„Fără scuză” | Proteste în Georgia pentru denunțarea violenței anti-LGBT

Mii de persoane au organizat o adunare tăcută în fața parlamentului din Tbilisi pe 6 iulie pentru a denunța violența și a arăta sprijin pentru jurnaliștii răniți.

Mii de persoane s-au adunat în capitala Georgiei pentru a denunța violența împotriva comunității LGBTQ, care a șocat întreaga lume și a atras condamnarea națiunii din Caucaz de către ambasadele occidentale.

Activiștii LGBTQ au fost obligați să anuleze un marș al mândriei pe 5 iulie la Tbilisi după ce adversarii lor i-au atacat pe activiști și pe jurnaliștii care transmiteau de la eveniment, încurajați de guvernul georgian și de Biserica Ortodoxă Georgiană care s-au pronunțat împotriva evenimentului.

Îți mai recomandăm Georgia | Atacuri violente la Tbilisi Pride. Activiștii LGBT anulează marșul anual

Cel puțin 50 de jurnaliști au fost atacați de mulțimi în diferite locații, inclusiv doi reporteri ai RFE / RL.

Pe 6 iulie, mii de persoane au organizat o adunare tăcută în fața parlamentului pentru a denunța violența și a-și manifesta sprijinul pentru jurnaliștii răniți.

Au fost fluturate steagurile UE și cele ale comunității LGBTQ semnificând curcubeul iar poliția a creat un cordon de protecție.

Oponenții LGBT au încercat să întrerupă mitingul, dar au fost reținuți de poliție, a informat presa locală.

Galerie foto | Marșuri pentru drepturile LGBTQ în lume

După încheierea demonstrației tăcute, adversarii au fost lăsați să intre în zonă. Ei au dărâmat și au ars un steag al UE arborat în fața parlamentului.

Georgia nu este un stat membru al UE, dar aspiră să adere la blocul comunitar.

Îți mai recomandăm Legea anti-LGBTQ+ din Ungaria | Reacțiile diferite ale UEFA și UE. Cât de mare e puterea Comisiei Europene?

Misiunile diplomatice ale SUA și UE în Georgia, precum și ambasadele altor 16 țări, au emis o declarație comună pe 5 iulie, solicitând guvernului georgian să protejeze dreptul constituțional al oamenilor de a se întruni pașnic.

"Condamnăm atacurile violente de astăzi împotriva activiștilor civici, membrilor comunității și jurnaliștilor, precum și eșecul liderilor guvernamentali și al oficialităților religioase de a condamna această violență. Participarea la întruniri pașnice este un drept al omului, garantat de constituția Georgiei", se arată în comunicat. „Violența este pur și simplu inacceptabilă și nu poate fi scuzată”.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat, de asemenea, violența și au acuzat guvernul că îi sprijină pe cei care provoacă violențe și urăsc comunitatea LGBTQ.

Îți mai recomandăm Impactul economic al discriminării LGBT+ | Cât costă intoleranța

„Mulțimile violente de extremă dreaptă susținute de Biserică și încurajate de o declarație incredibil de iresponsabilă a premierului @GharibashviliGe s-au adunat în centrul Tbilisi pentru a împiedica Marșul Mândriei, pentru a-i ataca pe jurnaliști și pentru a pătrunde în biroul Pride”, a scris Giorgi Gogia, director asociat pentru Europa și Asia Centrală al Observatorului pentru Drepturile Omului.

surse: AFP și AP