Klaus Iohannis, mulțumit de rezultatul alegerilor din Marea Britanie: Există o majoritate clară care să finalizeze Brexit cu acord

Președintele Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, de la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European care a discutat inclusiv situația Brexit, că rezultatul alegerilor din Marea Britanie este unul foarte bun.

"(…) Eu pot să îmi exprim mulțumirea față de rezultatul obținut acolo, în sensul că există o majoritate clară, care - sperăm noi - va finaliza Brexit-ul cu acord, evident", a declarat Klaus Iohannis.

În opinia președintelui, rezultatul este "foarte bun" pentru români, tocmai pentru că Partidul Conservator și premierul Boris Johnson, care au ieșit învingători în alegeri, doresc să realizeze un Brexit cu acord.

"Acel acord negociat cu UE, un acord bun care îi protejează pe românii noștri. Le acordă drepturi semnificative și de asta am spus că se pare că ne apropiem de această soluție. Cea mai bună variantă este cea cu acord și spre ea ne îndreptăm", a spus președintele Iohannis.

După numărarea rezultatelor în aproape toate circumscripţiile electorale (mai erau așteptate rezultatele din trei circumscripții electorale), conservatorii deţineau 363 de mandate. Premierul în exerciţiu, Boris Johnson, şi-a reiterat promisiunea de a realiza Brexitul la 31 ianuarie, considerând rezultatul votului un "mandat puternic de a pune în practică Brexitul".

"Vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără dacă, fără dar, fără poate", a declarat Johnson, vineri, citat de Reuters.

Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, a suferit o înfrângere drastică, rezultatele parțiale arătând că a obținut doar 203 mandate, faţă de 262 la alegerile de acum doi ani.

Jeremy Corbyn și-a anunțat demisia din funcția, afirmând că nu va mai conduce partidul în nicio viitoare campanie electorală generală. „ A fost o noapte foarte dezamăgitoare”, a spus Corbyn.

Îți mai recomandăm Conservatorii câștigă detașat alegerile în Marea Britanie și duc Brexitul până la capăt