3 minute | Maia Sandu câștigă alegerile din Moldova. Ultima zi înaintea scrutinului din SUA. Spaniolii aruncă cu noroi în rege

Maia Sandu a câștigat datorită votului diasporei moldovene, care a ieșit în număr foarte mare la urne și a votat-o, mai ales în țările occidentale.

Maia Sandu a câștigat alegerile din Moldova. Marți încep alegerile pentru președintele SUA - o cursă strânsă și imprevizibilă. Urmările devastatoare ale inundațiilor din Spania.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Maia Sandu a câștigat un nou mandat la președinția Moldovei, cu 55,41%.
  • SUA se află pe ultima sută de metri înainte de alegerile prezidențiale. Sondajele de opinie nu pot prezice cu siguranță cine va câștiga.
  • În Spania, inundațiile de săptămâna trecută lasă în urmă distrugere, noroaie și furia cetățenilor față de autoritățile despre care spun că n-au făcut destul să-i protejeze.

Sandu, președinte peste Prut încă patru ani

Maia Sandu a câștigat un nou mandat de președinte al Republicii Moldova. Cursa a fost foarte strânsă, la fel ca la referendumul de acum două săptămâni: victoria lui Sandu a fost asigurată de prezența nemaiîntâlnit de mare la urne a moldovenilor din diaspora; în secțiile din țară, Stoianoglo a luat cele mai multe voturi.

Evenimentele cele mai importante ale zilei le poți găsi pe live-blogul colegilor noștri din Moldova sau al serviciului românesc. Mai multe despre cei doi candidați poți afla aici.

Alegerea dintre Sandu și Stoianoglo a fost înfățișată drept o alegere între Occident și Rusia. Stoianoglo refuză asocierea cu Rusia, însă are mai multe legături financiare și politice cu Kremlinul.

Europa Liberă prezintă câteva portrete ale alegătorilor moldoveni de la București. În primul tur, moldovenii din România au votat copleșitor în favoarea Maiei Sandu.

Victoria Maiei Sandu este pe „prima pagină” digitală a tuturor marilor site-uri internaționale de știri, de la BBC la Politico, The Guardian și Le Monde.

Acum două săptămâni, referendumul pentru includerea obiectivului de aderare europeană în Constituție a trecut la mustață, iar liderii internaționali au felicitat moldovenii pentru că au ales calea Occidentului. Autoritățile moldovene deja au făcut primele percheziții în cazurile oamenilor implicați în frauda electorală de la turul întâi.

Numărătoarea inversă până la alegerile americane

Americanii vor decide și ei asupra președintelui, în alegerile de marți.

Un sondaj citat de New York Times arată o cursă extrem de strânsă. Un sondaj britanic, bazat pe o nouă metodologie, o arată cu precauție pe Harris drept câștigătoare, dar cu o diferență infimă, scrie Politico.

Harris și-a ținut ultimul discurs din campanie la o biserică. Între timp, Trump amenință voalat jurnaliștii și le spune susținătorilor săi că el n-ar fi trebuit să iasă pe poarta Casei Albe în 2020, după alegerile pe care mulți republicani încă le contestă. De data aceasta, spune el pentru ABC, se așteaptă ca anunțul câștigătorului din seara alegerilor să fie corect.

Trump și Harris și-au încheiat ultimele discursuri oficiale înaintea alegerilor de marți.

Declarațiile lui Trump vin după ce site-uri precum CNN și NBC au atras atenția că el se pregătește să conteste rezultatele, la fel ca după alegerile din 2020. Republicanii amplifică deja zvonuri despre nereguli în procesul de votare anticipată, scrie BBC.

Mediul online a fost deja ținta dezinformării rusești, conform CNN, iar agențiile de inteligență americane au confirmat că originea este rusească.

Alegerile americane stau în cumpănă din cauza sistemului electoral, care alocă electori din fiecare regiune - nu este un vot direct. Așadar, câteva districte din câteva state cheie au în mâna lor soarta alegerilor. Aici poți citi un reportaj al Europei Libere dintr-un astfel de district.

Financial Times vorbește despre posibilele scenarii din ziua de după alegeri.

Furie și solidaritate după „inundațiile secolului” din Spania

Neajunsurile autorităților spaniole devin din ce în ce mai grave, pe cât trece timpul de după viituri.

Săptămâna trecută, orașul Valencia și regiunea din preajma sa au fost copleșite de inundații masive, care au adus tone de noroi în localități și au adunat mașinile pe străzi ca peturile de plastic într-un pârâu poluat.

Peste 214 oameni și-au pierdut viața. În plus, 16 dintre persoanele dispărute sunt români - până sâmbătă, au fost găsiți 7 dintre ei.

Zece mii de polițiști și soldați au fost mobilizați pentru a ajuta cu nevoile urgente ale oamenilor din zonă și pentru a curăța orașele, iar aceștia încă reușesc să găsească supraviețuitori, chiar și 72 de ore mai târziu, scrie The Guardian.

Însă marea necunoscută, pentru numărul final al victimelor, rămân garajele și tunelurile, potrivit El Pais - nu se știe câte trupuri vor fi găsite acolo.

Locuitorii din Paiporta, lângă Valencia, aruncă cu noroi în Regele Felipe (Cel cu barbă, de sub umbrelă). Duminică, 3 noiembrie.

A plouat în unele zone cât pentru un an, în doar opt ore. Este un avertisment cât de serios se poate despre efectele schimbărilor climatice, scrie The Guardian.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a vizitat duminică Valencia, însă a fost întâmpinat cu furie de către oamenii care l-au huiduit și au aruncat cu noroi către el. Europa Liberă are mai multe informații.

Premierul Pedro Sanchez trebuia să însoțească cuplul regal în vizita lor, însă grupul său a fost acostat de localnici înainte să ajungă, scrie Politico.

„Ne-au lăsat să murim”, spun spaniolii despre autorități; mai multe reacții, în live-blogul BBC.

Însă în Spania, furia față de autorități coexistă cu solidaritatea și empatia față de vecini, scriu New York Times și BBC. Peste 15.000 de voluntari au mers sâmbătă la Valencia, chiar și pe jos (multe drumuri încă sunt închise), ca să ajute la curățarea orașului.

Alte subiecte:

  • The Guardian scrie că miliardarii sunt printre principalii beneficiari ai subvențiilor agricole din UE.
  • PressOne discută cu tinerii care au venit la protestul pentru dreptul la locuințe, care a avut loc în weekend la București.
  • În emisiunea România, te iubesc, de la ProTV, despre românii care se întorc acasă pentru a deschide afaceri.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina