Propunerile Ministerului de Interne completează setul de recomandări lansate de Ministerul Sănătății, tot în timpul zilei de sâmbătă, și sunt, de asemenea, supuse unei dezbateri publice. Autoritățile anunță că așteaptă de la cetățeni reacții la adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro
Documentul Ministerului de Interne, care poate fi consultat în imaginea din stânga - click-, prevede că zborurile și transportul feroviar pe rute internaționale rămân suspendate. Cu alte cuvinte, granițele rămân închise, în continuare fiind permise doar transporturile de asistență umanitară, cele care aduc materiale de protecție și materiale sanitare.
- O noutate este permisiunea pentru curse charter neregulate, al căror regim nu este menționat, dar numai cu permisiunea autorităților.
Nu pot intra în țară - prin punctele de trecere a frontierei - cetățeni străini sau apatrizi, însă există câteva excepții, care reprezintă o relaxare față de situația din timpul stării de urgență. Este vorba despre membri de familie ai cetățenilor români; membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale U.E. sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România; persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului U.E.; persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent; personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar; pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare; 7. pasageri care călătoresc din motive imperative; persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.
Circulația în afara localităților este permisă pentru asistență medicală care nu poate fi amânată, activități recreativ-sportive individuale (ciclism, drumeții, alpinism, vânătoare, pescuit) - doar în grup de 3 persoane -, participare la evenimente de familie, cu număr limitat de persoane (16), pentru cumpărare, întreținere și obținere ITP pentru mașini.
În interiorul localităților se poate circula în frup de maximum trei persoane care nu fac parte din aceeași familie. Nu există nicio mențiune referitoare la menținerea sau nu a declarațiilor pe proprie răspundere.
Se deschid parcurile, dar nu și locurile de joacă
Se redeschid muzeele și expozițiile, nu există precizări despre sălile de teatru și de concerte.
Mall-urile și restaurantele rămân închise și după 15 mai. În cazul centrelor comerciale este permisă însă activitatea desfășurată de operatorii economici care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului.
În cazul restaurantelor este permisă organizarea activităților de preparare a hranei, cât și de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in“, „room-service“, livrare la client, take-away.
Regimul amenzilor nu face obiectul propunerilor Ministerului de Interne lansate în dezbatere publică, însă sunt menținute metodele de coerciție pentru cei care nu respectă regimul carantinei și izolării. Aici este vorba despre fapte penale, care sunt pedepsite cu închisoarea sau cu amenzi care se ridică la nivelul a 4500 de euro, al căror regim a fost schimbat în timpul stării de urgență, prin modificarea Codurilor penale, asupra cărora CCR nu s-a propunțat că ar fi neconstituționale. Celelalte amenzi, contravenționale, care au ajuns la 20.000 de lei și care au fost aplicate în număr de 300.000 în șapte săptămâni de stare de urgență - cele declarate neconstituționale - continuă să fie aplicate de MAI. În ultimele 24 de ore au fost aplicate 444 de astfel de amenzi. Ministrul Marcel Vela a anunțat că și amenzile contravenționale se vor păstra în timpul stării de alertă, dar nu a oferit detalii privind cuantumul lor.
- Cel mai probabil, după cum au declarat mai mulți oficiali, amenzi contravenționale se vor putea aplica într-o formulă legislativă nouă, fie prin OUG, fie prin proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului. Ce este sigur este că starea de alertă va fi redefinită printr-o ordonanță de urgență, cel mai probabil în zilele următoare, pentru ca Guvernul să aibă la dispoziție instrumente pentru a doza măsurile de restricție și pe cele de relaxare, care presupun restrângeri de drepturi.