Cum va rezolva Guvernul Dăncilă statistica dură: 946 violuri, 112 omoruri în doar șase luni? Între populism și piedicile CCR

Viorica Dăncilă rămâne prim-ministru.

946 de infracţiuni de viol au fost înregistrate în primele 6 luni ale anului 2019 la nivel naţional și 112 infracţiuni de omor, potrivit datelor furnizate de Poliția română agenției Mediafax.

Șefa Guvernului, Viorica Dăncilă, a anunțat că intenționează să adopte o ordonanță de urgență înainte de luna septembrie, prin intermediul căreia să stabilească pedepse mai mari pentru crimă, viol și pedofilie. Este o măsură care vine pe fondul Cazului Caracal, care a stârnit un val de emoție în țară. Viorica Dăncilă spune că e în război cu criminalitatea, însă va trebui mai întâi să câștige războiul cu propriul partid, care a bagatelizat închisoarea și pentru pedepsele grave, nu doar pentru corupți.

Dilemele Vioricăi Dăncilă

  1. Adoptarea în regim de urgență, prin ordonanță, înseamnă modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. Or, potrivit referendumului adoptat odată cu alegerile europarlamentare, nu se mai poate adopta prin OUG nicio măsură referitoare la Codurile penale. Odată adoptată a doua întrebare a plebiscitului, ordonanțele pe infracțiuni devin neconstituționale.
  2. Mai există o problemă. Codurile penale au fost supuse mai multor modificări sub guvernarea PSD, însă nu au intrat în vigoare în cea mai mare parte a lor, fiind în procedura controlului de constituționalitate la CCR. Codurile nu sunt încă promulgate, iar unele modificări au fost respinse de judecătorii CCR. Este și cazul înlesnirii condițiilor de eliberare condiționată. Parlamentul a votat micșorarea termenelor de detenție, iar CCR a atras atenția că există riscul ca, prin adoptarea relaxării la eliberarea condiționată, să se modifice întreaga structură a pedepselor. Infractorii, mai ales autorii crimelor, violurilor, pedofiliei, nu ar avea să se mai teamă, dacă ar ști că executarea pedepselor se reduce semnificativ prin noile condiții de eliberare condiționată.
  3. În aceste condiții, mai apare încă o problemă pentru actuala majoritate parlamentară. Mărește pedepsele pentru crimă, viol și pedofilie și rămâne la reducerea considerabilă a acelorași pedepse prin eliberare condiționată?
  4. Și, o ultimă dilemă pentru actualul Guvern. Va mări pedepsele și va rămâne cu aceleași prevederi pentru recursul compensatoriu? De la introducerea sa, de către actualul Guvern, la inițiativa fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, recursul compensatoriu a eliberat 20.000 de răufăcători.

Alte statistici ale Poliției pe primele șase luni ale lui 2019

  • În primele șase luni ale anului 2019, la nivel naţional au fost înregistrate 946 de infracţiuni de viol. Anul trecut, tot la nivel naţional, au fost sesizate în total 1.999 de astfel de infracţiuni.
  • În ceea ce priveşte infracţiunea de omor, în perioada ianuarie - iunie 2019, au fost sesizate 112 cazuri de acest fel. Anul trecut, au fost înregistrate 232 de infracţiuni de omor.
  • 19.851 de fapte de violenţă domestică. În 2018, în total au fost înregistrate 38.445 de cazuri.