Strategiile celor trei formațiuni sunt însă diferite. Pe timpul stării de urgență, Guvernul este așteptat să legifereze prin intermediul ordonanțelor de urgență. Este vorba în special de deciziile economice sau de orice fel de modificare de legi, altminteri măsurile care se referă la combaterea răspândirii noului coronavirus – cum sunt cele de restrângere de circulație sau de funcționare a unor instituții – se dau prin ordonanță militară.
Cu toate acestea, cei de la PSD depun initiative legislative menite să le aducă popularitate. O problemă ar fi că, în cazul în care o inițiativă parlamentară este depusă și se preia în dezbatere, Guvernul este blocat să adopte o ordonanță de urgență pe aceeași temă. De aceea, USR și PNL solicită guvernului să ia măsuri .USR nu a depus legi proprii, însă solicit guvernului să aibă în vedere propunerile alianței USR-PLUS. Liberalii au format o echipă de juriști, care trimit direct Cabinetului Orban propunerile de modificare a legislației.
Facilități și sporuri pentru medici
Parlamentarii liberali fac echipă cu Guvernul. Îi lasă Cabinetului Orban neîngrădită puterea de legiferare, pentru ca măsurile să fie adoptate rapid prin ordonanță de urgență și să nu aștepte circuitul legislativ. După ce senatorii juriști Iulia Scântei, Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu au propus mărirea pedepselor penale pentru cei care nu respectă regimul de izolare și carantină, Guvernul le-a preluat modificările la Codul penal și a pus imediat în vigoare măsurile prin OUG.
Acum, liberalii doresc să adopte un pachet de măsuri în ajutorul medicilor și al personalului medical, pentru a compensa efortul și expunerea lor din această perioadă. Se pregătesc sporuri de periculozitate, plata chiriilor pentru medicii care nu au proprietăți sau a utilităților, pentru cei care au deja o casă. După cum ne-au declarat surse liberale, există mai multe proiecte de ordonanță de urgență la care parlamentarii și miniștri lucrează împreună.
PSD vrea facilități pe toată linia
După ce social-democrații au propus, printr-o inițiativă semnată de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean ca oamenii să nu mai plătească până la sfârșitul anului ratele la bănci și dobânzile aferente, aceiași lideri ai PSD au venit luni cu o nouă inițiativă.
Este vorba de o serie de facilități, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați
- Timp de trei luni, angajatorii să nu mai plătească asigurările sociale pentru salariați și să aibă posibilitatea să le plătească abia în anul următor.
- O astfel de amânare a plății asigurărilor sociale ar urma să fie valabilă pentru cei care păstrează valabile contractile de muncă ale angajaților cel puțin un an de aici înainte
c. Pe perioada acordării facilităților, salariații beneficiază de vechime în muncă, iar contribuțiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.
Proiectul PSD mai prevede și ca plata amânată să nu fie cu surplus de dobânzi sau penalități.
O altă prevedere a legii inițiate de liderii PSD este ca vreme de tri luni, plata serviciilor de utilități (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru toți beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României să fie sistată la cererea beneficiarului - fie că este persoană privată sau companie. Plata să se facă eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere.
USR-PLUS vor mai multă protecție pentru micii întreprinzători și pentru artiști
- USR-PLUS solicită guvernului ca măsurile de ajutorare a IMM-urilor să fie extinse. Dragoș Pâslaru a explicat că este nevoie ca certificatele de urgență în baza cărora firmele pot solicita sprijin de la stat să cuprindă și pe cei cu PFA, artiștii și agricultorii. Europarlamentarul PLUS spune că doar o parte dintre micii întreprinzători pot depune certificatele de urgență, iar asigurarea de către stat a 75% a salariului mediu trebuie să ajungă și la categoriile enumerate mai devreme.
- De asemenea, USR-PLUS cere guvernului să asigure o linie de creditare bancară pentru companiile care solicită băncilor astfel de finanțări în regim de eliberare imediată a banilor, prin plată directă.
Toate aceste solicitări ale alianței nu s-au concretizat în inițiative legislative, ci în apeluri adresate guvernului de a reveni asupra pachetului de măsuri economice.
Este vorba despre o primă etapă de legiferare, care va fi urmată în perioada care vine și de alte soluții, după cum a anunțat și președintele Klaus Iohannis, care a arătat că pandemia de coronavirus nu a prins România într-o stare economică și sanitară dintre cele mai bune.