Ar fi o mișcare fără precedent împotriva uneia dintre cele mai mari economii ale lumii.
Casa Albă nu a confirmat amenințarea că va deconecta băncile rusești de la sistemul global de mesagerie electronică de plată cunoscut sub numele de SWIFT - Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.
Cu toate acestea, Biden însuși a avertizat pe 8 decembrie că, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar decide să atace Ucraina, Statele Unite și aliații îi vor răspunde cu sancțiuni „cum nu s-au mai pomenit până acum”.
Îți mai recomandăm Apărarea granițelor Ucrainei. Rusia vs. Occident - retorică și strategiiÎn timp ce analiștii sunt de acord că o astfel de mișcare ar provoca spasme economice Rusiei, alții spun că impactul deconectării țării de la SWIFT este exagerat, din diverse motive.
Ce este SWIFT și de ce este important?
SWIFT este o platformă de comunicații securizată folosită de bănci, agenții de brokeraj și alte instituții financiare pentru a trimite și a primi informații, cum ar fi instrucțiuni pentru transferul de bani în străinătate sau decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.
Cu toate acestea, SWIFT nu deține bani și nu transportă valori mobiliare.
Să presupunem că o companie germană cumpără gaz natural rusesc pentru care trebuie să plătească. Poate transfera bani din contul său bancar german către banca rusă introducând numărul de cont al destinatarului și codul SWIFT.
Firma germană trimite apoi un mesaj din contul său german, prin SWIFT, băncii ruse, spunând că se primește un transfer de bani. Apoi, când fondurile au fost transferate pe cale electronică, acestea vor fi disponibile pentru a fi retrase de compania rusă.
Îți mai recomandăm Congresul SUA alocă 300 de milioane de dolari pentru investiții militare în UcrainaUtilizarea prin SWIFT a codurilor standardizate pentru instrucțiuni permite băncilor să proceseze rapid plățile.
Aproximativ 11.000 de instituții financiare situate în peste 200 de țări și teritorii utilizează SWIFT. Platforma este capabilă să proceseze peste 10 miliarde de mesaje pe an, facilitând plăți transfrontaliere de trilioane de dolari.
Înainte de SWIFT, când băncile doreau să comunice informații financiare dintr-un loc în altul, foloseau un sistem „telex”, bazat pe circuite telegrafice vechi. Dar acesta era lent, greoi și deloc sigur.
Așa a fost înființat SWIFT în 1973.
Astăzi, SWIFT este un gigant în industria comunicațiilor financiare datorită ușurinței în utilizare, vitezei și securității. Poate ajuta băncile să finalizeze plățile transfrontaliere în mai puțin de cinci minute.
„Este cel mai de încredere tip de sistem de mesagerie de plată transfrontalieră și, prin urmare, este extrem de important”, a declarat Brian O'Toole, un fost consilier principal la Departamentul de Trezorerie al SUA.
Îți mai recomandăm Biden și Putin au discutat două ore despre riscurile unui nou război în UcrainaCine deține SWIFT?
Cu sediul în Belgia, compania este deținută de bănci membre și este guvernată de un consiliu de administrație format din 25 de membri, care include în prezent și un cetățean rus. Organizația este supravegheată de băncile centrale ale G10 - Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Țările de Jos, Marea Britanie, Statele Unite, Elveția și Suedia - precum și de Banca Centrală Europeană.
În 2012, SWIFT a deconectat băncile iraniene după ce acestea au fost incluse pe lista neagră de Uniunea Europeană, pe fondul presiunilor din partea Statelor Unite.
Iranul, însă, era în mare parte izolat de rețeaua financiară globală, așa că impactul general al sancțiunii a fost redus, spune O'Toole, acum asociat cu Atlantic Council, un think tank din Washington DC.
Poate fi SWIFT forțat de SUA să deconecteze Rusia?
SWIFT aderă la legislația belgiană și europeană, nu la legea SUA, așa că „nu trebuie să asculte de fapt Statele Unite”, spune O'Toole.
Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii au puterea de a forța SWIFT, prin amenințarea cu sancțiuni împotriva platformei în sine, așa cum a făcut atunci când a încercat să deconecteze Iranul, explică O'Toole.
Îți mai recomandăm Blinken îl va suna pe Zelenski înainte de conferința video Biden-PutinCe s-ar întâmpla dacă Rusia ar fi deconectată de la SWIFT?
Rusia este o economie mult mai mare decât Iranul și profund integrată în comunitatea financiară globală, astfel încât impactul unei opriri SWIFT ar fi mult mai mare decât în cazul Iranului.
Rusia s-ar confrunta cu perturbări economice semnificative pentru o perioadă de timp, în special în ceea ce privește plățile transfrontaliere, pe măsură ce se adaptează la noile platforme, spune Elina Ribakova, economist la Institutul pentru Finanțe Internaționale din Washington.
