Guvernul și-a angajat răspunderea, în trei zile poate fi depusă o moțiune de cenzură. PSD a anunțat că sesizează CCR

Ludovic Orban

Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în parlament pe trei proiecte de vizând justiția, transportul persoanelor și plafoanele bugetare. Din cel legat de justiție a rămas partea privind Institutul Național de Magistratură, iar cel mai contesta,chiar de către cei din USR, este plafonarea

Fiecare proiect pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea a fost prezentat în ședințe comune ale Parlamentului, trei la număr, în care nu au existat dezbateri.

Guvernul Orban a renunțat să își mai asume răspunderea pe prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraților și a termenului de trecere la completurile de 3 judecători, după ce Parlamentul a adoptat, miercuri, o lege în acest sens. Legea merge la promulgare și prevede o amânare de doi ani pentru pensionarea anticipată a magistraților și de un an pentru completuri.

În aceste condiții, prim-ministrul a anunțat că angajează răspunderea Guvernului pentru legea prin care se amână intrarea în vigoare a creșterii vechimii la intrarea în Institutul Național al Magistraturii.

Cel de-al doilea proiect se referă la OUG 51, privind transportul de persoane, cu accent pe transportul copiilor la școală în mediul rural.

“La ora actuală există copii care nu se duc la școală din cauza că nu li se mai decontează naveta școlară”, a spus Ludovic Orban, la prezentarea celui de-al doilea proiect – OUG 51, prevederile privind transportul de persoane. Dintre cele opt amendamente depuse, Guvernul a acceptat două care se referă la licențele de transport.

Un deficit bugetar de 3% nu poate fi atins în 2020

La cea de-a treia asumare a răspunderii, pe legea plafoanelor bugetare, premierul Orban a anunțat că a respins amendamentul USR, care dorea ca deficitul bugetar să fie de 3%, dar și pe cel depus de ALDE privind un deficit de 3,95% din PIB în 2020.

"Trebuie să facem pași pentru a readuce deficitul bugetar sub 3% din PIB. Acest obiectiv nu poate fi atins în cursul anului 2020", a spus Ludovic Orban.

Avertisment pentru parlamentari: bugetul nu mai suportă cheltuieli suplimentare

"În Parlament e o febrilitate foarte mare și continuă să fie adoptate legi care angajează resurse bugetare, în condițiile în care suntem într-o situație extrem de dificilă. Bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio nouă cheltuială suplimentară. Orice cheltuială suplimentară care e rezultatul adoptării unor legi va duce la creșterea deficitului sau va crea probleme la efectuarea de cheltuieli vitale pentru economie", le-a spus premierul parlamentarilor.

Ludovic Orban le-a cerut să reflecteze atunci când vor mai veni proiecte de legi, indiferent de cine sunt inițiate, care nu au sursă de finanțare inclusă.

PSD sesizează Curtea Constituțională

Potrivit procedurii, după angajarea răspunderii Guvernului, poate fi depusă o moțiune de cenzură, în termen de trei zile.

PSD a anunțat însă că merge la Curtea Constituțională și va contesta două dintre legi, cele care se referă la prorogarea termenului privind intrarea în magistratură și transportul școlar.

„Legile sunt într-o formă înaintată în dezbatere în parlament. Nu înțeleg de ce s-a veni cu asumare. Considerăm că există un conflict constituțional atâta vreme cât sunt în dezbatere”, a declarat șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu.