Bună dimineața, dragi prieteni,
Veștile proaste ce se conturau din avertismentele șefilor serviciilor americane de informații, despre care v-am povestit ieri, par să devină fapt în Ucraina. Dacă nu v-ați repezit însă la benzinării, bine faceți că vă păstrați cumpătul. Eu am rezervorul la roșu și nu o să mă deranjez nici azi.
Prefer să vă trimit principalele știri ale dimineții:
- Casa Albă avertizează că Rusia ar putea folosi arme chimice contra ucrainenilor ca să fabrice „dovezi” în sprijinul minciunii că Ucraina ar produce substanțe interzise. Un general rus a admis deja folosirea de termobarice la Cernigău, în nord-est.
- Astăzi încep în Turcia negocieri între miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei. Condițiile Rusiei desemnează capitularea, inclusiv cedări teritoriale masive.
- România experimentează un fenomen extins de panică. Mii de șoferi s-au repezit ieri la benzinării din cauza zvonurilor. Cozile la pașapoarte sunt cealaltă fațetă a îngrijorării.
Washington: Moscova e gata să lovească Ucraina cu arme chimice
Marile publicații occidentale și nu numai publică avertismentul exprimat de Casa Albă cu privire la folosirea de arme chimice.
Potrivit BBC, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că afirmațiile Rusiei potrivit cărora Statele Unite ar fi instalat în Ucraina laboratoare pentru fabricarea de arme chimice și biologice „sunt absurde”.
Reprezentanta administrației americane a avertizat că aceste minciuni sunt răspândite cu scopul de a justifica astfel de lovituri catastrofale aplicate ucrainenilor.
Mai mulți înalți oficiali occidentali, notează BBC și The Guardian, s-au declarat „foarte îngrijorați” că Rusia este pe cale să uzeze de arme ne-convenționale împotriva apărării ucrainene. Termenul acoperă bombe nucleare la scală mică, bombe murdare și arme biologice.
Pe de altă parte, ministerul britanic al Apărării a semnalat că Rusia a folosit deja arme termobarice în nord-estul Ucrainei.
Times detaliază că informația vine inclusiv de la sergentul rus Serghei Gubarev care a povestit la Zvezdanews, un post TV deținut de Rusia, că a folosit o armă termobarică ca să-i elimine pe apărătorii regiunii Cernigău, din nord-estul Ucrainei.
Se pare că operațiunea a avut loc vinerea trecută, pe 4 martie, cu precizarea televiziunii respective că: „printr-un foc precis executat printr-un aruncător de flăcări TOS-1A, el (sergentul n.r.), a suprimat artileria inamică, distrugând 14 sisteme de armament și echipament militar, ca și mai mult de 40 de naționaliști”.
Armele termobarice nu sunt interzise de legile internaționale în materie de conflicte militare armate, dar au un impact devastator, după cum a explicat Europa Liberă de la București acum 10 zile. Între timp, la 4 martie, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg spunea că Rusia a uzat în Ucraina de bombe cu dispersie, interzise cu desăvârșire.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat însă ieri că Londra plănuiește să trimită Ucrainei sisteme anti-aeriene și anti-rachetă Starstreak, printre cele mai rapide din lume. Anunțul este provocat, a explicat înaltul oficial, de schimbarea de tactică a Moscovei în războiul contra Ucrainei: nicio reținere în bombardamente.
Loviturile termobarice permit înaintarea cu repeziciune a atacatorilor ruși pe teritoriul Ucrainei pentru că vaporizează ființele umane. Regiunea Cernigău, lovită deja, se află pe ruta strategică dinspre est spre Kiev.
Armata rusă lovește maternități, școli și cartiere civile
Majoritatea publicațiilor reflectă șocul general provocat de bombardarea unei maternități din Mariupol, orașul din estul Ucrainei, asediat de aproape două săptămâni.
Apropo, Libertatea publică o bună sinteză a celor două săptămâni de război. 24 februarie 2022 este deja o dată de ținut minte. În afară de Putin & comp. probabil, nimeni nu o vrea istorică.
New York Times publică povestea tulburătoare a familiei împușcate pe caldarâm, duminică, 6 martie, la Irpin, orășelul de lângă Kiev: mama, doi copii, un voluntar de la biserică care îi ajuta.
Tatăl, Serghei Perebinis, nu era acasă, iar NYT l-a găsit la Kiev. El povestește. Soția, Tetiana de 43 de ani și cei doi copii, Nikita, 18 ani și Alisa, nouă ani, împreună cu tânărul voluntar de 29 de ani fugeau spre un pod ca să iasă din oraș.
La rândul său, Washington Post trece în revistă episoade elocvente care dovedesc că tactica Moscovei este că ucidă fără discriminare civili și apărători, răspândind teroare ca să obțină capitularea.
Aici găsiți și documentul Națiunilor Unite, care spune că 516 civili ar fi murit în conflict, admitând totuși că numărul e mult mai mare. Primăria din Mariupol spune că numai în oraș au murit peste o mie de civili și că a început să sape gropi comune.
Negocieri în Anatalia/Turcia între Lavrov și Kuleba
Le Monde deschide cu perspectivele negocierilor dintre ministrul de externe rus, Serghei Lavrov și cel ucrainean, Dimitro Kuleba. BBC semnalează la rândul său startul acestor discuții la nivel înalt între Moscova și Kiev.
Între timp, efectele războiului în Ucraina și în afara ei se resimt din ce în ce mai tare. În Marea Britanie se desfășoară un adevărat scandal cu privire la felul în care autoritățile au organizat acordarea de vize pentru refugiați și cum au fost verificați aceștia la Calais, în Franța.
În România, explozia de panică de aseară a dus la cozi lungi la benzinării, în ciuda asigurărilor autorităților că stocurile sunt suficiente și că barilul de petrol s-a ieftinit datorită creșterii producției în Emiratele Arabe Unite și Irak.
Alte subiecte:
- O excelentă analiză în WP despre cum rușii obișnuiți văd sau mai degrabă nu văd ceea ce se întâmplă în războiul din Ucraina. O alta despre cortina de fier a sancțiunilor care a căzut peste Rusia.
- Europa Liberă publică o selecție de argumente despre cum pot fi interpretate deciziile lui Vladimir Putin: luate cu sânge rece sau la limita unor afecțiuni psihiatrice.
Scrieți-ne dacă aveți timp și interes la treiminute@rferl.org. Aveți grijă de voi și de cei care vă ajung aproape.
Toate cele bune,
Elena