Perturbarea ar putea face ca economia Rusiei să se contracte, ducând la scăderea rublei pe termen scurt, spune ea. Cu toate acestea, din moment ce principalele exporturi ale Rusiei - petrol și gaze naturale - sunt esențiale pentru existența Europei, ambele părți ar căuta o soluție rapidă, a declarat Ribakova pentru RFE/RL.
Impactul ar fi, pe de altă parte, redus, deoarece Rusia și-a construit propriul sistem de mesagerie financiară, adaugă ea.
Îți mai recomandăm Rusia a mobilizat, la granița cu Ucraina, forțe capabile să susțină o invazie rapidăÎn 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea, au existat apeluri pentru a declupa Rusia de la SWIFT. De atunci, Kremlinul a început dezvoltarea unei platforme naționale de comunicații financiare pentru a se proteja.
Cunoscută sub numele de Sistemul de Transfer de Mesaje Financiare (SPFS), platforma rusă are peste 400 de bănci membre - inclusiv două duzini din fostele state sovietice - și putea gestiona, la sfârșitul anului 2020, o cincime din comunicațiile financiare interne.
Este Rusia protejată? Nu în totalitate
În timp ce SWIFT operează 24 de ore pe zi, SPFS poate trimite mesaje de plată numai în timpul orelor de lucru din timpul săptămânii, spune Maria Shagina, bursier la Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Zurich. SPFS are, de asemenea, anumite limite privind dimensiunea mesajelor, a spus ea.
„Tehnic”, Rusia poate face tranziția dacă ar fi deconectată de la SWIFT, „ceea ce nu a fost cazul în 2014”, a spus Ribakova. Cu toate acestea, „va fi în continuare un șoc masiv pentru sistem” pentru o perioadă de timp, a spus ea.
Îți mai recomandăm Discuții despre război. Soldații ucraineni din prima linie vorbesc despre posibila invazieRusia ar putea încerca să extindă SPFS la nivel internațional ca o posibilă soluție pentru tranzacțiile transfrontaliere, spune O'Toole.
China, a cărei economie este mult mai mare decât cea a Rusiei, dezvoltă, de asemenea, o alternativă la SWIFT. În 2015, Beijing a lansat Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) pentru a ajuta la internaționalizarea utilizării monedei chineze, yuanul.
Unii oficiali chinezi au cerut folosirea CIPS în loc de SWIFT pentru a proteja băncile țării de amenințările cu întreruperea SWIFT.
Sunt sancțiunile bancare mai eficiente?
În timp ce unii oficiali și analiști au numit SWIFT opțiunea „nucleară”, O'Toole spune că este o exagerare. Rusia ar putea face tranzacții internaționale prin alte platforme de comunicații, chiar dacă mai puțin eficiente.
„Dacă decuplați SWIFT de sistemul bancar rus fără să faceți nimic altceva, în esență îi veți forța să folosească [concurenții SWIFT]”, a spus el. „Nu interziceți tranzacțiile. Doar veți face ca tranzacționarea să fie mai enervantă și mai dificilă pentru oamenii care vor să facă acele tranzații”, a arătat O'Toole.
El spune că Casa Albă ar trebui să se concentreze pe sancționarea băncilor rusești.
Îți mai recomandăm SUA avertizează Rusia cu privire la „costurile severe” ale unei eventuale agresiuni împotriva UcraineiStatele Unite ar putea viza instituțiile financiare de stat legate de elita Rusiei, cum ar fi VEB și Fondul Rus de Investiții Directe. Sancționarea acestor două bănci ar putea avea mult mai mare și mai devastator impact decât decuplarea întregului sistem bancar al Rusiei de la SWIFT, a spus el.
VEB acționează ca bancă de dezvoltare și agent de plată pentru guvernul rus. Fondul rus de investiții directe este fondul suveran al țării și a fost implicat îndeaproape în proiecte de prestigiu străine ale Kremlinului precum promovarea vaccinului împotriva Covid.
Poate economia Rusiei rezista presiunilor?
Din 2014, Rusia și-a consolidat apărarea împotriva amenințării cu sancțiuni din partea SUA. Pe lângă dezvoltarea unei alternative SWIFT, precum și a unei alternative de procesare a plăților la Visa și Mastercard, guvernul rus a ținut sub control cheltuielile, ajungând chiar și la un excedent bugetar, lucru extrem de rar în democrațiile occidentale.
Guvernul a acumulat, de asemenea, rezerve de valută străină și de aur care depășesc 620 de miliarde de dolari. Suma include 200 de miliarde de dolari din fondul național pentru „zile grele.”
Îți mai recomandăm Aliații NATO avertizează Rusia cu privire la o posibilă „agresiune” în UcrainaRezervele Rusiei ar putea crește cu încă 20 de miliarde de dolari anul viitor, spune Ribakova. Guvernul rus este mereu pregătit pentru situații de acest gen, fiind deja obișnuit cu pericolul sancțiunilor deasupra capului, iar strategia de transformare a Rusiei într-o fortăreață pare să fi funcționat până acum, spune Ribakova.