Linkuri accesibilitate

Congresul SUA alocă 300 de milioane de dolari pentru investiții militare în Ucraina


O femeie soldat din Ucraina, trimisă în apropierea zonei de conflict, lângă Katerinivka, regiunea Donețk, Ucraina. Fotografie realizată marți, 7 decembrie 2021.
O femeie soldat din Ucraina, trimisă în apropierea zonei de conflict, lângă Katerinivka, regiunea Donețk, Ucraina. Fotografie realizată marți, 7 decembrie 2021.

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a aprobat marți, un nou buget militar în valoare de 770 de miliarde de dolari pentru anul următor. Dintre aceștia, 300 de milioane de dolari se vor duce către armata Ucrainei prin intermediul Inițiativei de Asistență în Securitate.

Suma totală aprobată este mai mare cu 25 de miliarde de dolari față de propunerea făcută anterior de președintele american, Joe Biden. Noul proiect de lege omite, în schimb, orice propunere de a impune sancțiuni asupra noii conducte de gaz dintre Rusia și Germania, Nord Stream 2.

Potrivit Reuters însă, membrii Congresului ar fi primit asigurări din partea guvernului că în cazul unei agresiuni teritoriale asupra Ucrainei, proiectul Nord Stream 2 va fi blocat. Ar fi vorba despre o înțelegere în acest sens între Germania și SUA, menționată pentru Reuters de un consilier din Congresul american.

Congresul a mai aprobat patru miliarde de dolari pentru cooperarea militară cu statele europene și 150 de milioane de dolari pentru cooperarea din domeniul securității cu țările baltice.

Pe lângă banii alocați Ucrainei pentru echiparea și pregătirea trupelor, SUA vor aloca 7,1 miliarde de dolari Inițiativei de Descurajare din Pacific, un proiect ce combate ascensiunea militară a Chinei în regiune.

În plus față de intervenția financiară, Statele Unite și-au reafirmat susținerea față de apărarea și independența Taiwan-ului și au interzis procurarea de bunuri obținute prin intermediul muncii uigurilor, o minoritate etnică discriminată și supusă genocidului cultural de autoritățile chineze.

Noul buget vine după o perioadă de negocieri dintre congresmenii democrați și republicani asupra unui proiect de lege care, în alți ani, nu ar fi primit aceeași atenție sporită din partea Congresului.

Politicienii s-au grăbit să voteze pentru aprobarea acestuia întrucât noul buget include creșterea anuală a salariilor pentru militarii americani. Salariile acestora ar urma să crească, în medie, cu 2,7% față de anul precedent.

Tot miercuri, înainte de aprobarea bugetului, Joe Biden a avut o discuție online cu Vladimir Putin, în timpul căreia președintele SUA a avertizat cu privire la orice decizie de a invada Ucraina.

Declarațiile de presă venite din partea Casei Albe și Kremlinului ilustrează perspectivele aproape complet opuse asupra situației din Ucraina.

Pe parcursul întâlnirii celor doi, Statele Unite au preferat să se refere la respectarea integrității teritoriale a Ucrainei.

„I-a spus-o direct președintelui Putin că, dacă Rusia va invada Ucraina, Statele Unite și aliații noștri europeni vor răspunde cu sancțiuni economice puternice”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a lui Biden. „Vom continua furnizarea de material defensive suplimentar ucrainenilor și vom continua întărirea flancului estic al NATO pentru a putea răspunde la o asemenea escaladare a conflictului”.

De cealaltă parte, Rusia a atras atenția asupra oricărei încercări de a extinde alianța Nord-Atlantică înspre estul Europei și a folosi oricare stat aflat la granița sa drept „depozit de armament".

Trupele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac rusesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Tacticile de intimidare ale Rusiei nu riscă decât să aducă, în schimb, exact opusul obiectivelor pe care Putin le urmărește în regiune, și anume sporirea investițiilor militare în flancul estic al NATO, arată comentatorii.

Cu toate acestea, organizația militară trans-atlantică evită să facă referire la o posibilă aderare a Ucrainei la momentul de față – fragilitatea Guvernului ucrainean, corupția la scară largă, dar și conflictul civil încă nerezolvat din estul țării nu fac decât să amâne și mai mult orice garanție că aceasta se va putea alătura alianței.

O imagine din satelit arată o privire de ansamblu asupra corturilor trupelor ruse ridicate în Yelnya, Rusia, 9 noiembrie 2021.
O imagine din satelit arată o privire de ansamblu asupra corturilor trupelor ruse ridicate în Yelnya, Rusia, 9 noiembrie 2021.

Eugene Rumer, de la Carnegie Endowment for International Peace, este de părere că Rusia nu este atât de îngrijorată de aderarea Ucrainei la NATO cât mai degrabă de sprijinul militar oferit de NATO acesteia. Cu alte cuvinte, Kremlinul se arată mai degrabă preocupat de antrenarea și echiparea militară corespunzătoare a trupelor ucrainene, care ar putea face mai ușor față unei eventuale invazii rusești.

La momentul de față, Ucraina este unul dintre cei mai mari beneficiari ai ajutorului civil și militar venit din partea SUA. Serviciile de informații americane estimează că Rusia a mobilizat în ultimele luni la granița ei cu Ucraina aproximativ 175.000 de trupe, una dintre cele mai mari mobilizări de soldați ruși din ultimii ani.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG