Trecerea Dunării s-a dovedit vara aceasta una complicată pentru șoferii români, atât pentru drumurile spre Turcia sau Grecia, via Bulgaria, cât și către Delta Dunării sau litoralul românesc.
Pe de o parte, restricționarea accesului pe Podul Prieteniei de la Giurgiu-Ruse a dus la cozi infernale, așa cum a scris Europa Liberă pe 16 august.
Pe de alta, deja celebrul pod peste Dunăre de la Brăila - gândit să ofere un acces mult mai ușor locuitorilor zonei spre și dinspre litoral - și-a consumat un nou episod din „epopeea” problemelor apărute la scurt timp după inaugurarea din iulie 2023.
Costurile investiției, cu tot cu drumuri de legătură, au fost inițial de peste 500 de milioane de euro (cu tot cu TVA), din care aproximativ 340 milioane de euro bani europeni, restul reprezentând co-finanțare de la bugetul de stat.
Ulterior, autoritățile din Transporturi au suplimentat bugetul, până la aproape 700 de milioane de euro, diferența fiind acoperită tot de la bugetul de stat.
Despre creșterea costurilor Europa Liberă a scris pe 12 martie 2024.
Circulație restricționată la o bandă pe sens
La început de iulie 2024, după o lună de căldură, asfaltul s-a stricat serios pe una din cele două benzi de circulație spre Brăila, după cum au spus șoferii din zonă și așa cum Europa Liberă a relatat.
Nu a fost prima vălurire a asfaltului, Compania Națională de Administrare și Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și constructorul italian, concernul WeBuild, contrându-se constant pe această temă.
Între cele două părți sunt, de altfel, mai multe procese pe rolul instanțelor cu privire la podul dunărean.
Îți mai recomandăm Carosabilul de pe podul de la Brăila: șanțuri, valuri și asfalt sfărâmatReasfaltare de la zero. Recepția începe cel mai devreme în octombrie
La începutul lunii august 2024, în plin sezon estival, constructorul WeBuild a luat o decizie radicală: a decis să închidă complet sensul de circulație spre Brăila și să împartă celălalt sens, spre Tulcea, în câte o bandă de circulație spre fiecare din cele două direcții.
Asta pentru a reface, începând de la hidroizolație, asfaltul - după o nouă rețetă - așa cum ceruse de mai multe luni Compania Națională de Drumuri (CNAIR) .
Îți mai recomandăm Decizie radicală a companiei care a construit podul de la Brăila„Constructorul ne-a comunicat că așterne o nouă rețetă asfaltică, testată în cel mai performant laborator din UE. După ce vor termina calea de rulare spre Brăila, vor trece la cealaltă”. spune pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
„Acum circulăm pe sensul celălalt, care este mai puțin afectat, dar cel mai probabil și acela trebuie decopertat, fiindcă are deja o zonă cu reparații”, spune administratorul comunității de social media Drum Expres Focșani-Brăila - Galați.
Colaboratorii paginii de Facebook, precum și alți șoferi din zonă urmăresc constant avansul lucrărilor, sperând că vor fi gata cât mai repede.
Constructorul a comunicat CNAIR că va termina lucrările la ambele sensuri până la mijlocul lunii septembrie, spune Alin Șerbănescu, admițând că acest lucru este puțin probabil.
Your browser doesn’t support HTML5
Asta în condițiile în care termenul contractual a fost deja extins până în 7 octombrie 2024, cu un an mai mult decât cel fixat inițial.
S-a întâmplat după ce la pod au apărut, succesiv, probleme la asfalt, cu infiltrațiile și apoi o tasare la rampa de acces spre Brăila.
Purtătorul de cuvânt al CNAIR spune, de altfel, că compania de stat nu va începe procedurile de recepție a lucrărilor mai repede de mijlocul lunii octombrie.
În condițiile date, sunt toate șansele ca reasfaltarea întregului pod să fie gata doar la îndeplinirea noului termen contractual, de 7 octombrie.
Asta deși CNAIR anunțase inițial data de 30 de august ca termen de finalizare a lucrărilor la sensul spre Brăila, fără a menționa ceva despre mutarea lucrărilor pe celălalt sens.
