România a înregistrat în această săptămână trei zile cu peste 6.000 de cazuri noi, iar numărul de pacienți de pe secțiile ATI a depășit pragul de 1.300.
În plus, față de precedentele două valuri, tulpina britanică a înlocuit practic tulpina clasică de coronavirus în România. O cercetare făcută de echipa Medlife a arătat că după secvențierea a 94 de probe de noi cazuri, 88 conțin noua tulpină.
Echipa de cercetare a MedLife spune că rezultatul indică o prevalență de 94% pe lotul analizat. Noua tulpină este mult mai contagioasă, de aici și numărul în creștere de cazuri, dar niciun studiu nu arată că ar genera forme mai severe ale bolii sau o creștere a mortalității.
În fața noului val, autoritățile au menținut politica de a aplica măsuri graduale în funcție de rata incidenței din fiecare oraș în parte. La nivel național, singura măsură introdusă a fost cea a reducerii orei limite pentru carantina de noapte, de la 23.00 la 22.00.
Dar și în privința aplicării graduale a noilor restricții, deciziile nu se iau unitar. Timișoara a ales să intre în carantină după depășirea pragului de 6 cazuri la mie, în timp ce Brașovul a ajuns în prezent la o incidență de 6.31 fără ca autoritățile să pună municipiul în carantină.
Diferența de abordare a situației provine din faptul că deciziile se iau de Comitetele Județe pentru Situații de Urgență. Chiar și intrarea municipiului Timișoara în carantină a generat un conflict între primăria locală și Consiliul Județean.
În Capitală, depășirea incidenței de 3 la mie a dus din nou la închiderea restaurantelor la interior, teatrelor, cinematografelor, sălilor de jocuri de noroc, a cafenelelor și cluburilor. Bucureștiul a ajuns vineri la o incidență de 4.64 de cazuri la mia de locuitori. Media națională este de 3.39 la mie.
În jurul Bucureștiul, mai multe localități limitrofe s-au închis rând pe rând, la fel ca și în valul doi, când județul Ilfov a fost puternic afectat. În prezent, în Ilfov se întâlnește cea mai mare incidență: 6.37 cazuri la mia de locuitori.
Momentan, pentru București nu s-au decis noi restricții, dar s-au înmulțit numărul de voci care vorbesc de o carantinare a Capitalei drept soluție pentru stoparea creșterii considerabile a numărului de noi cazuri zilnice.
Medicul Adrian Marinescu a arătat pentru Europa Liberă că în prezent altele sunt soluțiile potrivite pentru a ține sub control pandemia: „vaccinarea să meargă dinamic, măsurile de prevenție să fie respectate, felul în care se pregătesc autoritățile și restricții în echilibru cu situația epidemiologică."
„Avem mai multă experiență după un an, știm că varianta de lockdown nu trebuie să fie la nivel de țară ci de regiune. Trebuie să găsim un echilibru între măsurile de restricție și partea economică sau psihologică. E o creștere importantă, se vede în presiunea de la nivelul spitalelor, dar trebuie să vedem dacă găsim acea variantă de mijloc pentru a întări sistemul medical în așa fel încât dacă merge campania de vaccinare să sperăm cât mai bine că nu ajungem la restricții severe”, ne spune Adrian Marinescu.
Pentru el, scenariul de evitat este cel în care vom avea „un număr mare de infectări care să creeze o problemă în spitale pentru terapie intensivă și formele severe”.
„Nimeni nu e pregătit niciodată pentru o astfel de situație oricât de performant e sistemul medical. Problema nu e dacă rezistă câteva spitale ci cum găsim variante pentru a deschide noi spitale sau a deschide noi secții ale spitalelor care sunt în circuitul Covid. Trebuie să găsim un număr mai mare de paturi”, arată medicul infecționist.
Redeschiderea școlilor din 8 februarie și activitățile din interiorul restaurantelor sau teatrelor au ajutat la apariția noului val, care s-a răspândit nediscriminatoriu în regiune datorită unei tulpini mai contagioase.
„Categoric că varianta nouă din Marea Britanie contează cel mai mult, e o tulpină care se răspândește mult mai ușor. Ea a declanșat valul al treilea. Contează și ceilalți factori și nu mă refer doar la faptul că s-a coborât garda cu măsurile de prevenție, dar și la reluarea unor activități, redeschiderea școlilor, faptul că până nu demult restaurantele și teatrele erau deschise. Dar nu e vorba doar de România, când apare un nou val nimeni nu e sărit”, arată Adrian Marinescu.
