Coronavirus în România. ministrul Sănătății: „Nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

"Recomand încă o dată, prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială. Mă repet, nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxării ţine foarte mult de felul cum gestionăm zilele de 1, 2, 3 mai şi poate săptămâna viitoare” a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut sâmbătă, după vizita pe care a făcut-o la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde în ultimele zile s-au înregistrat mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul cadrelor medicale.

Președintele Klaus Iohannis a spus deasemenea în această săptămână că „o relaxare prematură ar fi fundamental greșită și poate să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum” și că „în realitate experții nici nu știu când ne-am putea întoarce la viața de dinaintea pandemiei”

Ridicarea restricțiilor de deplasare este condiționată de îmbunătățirea situației epidemiologice până la 15 mai, a explicat și secretarul de stat pentru situații de urgență Raed Arafat, care consideră că este prea devreme pentru a se vorbi despre deciziile care vor fi luate odată cu încheierea actualei stări de urgență: „sunt unele deziderate pe care nu trebuie să le transformăm în speranţe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni şi care depinde foarte mult de respectarea măsurilor care sunt impuse în perioada asta. Mai avem aproximativ două săptămâni şi, către sfârşitul celor două săptămâni, înainte de 15 mai, o să se cristalizeze realmente situaţia, ce decizii vor fi luate, ce poate fi relaxat. Sper ca oamenii să ne înţeleagă"


"Suntem un judeţ care în ultima perioadă a început să aibă cazuri infectate COVID, mai ales din rândul personalului medical şi al personalului din locurile instituţionalizate precum şi persoane instituţionalizate. Am recomandat prudenţă, am recomandat precauţie, am recomandat respectarea regulilor de igienă şi a regulilor de echipare dezechipare, existenţa echipamentelor de protecţie, existenţa medicamentelor şi a acelei griji pe care trebuie să o aibă tot personalul medical la întâlnirea cu pacientul în acest scenariu aflat, ca şi suspect COVID. În triajul acestui pacient care se prezintă la spital trebuie evaluat complet, chiar dacă avem o simptomatologie frustă, care nu corespunde definiţiei de caz", a afirmat Nelu Tătaru, citat de Agerpres

Ministrul Sănătăţii a remarcat faptul că la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului este un aflux de pacienţi, dar şi că pe străzi sunt foarte multe maşini, motiv pentru care a atras atenţia că nu este momentul unei relaxări:

"Recomand încă o dată, prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială. Mă repet, nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxării ţine foarte mult de felul cum gestionăm zilele de 1, 2, 3 mai şi poate săptămâna viitoare. După sărbătorile pascale, acest week-end este foarte important . Este frumos afară, este ziua mare, există o tradiţie a week-end-urilor de 1 mai, în care lumea ieşea, se întâlnea cu cunoscuţii. Este un 1 mai diferit faţă de alţi ani, dar, mă repet, acest 1 mai trebuie să fie altfel, pentru a avea în anii următori sărbători normale cu cei apropiaţi, cu cei dragi nouă".

După mai bine de două luni de pandemie, perioadă în care România a luat măsuri stricte de distanțare socială, fiind declarată și stare de urgență, experții consultați de Europa liberă spun că situația este mai bună decât se anticipa, dat fiind numărul mare de români care s-au întors în țară din zonele roșii. Cert este că după luni România are de circa zece ori mai puține cazuri decât avea Italia la aceeași dată, și de opt mai puține decât Spania. Cu toate acestea, mortalitatea în România este de 5,4%, peste media europeană.