Pe de altă parte, noua rețetă asfaltică aplicată de WeBuild la pod va fi considerată „soluție experimentală”.
„Așa va fi menționată și la recepție, «soluție experimentală», pentru că trebuie să nu cedeze minim doi ani și să aibă o garanție de zece ani”, explică Șerbănescu.
Îți mai recomandăm Carosabilul de pe podul de la Brăila: șanțuri, valuri și asfalt sfărâmatRecepție „cu cântec”
Proiectul Podului de la Brăila - cu o lungime de aprope 2 kilometri - include și drumurile de legătură cu Măcin (4,36 km) - dat în folosință, Jijila (19 km)- realizat în proporție de 99%, precum și un pasaj peste calea ferată de la Brăila.
Recepția proiectului a devenit mărul discordiei între CNAIR și compania italiană WeBuild.
Autoritățile au decis să inaugureze în iulie 2023 doar o parte a proiectului - podul efectiv și drumul de legătură cu DN22 în zona Măcin.
Între timp, constructorul a făcut atât drumul de legătură cu Jijila, cât și pasajul CFR, dar acestea nu au fost deschise.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și CNAIR au condiționat recepția lucrărilor de reasfaltare de la zero a podului, după o rețetă asfaltică nouă.
Ceea ce WeBuild face în prezent.
Între timp, șoferii din zonă sunt nedumeriți de ce obiectivele care sunt gata nu sunt recepționate și deschise circulației.
Folosirea drumului de legătură de la Jijila și a pasajului peste calea ferată ar lua din presiunea de pe DN22, Smârdan - Măcin, dar și de pe un drum comunal din zona Baldovinești, vizibil afectat de deplasarea vehiculelor grele.
Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, spune că compania de drumuri este dispusă să facă recepția drumului de la Jijila și a pasajului peste calea ferată, dar constructorul se opune.
„Vor ca recepția să fie făcută pe tot proiectul odată. De exemplu, drumul de la Jijila ei spun că e gata în procent de 99%, că nu e complet”, spune el. „Va fi probabil o recepție cu anexe, în care vom include obligații care îi rămân constructorului”, adaugă el.
Pe președintele Asociației Pro infrastructura, care monitorizează principalele investiții rutiere din România, Ionuț Ciurea, optica constructorului nu îl miră.
„Nu vor să rămână agățați de o parte din proiect și nici nu au interesul să vrea recepția înainte de noul termen din contract”, spune el.
Podul de la Brăila - istoric
- 2017 - Proiectul podului peste Dunăre de la Brăila e aprobat de CNAIR, cu finanțare europeană prin Masterplanul General de Transport, parte a drumului expres Buzău-Brăila-Tulcea-Constanța. Pe lângă podul suspendat, contractul prevede construirea a două viaducte de câte 110 m lungime, un drum principal cu o lungime de 19,095 km și un drum de legătură cu DN22 (Smardan – Măcin), în lungime de 4,328 km.
- 2017 - Licitația pentru proiectarea și execuția podului este lansată în sistemul de achiziții publice.
- 2018 - Asocierea WeBuild (Italia)- IHI Infrastructure Systems Co.,Ltd.(Japonia) este declarată câștigătoare și, pe 15 ianuarie 2018, se semnează contractul cu CNAIR.
- Proiectarea și construcția urmau să coste 1.995.932.260,25 lei fără TVA (400 de milioane de euro). Durata contractului: 48 de luni, din care 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție. Garanția oferită de constructor pentru lucrări - 120 luni.
- 2019 - încep lucrările la Podul de la Brăila.
- 2020 - Metroul SA semnează contractul cu CNAIR pentru consultanță și dirigenție de șantier. Valoarea contractului: 35 de milioane de lei (7 milioane de euro).
- 2023 - Pe 6 iulie este deschisă circulația pe pod, deși lucrările de construcție nu fuseseră finalizate în totalitate.
Companiile implicate:
- WeBuild (Italia) - realizează toate lucrările de infrastructură a podului și adiacentă.
- IHI Infrastructure Systems Co.,Ltd. (Japonia) - a realizat sistemul de cabluri care susține podul și a montat tablierul metalic.
- Compania Națională de Infrastructură Rutieră - beneficiarul final al construcției.
- Metroul SA - firma care se ocupă de consultanță și dirigeție de șantier.
