Primul politician care a cerut demiterea ministrului Educației, în numele PSD, este Vasile Dîncu, noul președinte al Consiliului Național al formațiunii.
„După părerea mea e nevoie de un comitet de urgență, la care să participe întregul Guvern, societatea civilă și specialiștii pentru a putea avea o strategie de gestionare a școlii în această perioadă”, explică la Europa Liberă Vasile Dîncu.
Dîncu este optimist că „se poate recupera ce s-a pierdut în această perioadă”, deși el însuși enumeră multe insuficiențe pe care Educația din România le are momentan: lipsa fondurilor pentru testarea elevilor și profesorilor, lipsa unei viziuni clare comunicate din timp sau lipsa echipamentelor tehnice, respectiv a conexiunilor la internet pentru cursuri online.
„În alte țări, adaptarea programei la învățământul online a fost decisă în iunie sau iulie. Este un adevărat haos în învățământul din România (…) și cred că va crește abandonul atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor”, avertizează Dîncu.
„Doamna ministru a cerut soluții. ONG-urile au propus, partidul pe care îl reprezint a propus. (…) Demiterea pe care am cerut-o în numele PSD nu are motivație politică, ci una funcțională. Îi cerem premierului să pună un ministru care să înțeleagă sistemul”, subliniază președintele Consiliului Național al PSD.
Foștii șefi ai actualului ministru
Cel mai virulent în a-i cere demisia a fost Dacian Cioloș, copreședinte al noului USRPLUS.
„Guvernul este incompetent în chestiunea deschiderii școlilor. (…) doamna ministru al Educației, Monica Anisie, ar trebui să plece de la minister de urgență (…) doamna Monica Anisie a eșuat la Ministerul Educației. Concluzia este simplă: demisia de onoare pentru domnia sa și construirea de urgență a unei echipe care să găsească o soluție cât mai clară pentru funcționarea școlilor în siguranță”, a scris fostul premier pe Facebook.
Același fost premier care o numea pe doamna Anisie secretar de stat la Ministerul Educației. Anisie a ocupat acel post pe întreaga perioadă în care Cioloș a fost șef al Guvernului.
Și Vasile Dîncu a făcut parte din acel Executiv. În calitate de vicepremier al lui Cioloș, Dîncu avea, printre altele, atribuția de coordonare a Educației.
Dacian Cioloș nu a răspuns solicitărilor de interviu adresate.
Dan Barna. „E politicianist să ceri demisia”
„E foarte comod să spunem: Demisia! și gata, s-a rezolvat. E politicianist, la modă, cerem o demisie, dar a doua zi s-ar schimba ceva într-una dintre școli? Răspunsul e negativ”, spune la Europa Liberă Dan Barna, copreședinte al USRPLUS.
Barna afirmă că „victimele principale sunt părinții. Oamenii se întreabă ce fac cu copiii, și azi e o confuzie s-o tai cu cuțitul. Asta e problema de fond, faptul că nu s-a luat o decizie, care să fie comunicată oamenilor.”
El crede că „suntem dincolo de asumarea de impresie artistică. Cade un cap, pleacă acasă. Caz încheiat. Cazul rămâne deschis pentru că problema școlii trebuie rezolvată. Un țap ispășitor punctual nu rezolvă nimic, prentru că un proiect implică de la școli, la inspectorate până la Guvern”.
Your browser doesn’t support HTML5
Kelemen Hunor.„Cabinetul Orban nu are capacitatea de a administra țara”
„Domnul Cioloș, cu tot partidul, avea ocazia să dea jos Guvernul. Demisia ministrului nu rezolvă nimic în acest moment, eventual demisia Guvernului. Domnul Cioloș a devenit un populist de mare clasă”, declară la Europa Liberă Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Kelemen Hunor acuză Executivul că „au avut șase luni la dispoziție să pregătească soluțiile pentru deschiderea cât de cât în regulă a anului școlar. În ultima clipă au fost prinși de un dor de autonomie locală absolută. Nu au găsit soluția și atunci au transferat răspunderea la autoritățile locale și la școli.”
În opinia sa, cabinetul Orban nu are „capacitatea pentru administrarea țării. Degeaba așteaptă doamna ministru soluții. Cine să vină cu soluții? De aceea e ministru, ca să găsească soluții.”
Însă, notează Kelemen Hunor, „școlile și profesorii au făcut un efort supraomenesc. Dau o notă foarte mică Guvernului și o notă foartă bună acelor profesori și directori care s-au preocupat.”
Alina Gorghiu „Nicio țară nu a avut un manual”
Senatorul PNL Alina Gorghiu apreciază că „s-a luat o decizie corectă: descentralizarea deciziei în funcție de situația la nivel local. Fiecare județ a început așa cum a permis situația epidemiologică. E un început de an atipic. Toți sperăm să fie bine, sunt emoții, deschiderea anului școlar e văzută ca cel mai important eveniment din viața comunității.”
Gorghiu mai afirmă la Europa Liberă că „nicio țară din lume nu a avut un manual cu reguli prestabilite, cu proceduri care să nu presupună riscuri sau ușoare incoerențe pe parcurs. Situația e dinamică și măsurile au mai suportat calibrări sau schimbări.”
Deputatul PSD Petre Florin Manole, spune, la solicitarea Europei Libere, că Anisie „e complet inactivă nu numai în chestiunea școlii, dar și a gestionării ministerului. Secretarul său de stat pentru învățământul preuniversitar este în concediu. Lași oamenii în concediu când toți ar trebui să lucreze peste program? E de neînțeles. O demisie a dumneaei ar însemna că ministerul e condus de cineva, acum nu este condus de nimeni”, declară Manole.