Linkuri accesibilitate

Întreaga lume cu ochii pe Rusia. Principalele reacții după condamnarea lui Navalnîi


Alexei Navalnîi, în sala de judecată în care s-a decis condamnarea sa la închisoare cu executare
Alexei Navalnîi, în sala de judecată în care s-a decis condamnarea sa la închisoare cu executare

O instanță din Moscova a decis marți să îl mențină în arest pentru aproape trei ani pe principalul opozant al lui Vladimir Putin generând reacții de condamnare puternice din Vest și apeluri pentru eliberarea sa imediată.

Tribunalul Simonovski a decis astfel înlocuirea sentinţei de condamnare cu suspendare, din cauza presupusei încălcări a termenilor condamnării şi a acţiunilor de perturbare a ordinii publice. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată prin apel de Navalnîi, în termen de zece zile.

Navalnîi a petrecut o perioadă în arest la domiciliu după sentința din 2014, perioada care va fi considerată drept executată.

Marea Britanie, Franța, Germania, Statele Unite și Uniunea Europeană au denunțat decizia, în timp ce Moscova a acuzat Vestul de interferențe în probleme interne.

Suporterii lui Navalnîi au îndemnat la proteste de amploare împotriva deciziei. Mii de susținători au fost arestați de forțele de ordine la protestele care au avut loc în săptămânile de după întoarcerea în Rusia și arestarea opozantului.

După pronunțarea deciziei instanței, secretarul de stat american Antony Blinken a cerut eliberarea lui Navalnîi. El a avertizat că Statele Unite și aliații „vor trage la răspundere Rusia pentru încălcarea libertăților cetățenești", potrivit AFP.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au numit decizia drept una „în afara statului de drept", în timp ce premierul britanic Boris Johnson a spus că este o dovadă „pură de lașitate".

Cazul este unul din cele mai dificile cu care se confruntă Kremlinul, iar noi sancțiuni împotriva Rusiei ar putea fi implementate curând.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe, Joseph Borrell, care are programată o vizită la Moscova în această săptămână, a subliniat că „încalcă angajamentele Rusiei privind respectarea statului de drept și drepturilor fundamentale".

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a numit reacții din Vest „rupte de realitate". „Nu este nevoie de o interferență în problemele interne ale unui stat suveran", a cerut oficialul rus.

Zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile din Moscova și din principalele orașe în ultimele două săptămâni pentru a cere eliberarea lui Navalnîi. Forțele de ordine au reacționat cu o represiune brutală care a dus la arestarea a mii de persoane. Peste 1.050 au fost arestate doar marți în timp ce opozantul rus este în instanță.

„Sub acest regim, viața devine din ce în ce mai dificilă, nu avem niciun viitor. Totul va fi tot mai rău", a spus Alexander, un inginer de 28 de ani, pentru AFP.

Deși nu a deținut niciodată o funcție publică, Alexei Navalnîi s-a ridicat ca lider al opoziție față de Putin prin publicare de investigații privind corupția de la vârful statului și divulgarea de informații despre luxul în care trăiește elita politică.

Cu două zile după ce a intrat în arest preventiv, echipa lui Navalnîi a făcut publice date despre o vilă somptuoasă la malul mării pe care ar fi primit-o Putin printr-o schemă de miliarde de dolari finanță de apropiații săi de la vârful companiilor de stat.

Investigația, alături de o filmare de pe Youtube, a fost văzută de peste 100 de milioane de persoane.

Vladimir Putin a negat că deține vila, iar un apropiat al său, afaceristul Arkady Rotenberg, a spus că este proprietar și vrea să transforme imobilul într-un hotel.

Popularitatea lui Putin și a partidului Rusia Unită este în continuă scădere în timp ce condițiile de trai se înrăutățesc, iar astfel de investigații provoacă tot mai multă revoltă într-o țară care a înregistrat în 2020 cea mai mare scădere economică din ultimii 11 ani pe fondul pandemiei de coronavirus și a scăderii prețului petrolului.

XS
SM
MD
LG