „Vendetele in interiorul partidelor sau intre partide ar trebui lăsate pentru mai târziu […] Îndemnul meu pentru prieteni este: Votați împotriva unei aventuri. Votați candidații PSD și PNL”.

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, vorbește și el despre obligația de a înceta orice atacuri între partide în această perioadă.

Politologul Claudiu Tufiș spune că in extremis se poate pune problema unui guvern de uniune națională, ca singura soluție.

Îți mai recomandăm Mircea Geoană, poarta de intrare în diplomație pentru Călin Georgescu. Ce spune astăzi fostul număr doi din NATO despre candidatul filorus

Strategia PSD pentru turul doi

Apelurile venite dinspre partide iau inevitabil în calcul turul II al prezidențialelor, deci susținerea sau nu a Elenei Lasconi.

Dacă PNL a spus clar că o va sprijini pe Lasconi, PSD declară că va lua o decizie după alegerile parlamentare.

Surse din PSD spun pentru Europa Liberă că partidul amână un apel în sensul acesta pentru că îi „este teamă ca electoratul PSD să nu înțeleagă că trebuie să voteze cu USR”.

Pe de altă parte, PSD are de gând să-i pună Elenei Lasconi câteva condiții. Una dintre acestea ar putea fi aceea ca „PSD să facă parte dintr-o alianță” care să dea majoritatea parlamentară și guvernul, ne spune sursa menționată.

Votul util la parlamentare

Majoritatea partidelor mici, PMP, Forța Dreptei, REPER sau DREPT, care nu au candidați la prezidențiale, ca și Mircea Geoană – candidat independent ieșit din cursă cu un scor de doar 6,31% – și-au declarat sprijinul pentru Elena Lasconi în turul al doilea.

Pentru parlamentare va funcționa iarăși teoria votului util care va afecta aceste partide mici înscrise în cursă.

Potențialii lor alegători se vor gândi probabil de două ori dacă să pună ștampila pe ele în noua situație generată de avansul major al suveraniștilor, cred analiștii.

Dacă aceste partide nu ating pragul de 5% pentru intrarea în Parlament, atunci voturile lor se redistribuie către celelalte partide, proporțional cu rezultatul obținut de acestea. Deci, există riscul ca voturile lor să meargă într-o proporție și spre partidele suveraniste.

Îți mai recomandăm Teoria votului util. PNL & USR și-ar dori un vot anti-PSD și AUR, însă doar dacă e pentru candidatul propriu

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.