Klaus Iohannis cheamă partidele la Cotroceni săptămâna viitoare: România trebuie guvernată

Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele la Cotroceni pentru săptămâna viitoare

Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări la Cotroceni pentru săptămâna viitoare, ca să aibă timp să se consulte în forurile de decizie ale propriilor formațiuni cu „maturitate și responsabilitate”.

Președintele Klaus Iohannis i-a criticat pe cei care au votat în parlament moțiunea de cenzură a PSD împotriva guvernului Cîțu, considerându-i responsabili de generarea unei crize politice, pe lângă cea sanitară, în care se află România.

Discurs anti-USR

El a făcut referire voalată inclusiv la USR, fost partener de guvernare al PNL, vorbind de „politicienii cinici care poartă masca reformismului” și de cei care „clamează grija pentru români” și a făcut apoi un inventar al acțiunilor acestora, ca să nu mai fie niciun dubiu la cine se referă.

Îți mai recomandăm Zeci de parlamentari PNL cer desemnarea lui Orban ca premier

„USR a făcut parte din coaliția de guvernare. Și a votat alături de PSD și AUR moțiunea de cenzură. Acestea sunt faptele, restul e discurs politic, sau demagogie sau cum vreți să-i spuneți. Acum trebuie să găsim o soluție iar România trebuie guvernată. Pandemia, criza prețurilor la energie, cineva trebuie să le soluționeze”, a spus Iohannis care a făcut apel la decizii mature din partea politicienilor.

Pentru a le da timp partidelor să se consulte în forurile interne înainte de consultări, Iohannis i-a convocat la Cotroceni pentru săptămâna viitoare.

Guvernul Florin Cîțu a fost demis luni în parlament după ce 281 de parlamentari PSD, USR și AUR au votat moțiunea de cenzură a PSD.

Îți mai recomandăm Guvernul Cîțu a căzut | Primele reacții după votarea moțiunii de cenzură

Cum a început totul

Criza politică în România a început cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară a ședinței guvernului din 2 septembrie a proiectului de adoptare a PNDL3, program de dezvoltare locală cu bani de la buget.

USR PLUS i-a reproșat premierului că introducerea proiectului pe ordinea de zi încalcă protocolul din coaliția de guvernare, pentru că a fost făcută fără consultarea partenerilor din coaliție.

Programul, profitabil liderilor locali, cu un cuvânt greu de spus la congresul de alegeri care avea să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie și la care Florin Cîțu candida pentru funcția supremă în partid, era considerat de USR PLUS „o hoție”.

Susținerea primarilor pe care-i Florin Cîțu i-a răsplătit astfel cu banii din PNDL 3 i-a asigurat alegerea la șefia PNL.

Îți mai recomandăm Nervii lui Florin Cîțu și scenariile lui de supraviețuire

„Este programul becurilor de 1.800 de euro și al toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro. Programul celor 44,5 miliarde de lei scurși în buzunarele baronilor. Dezvoltarea României nu se poate face cu programele de îmbogățit baronii locali, moștenite de la Liviu Dragnea”, spunea USR la acel moment.

PNL are peste 1200 de primari, iar USR PLUS nici 60 de primari, de unde probabil și interesul acordat sau nu programului.

Iritat că ministrul USR PLUS al Justiției, Stelian Ion, a refuzat să-și dea avizul pe proiectul PNDL 3, Florin Cîțu l-a demis în aceeași seară reproșându-i că s-ar opune dezvoltării României.

În replică, USR PLUS anunță că își retrage miniștrii din guvern și spune că nu mai revine la guvernare decât atunci când PNL va propune alt premier.

Îți mai recomandăm Florin Cîțu este noul președinte al PNL

Programul este adoptat de guvernul Cîțu cu interimari la ministerele lăsate libere de USR PLUS, secretarii de stat ai USR PLUS sunt demiși și ei, apoi prefecții și subprefecții, iar USR PLUS depune, cu sprijinul AUR, o moțiune de cenzură împotriva premierului Cîțu, care, însă, nici până în ziua de astăzi nu a intrat în circuitul parlamentar, cu sprijinul acordat PNL de PSD în Biroul Permanent.

Între timp, PSD introduce propria moțiune de cenzură finalizată cu adoptarea ei, marți, în Parlament.

În tot acest timp, prezența președintelui Iohannis a fost explicită de partea lui Florin Cîțu: atât în conflictul cu USR PLUS, unde putea interveni ca mediator în stat, cât și în PNL, unde a înclinat balanța în favoarea alegerii lui Florin Cîțu la șefia partidului.

Îți mai recomandăm Analiză | Coaliția de guvernare, victimă colaterală a bătăliei pentru șefia PNL

Replica USR

Amânarea convocării la consultări abia pentru săptămâna viitoare nu a rămas nesancționată de partidul condus de Dacian Cioloș, care spune că președintele este de fapt cel care „a permis acțiunile pripite, haotice și prost concepute ale fostului premier Florin Cîțu, prin care a scos USR de la guvernare” și care acum, iată, „nu se grăbește să organizeze consultări cu partidele.”

USR spune că „organizarea rapidă a consultărilor și desemnarea unui premier capabil să creeze o majoritate sunt singura modalitate de a rezolva rapid această criză politică”.

De asemenea, USR exclude posibilitatea ca acest premier desemnat să fie Florin Cîțu, „care tocmai a demonstrat că e capabil să creeze o majoritate în Parlament, însă împotriva sa, nu pentru un guvern funcțional.”

USR PLUS îl îndeamnă pe președintele României să nu tragă de timp și să medieze politic această criză.