3 minute | Armistițiul – ultima zi, ce urmează? Poliția cu WC în curte. Fuga lui Cherecheș

Un prizonier palestinian eliberat de Israel își îmbrățișează mama, Ramallah, Cisiordania, 26 noiembrie 2023.

Avigail a împlinit patru ani în timp ce era ostatică a grupării Hamas. Acum s-a întors la familia ei. Există speranță că armistițiul Israel — Hamas s-ar putea prelungi. În România, peste o mie de secții de poliție cu WC-ul în curte și ce urmează după fuga unui primar condamnat pentru corupție.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Gruparea Hamas dorește extinderea armistițiului de patru zile în urma căruia au fost eliberați 40 de ostatici israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni și a trimiterii de ajutoare umanitare în Gaza. Israelul nu a exclus extinderea armistițiului.
  • Studenții Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza vor învăța online până la finalizarea renovărilor. Starea căminului lor e parte a investigației Europa Liberă România despre problemele din Poliția Română.
  • Șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis după fuga din țară a primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv pentru luare de mită.

Speranța supraviețuirii

Azi e ultima zi a armistițiului dintre gruparea Hamas și Israel. Luptele din Gaza au fost întrerupte, timp în care 40 de ostatici israelieni au fost eliberați. BBC le spune poveștile și precizează că lor li se adaugă 16 cetățeni thailandezi și unul filipinez eliberați ca parte a unei alte înțelegeri.

Hamas a obținut ajutoare umanitare pentru Gaza – mâncare, apă, materiale sanitare, potrivit Națiunilor Unite, dar și eliberarea unor prizonieri. Al Jazeera publică imagini cu momentul în care un grup de 39 de prizonieri palestinieni a ajuns în Ciosiordania.

Yahel Shoham are trei ani. A fost eliberată de gruparea Hamas sâmbătă. Fotografia ei a fost distribuită agențiilor de presă de Guvernul Israelului.

Acum, Hamas ar dori prelungirea armistițiului, scrie The New York Times. Înțelegerea inițială a prevăzut patru zile de oprire a luptelor (de vineri până azi inclusiv), iar momentele emoționante, salutate inclusiv de președintele SUA, Joe Biden, ale revenirii acasă a unor ostatici israelieni ar putea ajuta. Toate părțile par de acord, transmite CNN.

Eliberarea, duminică, a fetiței care a împlinit patru ani în timp ce era ostatic al Hamas e un simbol al speranței, scrie The Washington Post.

Ce urmează e greu de prevăzut. Netanyahu și guvernul Hamas au beneficiat unul de celălalt, acum ar putea pleca împreună, explică The Washington Post. Premierul Israelului și-a menținut puterea susținând ruptura dinte Hamas și Autoritatea Palestiniană, iar Hamas – la guvernare în Gaza – a câștigat tot mai multă încredere.

Implicațiile conflictului depășesc însă spațiul geografic direct implicat. În Statele Unite, în Vermont, trei studenți palestinieni au fost împușcați sâmbătă, unul se afla în stare gravă, scrie BBC.

De cealaltă parte, notează The Guardian, președintele Israelului, Isaac Herzog, îi va cere azi lui Elon Musk, într-o întâlnire la care participă și rude ale ostaticilor israelieni, să combată amplificarea antisemitismului de la platforma X (fostă Twitter).

Evoluțiile din conflictul Hamas — Israel pe Europa Liberă România.

Poliția Română în 2023

Europa Liberă România publică la Țară în service o analiză a stării în care se află Poliția Română.

Cei mai mulți oficiali cu care a încercat să vorbească Anca Grădinaru au refuzat-o, dar portretul, format din realități, e suficient de clar: lipsesc 20 de mii de polițiști din sistem, peste o mie de secții de poliție au WC-ul în curte, iar mamele agenților cârpesc uniforme vechi.

În noiembrie, 65 de studenți de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București se plâng de dureri de stomac, greață, vărsături, simptome de enterocolită. Unii dintre viitorii ofițeri de poliție ajung la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală și sunt diagnosticați cu toxiinfecție alimentară, dobândită în urma meselor de la cantina școlii.

În căminul de la Academie mai și ploua din când în când. Acum e închis, iar studenții vor face școala online până la finalizarea lucrărilor, transmite Sindicatul polițiștilor - Europol, cel care cere intervenția CSAT pentru rezolvarea problemelor din sistemul de poliție.

Fuga lui Cherecheș

Despre „nivelul jalnic în care se află Poliția Română” scrie Ioana Ene Dogioiu în Spotmedia. De data aceasta cu referire la fuga din țară a primarului din Baia Mare. Vineri dimineață, când judecătorul se pregătea să-i anunțe sentința de cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Cătălin Cherecheș se afla deja la punctul de trecere a graniței cu Ungaria, la Petea.

Cătălin Cherecheș a fost ales primar al municipiului Baia Mare în 2011, cu susținerea USL.

Șeful Poliției de Frontieră, Victor Ştefan Ivaşcu, a fost printre cei demiși.

Din listă lipsește însă, potrivit Ioanei Ene Dogioiu, „principalul vinovat, autorul dezastrului Poliției, cel care o conduce neîntrerupt, absolut și despotic din 2019, inamovibilul Bogdan Despescu. Nici ministrul Predoiu, nici premierul Ciolacu nu au curajul să se atingă de el, indiferent câte nenorociri, precum Crevedia, 2 Mai și Onești, sau câte eșecuri de proporții, precum crima de la Arad sau fuga lui Cherecheș, se întâmplă din cauza managementului său catastrofal”.

Alte subiecte:

  • Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru vaccinurile împotriva Covid. Despre lunga și încâlcita poveste a cumpărării vaccinurilor Covid în Europa Liberă România.
  • O firmă cu un singur angajat a primit contractele pentru treninguri și uniformele pentru elevii din Voluntari, ștanțate cu „Instituția Primarului”, scrie Buletin de București.
  • Alegerile din Olanda arată cum se dezvoltă și reinventează extrema dreaptă în Europa – o analiză The Washington Post.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

O săptămână ușoară,

Carmen