Dacă el subliniază că este dificilă carantinarea unui mare oraș, Emilian Imbri, managerul de la Spitalul Victor Babeș, vorbește de carantinarea Bucureștiului ca de o certitudine.
Îți mai recomandăm Analiză. Trei probleme pe care le-a dezvăluit pandemia în societatea românească„Mai durează foarte mult (nr. pandemia). Trecem în anul următor cu mască. Va fi din ce în ce mai rău. Bucureștiul se va închide mai mult ca sigur. Va fi mai rău decât ce a fost. Vor fi pacienți mai mulți și cu simptomatologie mai gravă. Situația nu mai este sub control. Trebuie luate măsuri mult mai stricte, nepopulare. Va fi un tsunami al infectărilor. Nu mai e timp de șovăială” a spus Imbri la emisiunea România9, de la postul de televiziune TVR.
Epidemiologul Octavian Jurma e de părere că România pornește „cu un handicap” în al treilea val pandemic, având în vedere că „am intrat cu 90% din paturile ATI ocupate”. El a subliniat că pandemia nu poate fi oprită în spital, unde este tratată efectiv boala.
„E nevoie de o schimbare majoră de strategie în abordarea pandemiei care a fost deja începută cu transparentizarea datelor de către Ministerul Sănătății și trebuie să continue cu deschiderea unui dialog deschis și franc între autorități și populație”, spune epidemiologul care s-a remarcat prin mai multe predicții corecte privind evoluția pandemiei în România.
Premierul Florin Cîțu a respins în schimb implementarea de noi măsuri restrictive. La rândul său, președintele Iohannis a subliniat că nu este luat în calcul un lockdown de Paște.
„Cifrele pe care le avem noi acum le aveam și în decembrie. Iar creșterea de la ATI e mai mică decât la valurile precedente. Astăzi avem ceva în plus față de dățile trecute. Avem vaccin și pentru mine prioritar este să ieșim din pandemie folosim campania de vaccinare. În acest moment nu iau în calcul alte restricții”, a declarat Florin Cîțu.
Lockdown în Europa
Jumătate din cele 20 de regiuni ale Italiei, inclusiv orașele Roma, Milano și Veneția, au fost trecute în zona roșie și au intrat într-o carantină totală. Călătoriile vor fi limitate doar în interes de muncă, pentru achiziţionarea de produse de bază şi la urgenţe de sănătate. În plus, în weekendul cu Paștele catolic, 3-5 aprilie, întreaga țară va fi considerată o „zonă roșie” și va fi supusă unei carantine totale.
Îți mai recomandăm Paște cu lockdown în Europa? Carantină totală în Italia, cifre îngrijorătoare în Spania și FranțaAproximativ 20 de milioane de francezi, inclusiv locuitorii regiunii Paris, vor fi din nou în lockdown începând de vineri și timp de o lună, cu termeni mai flexibili decât în timpul carantinelor anterioare. Carantina se va aplica în 16 departamente: Paris și regiunea sa, nordul țării, un departament din vest și altul în sud. Pe lângă școli, vor rămâne deschide magazinele care vând „produse de bază”, inclusiv librariile.
Pentru a treia oară de la începutul pandemiei, Bulgaria închide şcolile, grădiniţele, mall-urile, cinematografele, teatrele, muzeele, pub-urile, sălile de fitness, bazinele de înot şi cazinouril
Capitala Ucrainei, Kiev, a introdus un lockdown de trei săptămâni din cauza unei creşteri semnificative a numărul de cazuri de coronavirus. Măsuri similare au fost dispuse miercuri şi pentru oraşul Liov din vestul ţării.
Cel de-al doilea oraș ca mărime din Germania, Hamburg, urmează să reimpună măsurile de carantină totală după ce incidența de șapte zile a cazurilor de COVID-19 a crescut peste 100 la 100.000 de persoane. De asemenea, orașul Köln înăsprește regulile.
Un raport recent făcut de Conferința ONU pentru comerț și dezvoltare (UNCTAD) a arătat lumea va rămâne cu o „gaură" de circa 10 mii de miliarde de dolari din cauza pandemiei de coronavirus și a lockdown-urilor.