3 minute | Mila premierului Ciolacu, doamna Firea amenință presa și un summit NATO ținut lângă Belarus

Fostă prezentatoare TV, Gabriela Firea - acum în calitate de ministru - a amenințat redacțiile care scriu despre „azilele groazei” că la va da în judecată. Și în calitate de primar al Bucureștiului ea a făcut astfel amenințări la adresa presei (captură de la Observator TV).

Fapte îngrozitoare ies la lumină din „lagărele Ilfovului”, însă tragerea la răspundere pe linie administrativă bate pasul pe loc. Mai mult, presa este amenințată cu procese. În Lituania este așteptat să înceapă summitul NATO.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • Ședința de guvern convocată ieri de premierul Marcel Ciolacu pe subiectul azilelor în care au fost torturați oameni s-a încheiat fără să ceară demisia vreunuia dintre cei doi miniștri PSD: Marius Budăi sau Gabriela Firea.
  • În lumina noilor detalii îngrozitoare, ministrul Gabriela Firea amenință jurnaliștii care scriu „minciuni” despre „azilele groazei” că îi va da în judecată.
  • Săptămâna aceasta are loc summitul NATO din Lituania, iar principalul scop pare să fie solidaritatea cu Ucraina, fără ca țara invadată de Rusia să fie acceptată în alianță.

Exercițiul de PR al premierului Ciolacu

Buletin de București a publicat în weekend detalii revoltătoare din „lagărele Ilfovului”.

Într-un articol în care citează referatul procurorilor DIICOT, publicația scrie că victimele au fost drogate „ca să doarmă 15 ore” iar hainele le-au fost stropite cu insecticide „care nu miros” împotriva ploşniţelor şi păduchilor: „Să ai precizie când dai! Omoară oamenii, știi?”

Într-un alt articol, Buletin de București scrie că, pe lângă înfometare, agresiuni fizice și batjocură, bătrânii și persoanele cu dizabilități rămâneau fără apartamente sau pensii, care erau retrase de la bancomat de angajații centrelor.

Europa Liberă scrie despre ședința de guvern convocată ieri de premierul Ciolacu, care a anunțat controale în toate centrele sociale, dar nu a mai vorbit de demisii sau demiteri după întâlnirea cu factorii decidenți.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat controale la toate azilele de copii și bătrâni, la stat sau privat, în ședința de Guvern de duminică.

„Nu am nici o milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei”, i-a sfădit Ciolacu pe cei responsabili.

Ulterior, surse apropiate premierului au declarat, pentru Europa Liberă, că șase șefi de instituții cu atribuții de control în cazul azilelor groazei au fost demiși.

Prea puțin? Președintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că „sistemul corupt și inert”, despre care premierul Ciolacu spune că „trebuie schimbat”, are fețe și nume, scrie G4Media.

Șeful guvernului a încurajat „clanurile mafiote din Ilfov cu ramificații în PNL și PSD”, mai acuză Drulă, care îi enumeră pe Gabriela Firea - ministrul Familiei, Marius Budăi - ministrul Muncii și Hubert Thuma - președintele Consiliului Județean Ilfov.

Pe acest subiect, vă invit să citiți două editoriale din Hotnews: „Conjurația ticăloșilor”; și Spotmedia: „Azilele de exterminare - când am încetat să fim oameni în statul eșuat?

La judecata doamnei Firea

Jurnalistul Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media) unul dintre cei doi jurnaliști care au dezvăluit toate aceste evenimente (alături de Bianca Albu de la Buletin de București) a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre cum a pornit investigația și a spus că cei responsabili „au continuat pentru că știau că pot merge mai departe fără să pățească nimic”.

Hotnews dezvăluie cine este omul cu 18 terenuri și 6 case care-l ajuta pe „torționarul bătrânilor” să ascundă neregulile din azilele groazei. Mai mult, liderii grupărilor infracționale erau învățați chiar de funcționarii statului cum să treacă cu bine de controalele autorităților, astfel încât să nu fie descoperite multele nereguli.

Vom acționa în instanță toate acele site-uri și televiziuni care au diseminat minciuni, a amenințat Gabriela Firea, aseară, conform G4Media.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a spus zilele trecute că monștrii adevărați apar la TV, susțin cauze filantropice și sunt „credincioși”.

