Cine sunt cei nouă judecătorii CCR care au votat în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale

Cei nouă judecători ai Curții Constituționale din România.

Curtea Constituțională (CCR) a anulat vineri, pe 6 decembrie, alegerile prezidențiale din România. Proces electoral va fi reluat „în integralitate” de Guvern, la o nouă dată, care va fi comunicată ulterior de către Executiv, a decis CCR.

Curtea Constituțională este formată din nouă judecători.

Ei au luat decizia în baza articolul 146, litera F din Constituție, care prevede că CCR „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului”.

Din comunicatul CCR aflăm că procesul electoral pentru alegerea președintelui României „va fi reluat în totalitate” și că Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României.

Îți mai recomandăm Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale. Care sunt consecințele și primele reacții politice

Nu e clar când se va întâmpla acest lucru.

Toți cei nouă judecători ai CCR au votat pentru anularea alegerilor prezidențiale.

Dintre aceștia, patru au fost propuși de PSD, trei au fost propuși de către Klaus Iohannis prin Administrația Prezidențială, unul de PNL și unul de UDMR.

Iată cine sunt aceștia:

  • Marian Enache, 70 de ani, este președintele CCR din 2022. A fost numit judecător CCR în 2016 de către Senat la propunerea PSD. A fost deputat în mai multe legislaturi, pe listele FSN, PDSR și PSD. Este absolvent al Facultății de Drept (Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași) – promoția 1977. Din 1997 este doctor în Drept (specialitatea Drept constituţional) al Universității din Bucureşti, Facultatea de Drept. Dosarul său la Securitate ar fi fost distrus.
  • Bogdan Licu, 54 de ani, a studiat dreptul la Universitatea particulară Spiru Haret din București (1991 - 1995) cu diplomă eliberată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este judecător la CCR din 2022 la propunerea PSD. A fost vicepreședinte al CSM, după care a ocupat pe rând funcțiile de prim adjunct al procurorului general, adjunct al procurorului general, delegat în funcția de procuror general și prim adjunct al procurorului general. În 2015, Bogdan Licu a fost acuzat de plagiat în teza de obținută la Academia SRI sub îndrumarea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea.
  • Cristian Deliorga, 67 de ani, ocupă funcția de judecător CCR din 2019, fiind numit de Senat la propunerea PSD. Între 1982 și 2006 a ocupat funcția de procuror în mai multe parchete din județul Constanța. Între 2003 și 2011 a fost membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. A fost acuzat de mușamalizarea unor dosare de politicieni. A devenit cunoscut după ce l-a condamnat la patru ani de închisoare pe Mircea Băsescu, fratele fostului președinte al României, Traian Băsescu.
  • Gheorghe Stan, 50 de ani, este judecător la CCR din 2019, după ce a fost propus de PSD. A terminat Facultatea de Drept a Universității „Petre Andrei” din Iași în 1997, iar în perioada 2004-2005 a urmat studii postuniversitare de drept penal – criminologie, la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. În ianuarie – iunie 2019 a fost procuror-șef al controversatei Secții pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
  • Attila Varga, 59 de ani, a fost deputat din partea UDMR în legislaturile 1990-2012. Din 2016, a fost numit judecător al Curții Constituționale, numit de Camera Deputaților din partea UDMR. Este absolvent al Facultății de Drept de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1986), doctor în științe juridice, specialitatea Drept constituțional (2006).
  • Livia Stanciu, 67 de ani, a fost președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2009 până în 2016. În acel a fost numită pentru un mandat de 9 ani ca judecător al Curții Constituționale, de către președintele României, Klaus Iohannis. Livia Stanciu a absolvit în 1980 Facultatea de Drept de la Universitatea București. Din 2008 este doctor în drept, în specializarea Drept penal, doctorat luat la Academia Română – Institutul de Cercetări Juridice.
  • Iulia Scîntei, 48 de ani, este judecătoare la CCR din 2022, la propunerea PNL. Este de profesie notar public. A intrat în Parlament pe listele PNL Iași. Între 2016 și 2022, a fost vicepreședinte al Senatului. Este licențiată în drept la Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este considerată de presă protejata baronilor liberali din acest oraș.
  • Mihaela Ciochină, 57 de ani, este judecătoare la CCR din mai 2022, după ce a fost numită de președintele Klaus Iohannis. A absolvit în 1992 Facultatea de Drept a Universității din București. Între 19 ianuarie 2015 și 11 iunie 2022 a fost consilier al președintelui Iohannis. Înainte de Cotroceni, Cochină a lucrat la Senatului României, unde a avut mai multe funcții de execuție, potrivit CV-ului său.
  • Elena Simina Tănăsescu, 56 de ani, fost numită judecătooare la CCR de către președintele Iohannis în 2019. A fost judecătoare din 1991, iar după doi ani a început să predea. Are studii post-doctorale în drept constituțional la Facultatea de Drept de la Universitatea din București și abilitarea de a conduce doctorate la Sorbonne. A fost consilier prezidențial între 2015 și 2018. A fost acuzată că a făcut presiuni pentru ca fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu să demisioneze.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.