3 minute | Explicațiile Armatei Române. Fără transparență în guvernul Ciolacu. Kievul câștigă teren

Generalul Daniel Petrescu (stânga) e șeful Statului Major al Armatei. El a explicat la Antena 3 că subordonații săi au găsit primele urme de dronă de pe malul românesc al Dunării imediat după ce președintele Iohannis insistase că ele nu există și că se verificase „absolut tot”.

Ucraina avansează, armata rusă nu mai e ce a fost, iar teritoriul NATO, inclusiv România, nu e atacat, spune șeful NATO. Dacă ești printre cei care mai au doar un weekend până la începerea școlii, ne gândim la tine și îți dorim să fie un an cât de ușor se va putea!

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Șeful Statului Major al Armatei Române, Daniel Petrescu, declară că resturile unei drone, despre care nu poate confirma că e rusească, au fost găsite la Ceatalchioi/ jud.Tulcea marți, la ora 17:21, la câteva minute după ce președintele Iohannis negase categoric existența acestora și spusese că ar fi fost făcute deja verificări complete.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în fața Parlamentului European că forțele ucrainene câștigă teren în contraofensiva din sudul și estul țării.
  • Autoritățile din România nu sunt transparente cu informaţiile de interes public, fac numiri fără criterii și verificări de integritate riguroase, iar Guvernul emite prea multe ordonanțe de urgență, arată raportul publicat joi de Grupul de state împotriva corupției (GRECO) al Consiliului Europei.

Țara lui „merge și așa”

Într-o declarație la Antena 3, preluată în această dimineață de majoritatea publicațiilor din România, șeful Statului Major al Armatei Române, Daniel Petrescu, a oferit detalii despre momentul în care forțele militare au identificat resturi ale unei drone la Ceatalchioi, în județul Tulcea, marți, la ora 17:21.

Momentul contrazice afirmația anterioară a primarului din Ceatalchioi, care a spus că el a găsit resturile, miercuri dimineață.

Daniel Petrescu a dat asigurări că nu a existat o explozie a dronei pe teritoriul României, incendiul din zonă fiind provocat de „combustibil” și a precizat că descoperirea resturilor a avut loc la câteva minute după conferința în care președintele României, Klaus Iohannis dădea asigurări că „nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România”.

„Avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia”, spunea președintele.

Bucăți care ar putea fi dintr-o dronă au fost găsite de jurnaluștii Digi24 într-o pădure din comuna Ceatalchioi, județul Tulcea, la o zi după ce echipele de investigație s-au retras de acolo.

Gafele legate de situația de la Ceatalchioi nu sunt primele făcute de autoritățile române după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, după cum scrie Andreea Pora în Europa Liberă.

În Spotmedia, Ioana Ene Dogioiu plasează bâlbâiala autorităților române în cazul dronei căzute pe malul românesc al Dunării în categoria mai largă a lui „merge și așa”, care face ca statele europene să nu vrea ca România să fie țară care păzește frontiera Schengen.

„De aia ne pică țara în cap, de aia explodează stația GPL mai rău ca bomba, de aia ne arde Colectivul, de aia a murit Alexandra așteptând Poliția, de aia au fost sfârtecați tinerii la 2 Mai de un șofer prins drogat de Poliție și lăsat liber cu câteva minute înainte. Pentru că merge și așa, pentru că în statul ăsta damnat celula de bază sunt *doi băieți cu un Duster. Pentru că merge și așa”, scrie Ioana Ene Dogioiu.

*Un locuitor din Ceatalchioi povestise pentru Hotnews că, după ce localnicii au semnalat în august posibila cădere a unei drone pe malul lor de Dunăre, au venit „doi băieți tineri cu un Duster, s-au dat jos oleacă în pădure și au mers 20 de metri, s-au urcat înapoi în Duster și au plecat”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu conchide pe Facebook: „Cea mai mare amenințare de securitate pentru NATO în zona Deltei Dunării se dovedește a fi conducerea României.”

România, NATO, Ucraina

Despre resturile de dronă găsite în România, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat, joi, că nu există vreun indiciu că Rusia ar fi lansat un atac deliberat asupra României, țară membră a Alianței nord-atlantice.

În aceeași intervenție de ieri din Parlamentul European, el a spus că Ucraina înregistrează progrese în contraofensiva din estul și sudul țării și a ironizat rezultatele Rusiei: „Armata rusă era a doua cea mai puternică din lume. Acum este a doua cea mai puternică din Ucraina”, a spus șeful celei mai mari organizații defensive a lumii.

Imagine de la întâlnirea de joi, 7 septembrie 2023, dintre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și membrii ai Parlamentului European.

De pe front, numeroase mențiuni din presa internațională vizează atacurile de ieri de la portul la Dunăre, Ismail. Atacul cu drone de joi (al patrulea în cinci zile) a durat trei ore, notează The Guardian. Porturile de la Dunăre au devenit vitale pentru exportul cerealelor ucrainene după ce Rusia s-a retras, în iulie, din acordul ce garanta securitatea navelor cu cereale ucrainene în Marea Neagră.

Ucraina cere acum Turciei să opereze un „coridor al grânelor” în Marea Neagră fără participarea Rusiei, transmite CNN. Oricum, spun oficialii ucraineni, navele se deplasează deja prin apele teritoriale ale României, Bulgariei și Turciei fără restricții, iar Ucraina a început să transporte cereale și prin porturile din Croația.

Statul român fără transparență și cu puține criterii de integritate

Hotnews.ro: „Pentru a preveni riscuri de conflict de interese ar trebui făcute verificări de integritate ale oficialilor guvernamentali, ca parte a procesului de numire”, scriu experții Consiliului Europei în raportul publicat joi de Grupul de state împotriva corupției (GRECO).

La sfârșitul lunii august, guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat prin Ordonanță de Urgență (OUG) plata gărzii şi a voucherelor de vacanţă în domeniul sanitar. Tot prin OUG a fost adoptată, pe 30 iunie, limitarea adaosurilor comerciale la anumite alimente.

Raportul menționează numărul îngrijorător de mare al Ordonațelor de Urgență, adică al legiferării fără dezbateri, care „împiedică transparența efectivă și consultările publice semnificative” și notează că autoritățile nu publică în mod regulat pe internet informațiile de interes public, în ciuda cerințelor legale.

Potrivit Digi24, în privința Poliţiei şi Jandarmeriei, experții internaționali remarcă practica larg răspândită a numirii în funcţii de conducere, prin „delegare”, la discreţia superiorilor ierarhici direcţi și recomandă verificări mai riguroase și mai dese în privința integrității ofiţerilor din instituțiile de aplicare a legii.

La final de săptămână, un gând bun pentru elevi, profesori și părinți. Iată ce noutăți vă așteaptă în anul școlar care începe luni.

Alte subiecte:

  • Procurorii au găsit posibila sursă a incendiului de la Crevedia. Patru asemănări și deosebiri: Crevedia vs. Colectiv, în Europa Liberă.
  • Mai mulți români au fost blocați în Grecia din cauza furtunilor și inundațiilor devastatoare din ultimele zile. „Suntem blocați de luni. De marți nu mai avem curent”, a povestit pentru Europa Liberă Camelia, o româncă aflată în vacanță în Grecia.
  • Sâmbătă și duminică are loc în India summitul G20, al celor mai mari economii ale lumii. Președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping nu vor participa, notează Euronews.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.


Toate bune,
Carme