Ei bine, ministrul Familiei s-a referit și la reprezentantul BOR. „Am ajuns să fim persecutați că purtăm cruci la gât”, „Nu suntem niște farisei!” sau „Dumnezeu nu are nevoie de purtători de cuvânt pentru a se exprima”, au fost reacțiile sale, citate de G4Media.

Europarlamentarul Corina Crețu, fostă colegă în PSD și în presă cu Gabriela Firea, o critică pe aceasta pentru reacțiile sale. „Cu Gabi am fost prieteni, am fost şi ziaristă, dar nu poţi să spui chiar că nu ştii nimic. Nu e vorba de doi-trei oameni care s-au înţeles să facă un ban de pe urma unor bătrâni, e vorba de un sistem”, a spus Crețu, conform News.ro.

Ucraina nu e pregătită pentru NATO

Președintele SUA, Joe Biden, declară că Ucraina nu este pregătită să intre în NATO, afirmând că oricum nu există unanimitate în alianță cu privire la aderare, într-un interviu pentru CNN difuzat ieri​.​

„Dacă am face acest lucru, atunci - și vorbesc serios ceea ce spun - suntem hotărâți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu al NATO. Este un angajament pe care l-am luat cu toții, indiferent de situație. Dacă războiul continuă, atunci suntem cu toții în război. Suntem în război cu Rusia, dacă ar fi cazul” unei aderări a Ucrainei, a mai argumentat președintele SUA.

În același interviu, Joe Biden a spus că decizia de a livra Ucrainei muniție cu dispersie a fost una dificilă, dar necesară, deoarece Ucraina rămâne fără muniție.

Spania și Marea Britanie au avertizat cu privire la acest lucru, deși premierul Rishi Sunak nu l-a criticat în mod direct pe Joe Biden în urma anunțului, transmite BBC. Premierul britanic și regele Charles se vor întâlni astăzi cu liderul american, înainte de summitul din 11-12 iulie.

Rishi Sunak a declarat doar că țara sa este una dintre cele 123 de semnatare ale Convenției privind munițiile cu dispersie, un tratat internațional care interzice producerea sau utilizarea acestor arme.

Pe de altă parte, președintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că țara sa nu ar trebui să blocheze trimiterea unor astfel de arme în Ucraina, deși „poziția Germaniei împotriva folosirii munițiilor cu dispersie este mai justificată ca niciodată”, transmite AFP. „Ar fi sfârșitul Ucrainei”, dacă nu s-ar mai putea apăra, a spus el.

Un pușcaș lituanian și un ofițer al Gărzii de Frontieră patrulează de-a lungul graniței cu Belarus, în Kaniukai, Lituania, 7 iulie 2023.

Reuters prezintă detaliile organizatorice ale summitului din Lituania: 16 aliați NATO au trimis peste 1.000 de soldați la Vilnius pentru a asigura o securitate fără precedent, mai ales că locul de desfășurare se află la doar 32 km de granița cu Belarus.

Dacă Ucraina nu este primită, atunci ar putea acest summit să deblocheze aderarea Suediei? Încă nu, i-ar fi spus președintele Turciei omologului său american într-o discuție telefonică, scrie Politico.

Din Turcia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors în weekend cu cinci foști comandanți Azov care au luptat în bătălia de la Mariupol, transmite RFE/RL. Kremlinul a acuzat Turcia că a încălcat acordul de schimb de prizonieri semnat anul trecut, în timp ce unul dintre cei cinci comandanți a dat de înțeles că se va întoarce pe front.

Iar președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat ieri că summitul BRICS de luna viitoare, la care a fost invitat Vladimir Putin, va avea loc față în față, în ciuda mandatului de arestare pe numele liderului rus, transmite AFP.

Alte știri:

  • Țară în service: Cu războiul la graniță, România nu reușește să revitalizeze industria de apărare. De ce merge Romarm cu frâna trasă.
  • Bomba de la Ministerul Sănătății: excepțiile pentru angajații „speciali” afectează grav sistemul sanitar.
  • Europarlamentarul Corina Creţu suspectează înțelegeri bazate pe corupție cu privire la motivele pentru care proiectele spitalelor regionale, finanțare din fonduri europene, nu au ajuns încă în faza licitațiilor.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Zi cu spor,
George