Bun găsit,
Iată principalele știri:
- Rusia a comis o gamă largă de crime de război în Ucraina, inclusiv omoruri intenționate, tortură sistematică și deportarea de copii, potrivit unui raport susținut de ONU. Între timp, pregătește o nouă mobilizare.
- Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi decis să ridice autorizația companiei Euroins, care ar urma astfel să intre în insolvență. Aproximativ 2,5 milioane de români vor fi afectați.
- În Franța au izbucnit proteste violente după ce guvernul francez a decis să impună reforma pensiilor fără un vot în Parlament, invocând un articol din Constituția țării.
Polonia ar urma să trimită avioane Ucrainei
În invazia din Ucraina, Rusia a comis încălcări pe scară largă ale drepturilor internaționale ale omului și ale normelor umanitare - unele dintre ele echivalând cu crime de război, a declarat Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina, susținută de ONU, într-un raport publicat ieri, relatează RFE/RL.
Raportul se concentrează pe uciderea intenționată a civililor neînarmați - ceea ce reprezintă crime de război - precum și tortura, sechestrarea, violul și alte forme de violență sexuală, precum și deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia, dar menționează și atacurile asupra infrastructurii.
RFE/RL mai scrie că, în întreaga Rusie, recrutorii militari trimit bărbaților ordine de recrutare, spunându-le să își actualizeze datele de contact, însă autoritățile ruse spun că nu este o nouă mobilizare.
În paralel, grupul de mercenari Wagner a plasat reclame pe Pornhub, cel mai mare site pornografic din lume, în încercarea de a recruta luptători, detalii pe Europa Liberă.
Iar un militar rus care a mărturisit că a ucis un civil în Ucraina a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru „răspândirea de informații false”, conform Meduza. Despre incendiul de la sediul FSB din Rostov-pe-Don, aceeași publicație scrie că un om a murit și alți doi au fost răniți.
Europa Liberă relatează despre decizia Poloniei de a trimite Ucrainei patru avioane MiG-29 „în următoarele câteva zile”, despre care Casa Albă a spus că este o „decizie suverană”.
SUA și Germania spun că nu există încă planuri de a trimite avioane de luptă, notează The Guardian, citându-l și pe premierul Danemarcei, care a spus că aliații încă discută acest scenariu.
Europa Liberă mai analizează și demiterile în lanț ale unor generali și înalți oficiali din Ucraina, corupția și colaborarea cu rușii fiind principalele motive.
După ce Rusia a negat că a existat contact fizic, SUA au publicat primele imagini care arată coliziunea unui avion de luptă rusesc cu o dronă de recunoaștere americană, forțând aeronava americană să cadă în Marea Neagră.
A patra insolvență în opt ani?
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF ) ar fi decis ieri să ridice autorizația companiei Euroins, care intră, conform legii, în insolvență, scrie Libertatea în baza unor surse din instituție. Până la publicarea acestui newsletter, ASF nu a anunțat încă o decizie oficială.
Ziarul a scris în ultimele luni despre problemele companiei, care are 2,5 milioane de clienți români, precizând în același articol că deficitul de solvabilitate este de 400 de milioane de euro, iar cel al capitalului minim de 250 de milioane de euro.
Pagubele vor fi suportate de la bugetul de stat, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, iar Libertatea mai arată un fenomen: ar fi a patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii opt ani, după City Insurance (2021), Carpatica (2016) și Astra (2015).
Colegii mei scriu despre blocajul privind desființarea legilor speciale, iar Guvernul pare mai dispus să piardă banii europeni decât să facă reforma.
PNL îl atacă pe Petre Daea, ministrul Agriculturii, pentru modul în care a negociat acordarea compensaţiilor pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina. România va primi cea mai mică sumă din UE, transmite News.ro.
Iar ANAF a pierdut procesul cu o firmă amendată pentru încălcarea sancţiunilor economice decise de UE împotriva regimului de la Kremlin, scrie Profit.ro.
În continuare fără reacție la mușamalizarea accidentului feroviar din Teleorman, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vorbit despre scandalul Bâstroe. Ucrainenii au dat un acord parţial pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia, potrivit G4Media.
Între timp, o judecătoare condamnată la închisoare în primă instanță pentru că ar fi luat mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare a scăpat prin prescrierea faptelor, scrie G4Media. În plus, judecătoarea Elena Burlan va primi toate salariile restante plus pensie specială.
EduPedu detaliază cererea făcută de 13 culte religioase de a elimina definiția „diversității” din proiectul legii Educației, precum și ștergerea sintagmei „orientare sexuală” dintr-un articol care prevede discriminarea.
Sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile din Republica Moldova, după ce proiectul a fost votat în a doua lectură de Parlamentul de la Chișinău, transmite Biroul RFE/RL din Republica Moldova.
Incertitudine politică în Franța
Gunoierii din Paris fac grevă împotriva reformei guvernamentale de creștere a vârstei de pensionare, timp în care se adună gunoaiele pe străzi, însă poliția din Paris ia măsuri pentru a-i forța să se întoarcă la muncă, scrie Le Monde.
O reformă a pensiilor a fost impusă joi seară, printr-o prevedere specială din Constituție, președintele francez Emmanuel Macron temându-se că proiectul său de lege va fi respins în Adunarea Națională, conform BBC.
Premierul francez Elisabeth Borne și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege care crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, iar la scurt timp au izbucnit proteste violente. Franța a intrat joi într-o perioadă de incertitudine politică, relatează France24.
Plecând de la reforma pensiilor din Franța, Europa Liberă a analizat care este stadiul unui proiect similar din România, cine se opune și cine nu creșterii vârstei de pensionare.
Alte știri:
- Câteva mari bănci americane au injectat 30 de miliarde de dolari în banca regională First Republic, care se află în pericol de faliment. Măsura a fost luată în contextul în care autoritățile americane încearcă să stingă panica cu privire la sănătatea sistemului bancar, după o serie de colapsuri bancare în SUA - BBC.
- Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile, în pofida haosului de pe piețele financiare și a promis sprijin în caz de nevoie - CNBC.
- Noi date strânse de cercetători leagă originile pandemiei Covid de câinii raton (enot) vânduți la piața din Wuhan. Probele genetice de acolo au fost recent încărcate într-o bază de date internațională și apoi eliminate după ce oamenii de știință au întrebat China despre ele - The New York Times.
- Marea Britanie interzice TikTok de pe telefoanele mobile ale guvernului. Măsura aliniază Londra la interdicții similare ale SUA și UE și reflectă înrăutățirea relațiilor cu China - The Guardian.
Așteptăm mesajele dumneavoastră pe e-mail la adresa treiminute@rferl.org, pe Facebook și Instagram.
Weekend liniștit,
George