Germania se opune legării cazului Navalnîi de gazoductul Nord Stream 2

Nord Stream 2 va aduce gaz rusesc în Germania prin Marea Baltică

Ministerul german al Economiei, Peter Altmaier, a avertizat că se opune legării sancțiunilor împotriva Rusiei pentru arestarea și condamnarea lui Alexei Navalnîi de construirea gazoductului Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia în Germania prin Marea Baltică.

Într-un interviu acordat pentru Bild am Sonntag, Altmaier și-a manifestat sprijinul pentru continuarea construcției care se află deja în fazele finale.

„Relațiile de afaceri și proiectele de afaceri care există de zeci de ani sunt un lucru, iar încălcările grave ale drepturilor omului și reacțiile noastre la acestea sunt un alt lucru", a afirmat oficialul german.

Și cancelarul german Angela Merkel a afirmat anterior, pe 5 februarie, că nu trebuie făcută o legătură între cele două subiecte.

Alexei Navalnîi a fost condamnat pe 2 februarie la trei ani și jumătate de închisoare după ce un tribunal din Moscova i-a ridicat suspendarea unei sentințe primite anterior. El va trebui să execute aproape doi ani și opt lumi după ce i s-a scăzut fracția de pedeapsă executată anterior.

El a fost arestat când s-a întors în țară din Germania unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină de proveniență sovietică. Kremlinul a respins mereu orice implicare deși o anchetă Bellingcat a arătat implicarea serviciului secret rus FSB.

Peste 1.400 de persoane au fost reținute de poliția rusă în urma protestelor împotriva condamnării principalului opozant al președintelui Vladimir Putin. Alte peste 10.000 au fost reținute în demonstrațiile din ianuarie de după arestarea lui Navalnîi.

Îți mai recomandăm Jocurile geopolitice din jurul vaccinului rusesc. Germania, dispusă să producă Sputnik V

Moscova a replicat la criticile externe prin a acuzat Occidentul de „isterie" și „dublu standard". Oficialii ruși au cerut oprirea „interferențelor externe în treburile interne".

Între timp, compania din spatele proiectului Nord Stream 2 a declarat pe 6 februarie că va continua construcția conductei de gaz, punând țevi la sud de insula daneză Bornholm. Compania a spus că lucrarea se desfășoară în conformitate cu permisele care au fost eliberate.

Gazoductul va transporta 100 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din Rusia în Germania.

Lucrările au fost oprite pentru scurt timp în decembrie, în urma amenințării cu sancțiuni din partea Statelor Unite.

Washingtonul se opune efortului de a ocoli Ucraina în livrarea de gaze către Europa și astfel de a îi fi refuzat Kievului o sursă profitabilă de venituri. Statele Unite au declarat, de asemenea, că conducta va crește dependența Europei de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Președintele Joe Biden a numit Nord Stream 2 o „afacere proastă pentru Europa”.

Aproximativ 150 de kilometri de conducte care tranzitează apele daneze și germane trebuie să fie montate pentru a finaliza proiectul controlat de gigantul energetic rus de stat Gazprom.

La 5 februarie, Merkel a declarat că Berlinul va continua să sprijine finalizarea conductei, în ciuda represiunii recente a Rusiei împotriva protestatarilor anti-guvernamentali și a expulzării de către Moscova a diplomaților europeni din Rusia.