Epidemia de coronavirus a început în Italia încă din ianuarie. Studiu

Dezinfecție în piața Domului din Milano

Un studiu dat publicității vineri arată că epidemia de coronavirus a început în luna ianuarie în Italia, însă primele măsuri au fost luate abia o lună mai târziu.

Primele cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 au fost depistate pe teritoriul Italiei în luna ianuarie, potrivit unui studiu academic care pune într-o nouă lumină originea epidemiei în Italia, una dintre cele mai afectate țări de infecția cu noul coronavirus.

189.900 de cazuri erau raportate în Italia la ora publicării acestui articol și 25.500 de decese, potrivit statisticii de la Johns Hopkins Institute.

Italia a început să testeze oamenii după diagnosticarea primului pacient local, la 21 februarie, în Codogno, un micuț oraș din Lombardia, regiunea care și acum este cea mai afectată masiv de coronavirus. Este vorba despre un pacient care se internase în spitalul local și care a stat o săptămână înainte de a fi diagnosticat, pentru că medicii credeau că are o pneumonie banală. În câteva zile, spitalul avea pacienți și medici infectați, a intrat în carantină și, povestea este deja cunoscută. Lombardia și Veneto sunt focarele care încă nu pot fi stinse.

Studiul, citat de Reuters, arată că virusul se afla, de fapt, de mai multe săptămâni în Italia, însă nu fusese observat.

Stefano Merler, de la Bruno Kessler Foundation, a anunțat într-o conferință de presă că la data descoperii coronavirusului în Lombardia, la 20 februarie, epidemia deja începuse, cu mult timp înainte.

„În ianuarie cu siguranță, dar poate chiar și mai devreme. Nu vom ști niciodată”, a spus medicul, care a adăugat că, în opinia semnatarilor studiului, este foarte puțin probabil ca virusul să fi pătruns în Italia prin intermediul unei singure persoane. El a precizat că, dată fiind răspândirea atât de rapidă și în masă, mai cu seamă în jurul orașului Milano, este posibil ca un grup de oameni să fi ajuns bolnavi în țară și să fi transmis molima.

Italia este prima tară occidentală care s-a confruntat cu ravagiile virusului care a fost depistat în Wuhan și raportat de China pe 31 decembrie 2019.

Italia a oprit zborurile înspre și dinspre China pe 31 ianuarie, după ce doi turiști chinezi au fost testați pozitiv la Roma. Savanții spun că, foarte probabil, a fost prea târziu.

În urmă cu câteva săptămâni, un alt studiu afirma că e posibil ca boala să fi pătruns în Italia prin Germania, nu prin China, în a doua jumătate a lunii ianuarie.

În Italia trăiește o comunitate de peste 300.000 de chinezi, dintre care cei mai mulți, mai bine de 30.000, sunt stabiliți la Milano.