#FreeBelarus | Apel la solidaritate internațională. Protest la București, duminică, la Ambasada Belarusului

Protestul de duminică de la București este organizat de Geeks For Democracy, Funky Citizens, Forum Apulum, Corupția ucide, Inițiativa România, Rezistența.

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, care se află în exil în Lituania, a făcut un apel la solidaritate internațională pentru sprijinirea populației din Belarus în eforturile disperate pentru un stat democratic.

În 29 mai, ziua care marchează începutul protestelor non-violente din Belarus și „începutul celei mai dure represiuni din istoria noastră modernă”, Țihanovskaia a cerut populației din întrega lume să se alăture unui „Pichet global al solidarității”.

În 29 mai se împlinește un an de la arestarea soțului ei, bloggerul Serghei Țihanovski, care intenționa să candideze, în august 2020, împotriva lui Lukașenko. El a fost reținut pentru „participare la o manifestație neautorizată” și e în închisoare de atunci. Țihanovskaia, fără experiență politică, a decis să candideze în locul soțului ei. Ea a fost nevoită să fugă din țară după alegerile adjudecate în mod fraudulos de Lukașenko. Lunile care au urmat au fost marcate de proteste masive și de represiunea agresivă a protestatarilor pașnici, presei independente, activiștilor civici și liderilor politici.

Îți mai recomandăm Unde sunt și ce soartă mai au liderii Opoziției din Belarus

Nimic nu părea să se schimbe, însă decizia liderului autoritar al Belarusului de a deturna un avion civil care circula între două capitale ale unor state membre ale Uniunii europene, pentru a putea aresta un jurnalist, a readus situația gravă din Belarus în atenția comunității internaționale.

Îți mai recomandăm Avion deturnat de Belarus pentru arestarea unui jurnalist. Reacții dure la nivel european

Acum, comunitatea internațională, inclusiv NATO, condamnă la unison regimul din Belarus. Uniunea Europeană intenționează să ofere țării trei miliarde de euro în ajutoare și împrumuturi dacă țara își va „schimba direcția” spre democrație. Statele Unite au anunțat vineri reluarea unor sancțiuni și planuri pentru extinderea acestora.

Cel mai important e ca oamenii din Belarus să fie împreună în 29 mai, a transmis, pe platforma Telegram, Svetlana Țihanovskaia, să se sprijine unul pe celălalt în orice mod pot: fie prin manifestări de stradă sau prin scrisori trimise către deținuții politici. Celor care sprijină democrația oriunde în lume, Țihanovskaia le-a cerut să participe la demonstrații, să semneze petiții, să scrie scrisori către deținuții politici din Belarus, să posteze pe social media, să lumineze clădirile în culorile roșu și alb, culorile opoziției din Belarus.

Culorile alb și roșu au devenit simbolul luptei pentru democrație a populației din Belarus.

E important să transmitem un mesaj clar de sprijin pentru curajosul popor belarus care luptă pentru libertate și să cerem regimului dictatorial să oprească violența, să oprească tortura, să elibereze deținuții politici și să organizeze alegeri libere și corecte”, spune Țihanovskaia.

România

La București, organizații neguvernamentale și activiști pentru democrație pregătesc pentru duminică, 30 mai, la sediul Ambasadei Republicii Belarus în România un protest menit să transmită „cetățenilor belaruși că nu sunt singuri în lupta lor pentru democrație și cerem libertate pentru Roman Protasevich și Sofia Sapega! #FreeBelarus”. Până sâmbătă, aproape 600 de persoane și-au anunțat participarea.

Îți mai recomandăm Strada pe care se află Ambasada Belarusului la București ar putea purta numele lui Roman Protasevici

România se află pe locul 48 în indexul global al libertății de exprimare și, chiar în aceste zile, vedem cum jurnaliști de investigație sunt aduși în fața procurorilor DIICOT pentru că au deranjat un primar de sector. Într-o țară care știe prea bine ce înseamnă să nu poți fi liber, chemăm jurnaliștii și societatea civilă să fie solidari cu cei aflați acum în pericol pentru că au vorbit despre lupta pentru libertate din Belarus”, arată organizatorii evenimentului.

Îți mai recomandăm Mesajul jurnalistului Roman Protasevici către Václav Havel: „Cine suferă? Oamenii ca noi”