Congresul anual al „poporului chinez” a confirmat în unanimitate noul mandat de cinci ani al președintelui Xi Jinping. Acesta își începe al doilea deceniu la conducerea statului, armatei și partidului comunist cu un obiectiv clar: detronarea Statelor Unite din poziția de putere centrală în sistemul internațional.
Votul de vineri al Congresului Naţional al Poporului a fost clar – 2.952 de voturi pentru noul mandat al președintelui Xi Jinping, niciun vot împotrivă, nicio abținere.
Votul a reprezentat doar o confirmare a deciziei luate deja de anul trecut, nu a fost o surpriză, dar este, în opinia analiștilor internaționali, un moment care cimentează dominația lui Xi Jinping asupra societății chineze.
Liderul partidului și al țării nu e doar șeful de stat cu cel mai lung mandat din istoria modernă a Chinei, este omul cheie pentru orice decizie economică, militară, socială sau de politică externă.
Principalele obiective pentru următorii ani sunt depășirea Statelor Unite din punct de vedere economic, militar și al influenței asupra lumii.
Îți mai recomandăm Unde dispar miliardarii chinezi? Guvernul de la Beijing seamănă teroare în rândul lor„Cu Xi Jinping la conducere, țara va rămâne în continuată angajată în marea competiție strategică cu Statele Unite ale Americii, obiectivul fiind ca în 2049, la o sută de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, să detroneze Statele Unite ale Americii din poziția de putere centrală în sistemul mondial”, explică pentru Europa Liberă expertul în relații internaționale Ștefan Popescu.
Vineri, la depunerea jurământului în fața Congresului Poporului, cu mâna stângă pe Constituție și cu pumnul drept ridicat, Xi Jinping a promis să transforme China într-o „țară socialistă modernă, prosperă, puternică, democratică, civilizată, armonioasă și mare”.
VIDEO: Xi Jinping depune jurământul la preluarea celui de-al treilea mandat la conducerea Chinei.
Your browser doesn’t support HTML5
Congresul Naţional al Poporului a durat timp de o săptămână și se încheie în acest weekend cu numiri ale celor aleși de Xi Jinping în conducerea aparatului de stat – premierul Li Qiang, un apropiat al președintelui, cunoscut pentru deciziile drastice din perioada „zero Covid”, care va superviza economia, dar și vicepremieri, guvernatorul Băncii Centrale, miniștri și șefi de departamente.
Economia va fi, de altfel, spune Ștefan Popescu, principala provocare internă a lui Xi Jinping.
„Va fi importantă menținerea acelorași rate de creștere economică, peste 5%, astfel încât China să asigure pacea internă, mai ales după nemulțumirile care au existat în perioada pandemiei ca urmare a politicii zero Covid. Dar, deși au existat sau există voci care exprimă dezacorduri, eu nu fac parte dintre analiștii care consideră că aceste regimuri autoritare – China, Rusia – sunt în pericol. Toate generațiile Chinei, la fel ca în Rusia, sunt crescute în hiper-naționalism chiar dacă se uită spre Occident și călătoresc”.
În China, jumătate de miliard de persoane au fost scoase din sărăcie în ultimii 30 de ani amintește Ștefan Popescu, iar provocarea lui Xi Jinping în privința economiei, nu pare la fel de mare ca cea a Occidentului de a-și păstra calitatea de model global.
Iar China nu a ezitat în această săptămână să transmită clar mesajul anti-Occidental și, mai ales, pe cel împotriva Statelor Unite.
Îți mai recomandăm China anunță suplimentarea bugetului pentru apărare. Obiectivele Congresului Naţional al PoporuluiÎntr-un discurs susținut luni, Xi Jinping a spus chiar că Occidentul e de acuzat pentru unele dintre problemele economice al Chinei, notează The New York Times, iar principala amenințare la adresa dezvoltării țării sale este reprezentată de Statele Unite, care vor să îi blocheze, pur și simplu, evoluția.
O situație pe care Beijingul nu o va accepta, a spus Xi Jinping, pentru ca la doar o zi, noul ministru de Externe, Qin Gang, să formuleze clar, într-o conferință de presă, acuzațiile și amenințările: SUA trebuie să înceteze să mai lezeze interesele Chinei sau riscă un „conflict”.
VIDEO: China acuză SUA că vor să îi suprime dezvoltarea. Răspunsul Washingtonului: China trebuie să respecte regulile ordinii mondiale deja acceptate.
Your browser doesn’t support HTML5
Tensiunile dintre cele două țări sunt evidente, spune Ștefan Popescu, chiar și incidentul „balonului”, care a dus, în mod deliberat la anularea vizitei secretarului de stat american, Antony Blinken, a fost un mesaj transmis de China, consideră acesta. „China se aliază tuturor regimurilor care contestă supremația americană”, spune Ștefan Popescu.
Este motivul pentru care China nu se va opri din a sprijini Rusia în contextul războiului din Ucraina.
„Beijingul nu își permite ca Rusia să piardă într-o menire flagrantă în Ucraina. China a ales deja. Și China are nevoie de Rusia în competiția cu Statele Unite ale Americii pentru că Rusia are o putere militară semnificativ, este membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și cele două se sprijină în acest consiliu. De asemenea, este interesată de resursele Rusiei și de a fi partenerul major în relație cu Rusia”, adaugă analistul de politică externă.
Dincolo de a refuza să descrie invadarea Ucrainei drept un război, China nu s-a oprit din a sprijini militar Rusia, scria, vineri, CNN. În 2022, cel puțin până la mijlocul lunii noiembrie, compania Poly Technologies din Beijing a trimis tehnologie militară unei companii din Rusia aflată pe lista sancțiunilor occidentale.
Îți mai recomandăm Cancelarul Scholz avertizează China să nu trimită arme în RusiaÎn urmării cinci ani de mandat al președintelui Xi Jinping, China va fi o „super-putere angajată în război rece cu Statele Unite ale Americii”, conchide Ștefan Popescu.
Iar provocarea creșterii economice a președintelui Xi Jinping e posibil să nu fie la fel de mare ca cea a SUA de a-și asigura sprijinul Europei în conflictul cu Beijing.
După cum scria recent Politico, Europa are alte priorități, iar unele state membre ezită să se îndepărteze de „profitabila piață chineză”. Ar fi vorba inclusiv de Germania, care are legături comerciale puternice cu China și care tocmai a pierdut suficient în urma invadării Ucrainei de către Rusia și a sancțiunilor în domeniul energetic impuse ulterior Moscovei de Uniunea Europeană.
Îți mai recomandăm Olaf Scholz la Casa Albă. Apel la unitate pentru sprijinirea Ucrainei oricât va fi nevoieEuropa nu are piața internă pe care o au SUA și are modele economice diferite, care o fac mai dependentă de relația cu China, explică Ștefan Popescu.
Nu doar că Europa nu își permite să îi piardă pe turiștii chinezi, dar foarte multe state europene își realizează mare parte din produsul intern brut prin export, iar China ocupă un loc foarte important din acest punct de vedere, adaugă el. Iar China va juca toate cărțile pe care le are la dispoziție.
Mesajul transmis luni de președintele Xi Jinping oamenilor de afaceri chinezi cu care s-a întâlnit la Beijing a fost concludent: „Trebuie să rămânem calmi, să ne menținem concentrarea, să progresăm în timp ce ne menținem stabilitatea, să acționăm activ, uniți ca o singură forță, și să îndrăznim să luptăm”.
Îți mai recomandăm Xi Jinping, pe viață la conducerea Chinei. Fără rivali, înconjurat doar de loialiști