Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, a anunțat, luni, că nu știe dacă va avea loc greva pe care au anunțat-o mai mulți medici chirurgi ai spitalului, în semn de protest față de demiterea lui Mircea Beuran din fruntea secției de chirurgie.
Totodată, Oprița a arătat că instituția a depus „planul de conformare" pentru noile protocoale medicale și că urmează ca activitatea să fie monitorizată pe baza acestuia timp de o lună, începând cu 13 ianuarie.
Informația a fost confirmată și de președintele Autoritatății Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi, care a spus, într-o conferință de presă, că va face un audit la Spitalul Floreasca pentru a vedea care sunt rezultatele implementării noilor proceduri şi protocoale.
„Am avut o întâlnire cu managementul Spitalului de Urgenţă Bucureşti, care a venit şi a prezentat planul de remediere a neconformităţilor pe care le-au constatat şi care au dus la apariţia acestui eveniment. (...)Noi vom lăsa să funcţioneze pe noile reguli spitalul timp de o lună de zile, după care vom face un audit pentru a vedea care sunt rezultatele implementării noilor proceduri şi protocoale", a afirmat, luni, Vasile Cepoi.
Șeful ANMCS a spus că suspendarea acreditării la Spitalul Floreasca, decisă pe 30 decembrie 2019, nu reprezintă o sancţiune pentru spital, ci o perioadă în care activitatea din unitatea medicală „este supervizată".
În legătură cu protestul unor cadre medicale din Spitalul Floreasca, medici și asistenți medicali, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprița a spus că oricine are posibilitatea să protesteze cu respectarea prevederilor legale și că nu știe dacă va fi o grevă.
Bogdan Oprița a spus că „fără putință de tăgadă” incidentul în urma căruia și-a pierdut viața o pacientă a fost determinat de nerespectarea procedurilor de utilizare a echipamentului din sala de operații.
Mai mulți medici de la Spitalul Floreasca au semnat un protest după demiterea doctorului Mircea Beuran de la conducerea Secției Clinice de Chirurgie III și au anunțat, luni, că intră în grevă, urmând să trataze doar urgențele majore.
Semnatarii protestului cosideră că incidentul în urma căruia o pacientă a ars pe masa de operație și a decedat este „regretabil”, dar că situația Spitalului este „extrem de gravă” și oricând se pot întâmpla astfel de tragedii.
„Solicităm Ministerului Sănătății să ancheteze incidentul, dar mai ales situația care a permis ca acest incident să se întâmple”, cer medicii protestatari care îl susțin pe Beuran.
Ministerul Sănătății a anunțat luni că medicul Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III, „a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției” și a salutat decizia managementului de la Spitalul de Urgență Floreasca de a înceta acest contract.
„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății, transmis luni.
Inspecția Sanitara de Stat a sancționat cu amenzi, în valoare de aproximativ 30.000 de lei, pentru neregulile găsite Spitalul Floreasca și întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei.
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat, pe 30 decembrie 2019, acreditarea Spitalului Floreasca, după ce o pacientă de 66 de ani a ars pe masa de operație.
„Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune până la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de șase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare. În termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării”, a anunțat Autoritatea într-un comunicat publicat pe site.
Totodată, ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat în aceeași zi că există un raport preliminar realizat de Corpul de Control al Ministerului Sănătății în cazul pacientei care a decedat și că „responsabilii vor fi sancționați conform legii”.
O pacientă a fost arsă pe masa de operații la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce un chirurg ar fi greșit substanțele de dezinfecție, iar la contactul cu electrocauterul, pielea femeii a luat foc. Anunțul a fost făcut de către deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operații de la Spitalul Floreasca a murit.
Mircea Beuran a susținut că nu a fost de la bun început în echipa care a intrat în operație cu pacienta care a fost arsă în timpul procedurii de la Spitalul Floreasca, el fiind în drum spre spital când s-a întâmplat incidentul.