- Cost total la 1 noiembrie 2023 - 700 de milioane de euro.
„E un meci de ping-pong, în care nu știm cine pentru ce e responsabil. De plătit, vom plăti noi!”
Ciurea mai adaugă că autoritățile din Transporturi și constructorul italiant sunt, de peste un an, într-un ping-pong continuu.
„Nici măcar nu știm clar cine e responsabil pentru ce. CNAIR a reclamat atâta timp faptul că nu a fost folosită o rețetă asfaltică bună, dar întrebarea e: nu are și CNAIR o responsabilitate în asta?”, se întreabă Ciurea.
Admite că, în privința drumului de legătură cu Jijila, constructorul pare să amâne el însuși, intenționat, recepția, deși drumul este terminat sau, oricum, poate fi finalizat fără eforturi considerabile.
Pe de altă parte, el subliniază, așa cum admite și Compania de Drumuri, că WeBuild dispune de echipe de avocați foarte pricepuți în spețele comerciale din construcții și că, până la urmă păgubaș, va ieși tot statul și implicit cetățenii.
Asta cu atât mai mult cu cât WeBuild, dar și companiile care au fuzionat la înființarea sa - Salini și, în special, Astaldi - sunt în topul celor care au obținut zeci de milioane de euro despăgubiri de la statul român, așa cum Europa Liberă a scris în 8 martie 2024,
Îți mai recomandăm Golden Gate-ul problemelor | Circulație pe o singură bandă, spre Brăila, pe podul suspendat, după ce asfaltul a „fugit” din nou„Inclusiv în privința asfaltului neconform, constructorul va reclama că a fost și responsabilitatea beneficiarului, care a acceptat așternerea acelui asfalt și e greu ca o instanță să nu îi dea dreptate”, explică el.
Într-un răspuns transmis în ianuarie 2024 Europei Libere, WeBuild a menționat, de altfel, că a folosit rețeta de asfalt trecută în caietul de sarcini al licitației pentru construcția podului, întocmit de CNAIR.
„Partea proastă e că din tot acest ping-pong, cei care vom plăti vom fi tot noi, cetățenii”, conchide reprezentantul Pro Infrastructura.
Problema tonajului pe podul de la Brăila
Problemele asfaltului de la podul de la Brăila au fost cauzate în mare parte de depășirea tonajului permis pentru tranzitarea podului, spuneau la începutul anului pentru Europa Liberă reprezentanții concernului WeBuild.
„Fiecare infrastructură are limite structurale care, din păcate, în acest caz au fost depășite, iar din cauza trecerii excesive a vehiculelor grele încărcate cu mult peste limitele de greutate în timpul temperaturilor ridicate de vară, asfaltul a suferit avarii”, afirmau atunci reprezentanții companiei.
Aceștia nu au răspuns ulterior, altor solicitări formulate de Europa Liberă pe marginea proiectelor din România.
Pe de altă parte, și numeroși șoferi care tranzitează zona s-au plâns de faptul că unii transportatori „abuzează” de capacitatea podului, cu cantități mult peste limitele admise.
Totuși, reprezentanții CNAIR spun că, chiar dacă există limitări de tonaj la deplasarea pe pod, acesta trebuie să facă față și depășirilor, întrucât pot exista transporturi autorizate în acest sens.
„Transportatorii pot obține autorizație specială de transport (AST, n.r.) care le permite deplasarea unei cantități peste limita admisă în mod normal, cum sunt transporturile agabaritice. Pentru asta, mașinile trebuie să aibă capacitatea tehnică de a transporta acea cantitate, ceea ce verificăm. Dar un pod trebuie să fie pregătit să facă față și acestor situații”, spune purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
El a mai subliniat că, pentru AST-uri, transportatorii plătesc o taxă specială. gândită tocmai ca să contribuie la susținerea reperațiilor cauzate de uzura suplimentară s drumurilor. Reparațiile nu se impun însă la atât de scurt timp, precum s-a întâmplat la Brăila, potrivit acestua.
„Tonajele mari pun o presiune în plus, iar noi reparăm (și) din acești bani. Dar uzura asta nu are voie să apară în 1-2 ani, cum s-a întâmplat la Brăila”, explică el.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.