Incendiul a fost semnalat la 5.03 la linia de urgență 112, la 5.13 a ajuns primul echipaj de intervenție, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu.
Colonel ISU, coordonator al intervenției: „Ardea cu flacără deschisă la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați, au fost afectate 4 saloane, cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1 spre fațadă.”
Cinci pacienți au murit: patru au fost carbonizați, iar un altul în timpul manevrelor de resuscitare.
La faţa locului au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje de terapie intensivă mobilă.
De la „Matei Balş" au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, "Sfântul Ioan" şi "Sfântul Pantelimon", iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.
Circa 100 de pacienți au fost mutați la alte spitale din Capitală iar DSU a deschis două linii telefonice la care rudele bolnavilor pot afla informații despre soarta pacienților: 021 206 93 98 și 021 264 85 15.
Primele informații, neconfirmate de ancheta în desfășurare, arată că o posibilă cauză a incendiului ar fi utilizarea unei aeroterme.
Îți mai recomandăm Incendiul de la Institutul ”Matei Balș” din București: O a cincea victimă, găsită carbonizată după câteva oreUn reprezentant al firmei Nec Pro Logistic, care asigură mentenanța instalației electrice de la Matei Balș, a declarat că a recomandat spitalului să nu se utilizeze improvizații și că toată iarna ar fi existat probleme cu căldura.
„Ideea e că a fost frig. Din cauza temperaturii s-au încălzit cu așa ceva. Toată iarna a fost avarie. Toata iarna au avut probleme cu căldura”, a mai declarat reprezentantul firmei de mentenanță pentru Buletin de București, care a acceptat să vorbească sub anonimat.
Oficial, în saloane nu erau probleme cu căldura. Fiica unei paciente care i-a dus mamei sale o aerotermă în salon, cu acordul personalului spitalului, susține însă că era frig în saloane.
Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, spune că secția a fost recent renovată, reprezentantul Termoenergetica și fostul manager, Adrian Streinu Cercel, susțin că nu au existat probleme cu căldura, iar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, citându-l pe Streinu Cercel, că nu erau probleme cu căldura. Pe aceeași poziție s-a situat și primarul general, Nicușor Dan.
Mentenanța lunară a instalației electrice exterioare și interioare a fost contractată pe 5 februarie 2020 pentru suma de 25.898 de euro.
Premierul Florin Cîțu a criticat faptul că investițiile din sănătate au de suferit tocmai pentru că cea mai mare parte a bugetului merge spre salarii și sporuri și le-a cerut angajaților din instituțiile de control „să iasă din birouri, altfel vor pleca acasă”.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele Iohannis a felicitat forțele de intervenție și a spus că în lipsa acestei mobilizări situația ar fi fost și mai dramatică. A spus că i-a cerut ministrului Sănătății să-i prezinte un proiect de reformă radicală a întregului sistem sanitar.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Procurorii au ajuns la fața locului la scurt timp după tragedie și au început cercetările.